Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на экзамен по философии 1 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
689.66 Кб
Скачать

Питання №1 Світогляд:історичні типи, сутність, структура, функції.

Світогляд – це форма свідомості людини, через яку вона сприймає навколишній світ, своє буття та місце людини у світі. Також світоглядом можна вважати най більш цілісний погляд людини на світ.

До його історичних типів належать:

1.Міфологічний (усна форма,міфи, легенди)

2.Релігіозний (віра у надприродне)

3. Науковий (описання за допомогою законів)

4. Філософський (Включає цілісний погляд на світ)

Загалом структура світогляду включає:

1.Як побудован світ та причини його виникнення

2.Що таке людина та її місце у світі

3.Що таке суспільство та місце людини у суспільстві.

Функції світогляду покладені за для надання людині її найперших життєвих орієнтирів, для подання дійсності для людського уявлення, яким є інтегрування людини.

Висновок: Таким чином, світогляд – це невід’ємна частина бутя людини, за допомогою якої вона пізнає світ та саму себе.

Питання №3 Філософія: предмет, основні проблеми і зв’язок із світоглядом.

Назва «філософія» походить від двох грецьких слів – «філос» та «софія», які у перекладі означають «любов до мудрості». Філософія – це система теоретичних поглядів на світ у цілому і місце людини у цьому світі.

Предметом філософії є:

  1. Навколишній світ

  2. Суспільство

  3. Внутрішній світ людини.

Загалом філософія цікавиться будь-якою проблемою тільки для того, щоб розібратися, що таке людина.

Проблемою філософії можна вважати її критичність. Так можна навести цитату французького філософа XVII ст. Р.Декарта, який сказав «Мислю – отже, існую». Так, більшість людей не замислюється про своє існування. Натомість Декарт стверджувал, що людина існує вже тому, що вона мислить, навіть коли уявляє себе неіснуючьою, то все одно, існуватиме уявлення.

Філософія та світогляд тісно взаємопов’язані. Так, у філософії однією із її функцій є світоглядна, яка дає людини найбільш ширші поняття про світ, про буття людини, яка допомагає осмислити життя.

Висновок: Таким чином, філософія – це погляд людини на світ та на саму себе, своє сприйняття світу та його законів.

Питання №6 Функції філософії. Місце філософії в системі культури та наук.

Філософія – це система теоретичних поглядів на світ у цілому і місце людини у цьому світі.

До основних функцій філософії належать:

Світоглядна – допомагає знайти людині сенс власного життя. Якщо людина його не бачить, то вона починає шукати його у штучних задоволеннях: пияцтві, наркоманії та ін. Що позбавити ціого людину, треба створити їй потрясіння, яке приведе його до пробудження власної свідомості.

Медологічна – це основні напрямки пізнання навколишнього світу, при цьому сама філософія не відкриває закони, проте чітко контролює науку та підсумовує результати її діяльності.

Культурно-виховна – це коли філософія впливає на формування світогляду людини, намагається виховати у людині добрі мораль якості, та яка є невід’ємною ланкою для формування здорового суспільства.

Гносеологічна – це наукове пізнання, виникнення світу та причини цього процесу. Ця функція досліджує закони природи та світу у взаємодії із людиною.

Філософія також дуже взаємопов’язана із багатьма науками та культурою. Так, гуманітарні знання надають людині найбільші уявлення про навколишній світ та буття людини. Філософія має зв’язки з багатьма науками, щоб мати найбільш цілісне уявлення про людину, світ, місце людини у світі та створює цілісну картину життя. Так, філософія взаємодіє з: соціалогією, історією, математикою, логікою та ін.

У культурній сфері це загалом проявляється у міфах та легендах, які ми сприймаємо як постановки світогляду наших предків, їх уявлення про світ та людей у ньому. Також це виражається у музиці, архітектурі, скульптурі, писемності.

Висновок: Таким чином, можна сказати, що філософія – це система поглядів людини на світ, яка тісно переплітається із наукою і культурою та широко показує цілісне уявлення про світ та буття людини у ньому.