Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспектМал биз.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 6.Облік витрат та доходів Лекція 2.Облік витрат.

1.Облік витрат підприємства на підприємствах малого та середнього бізнесу

2.Документальне оформлення витрат діяльності підприємства з застосуванням відповідних регістрів бухгалтерського обліку

Мета лекції – розкрити особливості обліку витрат та доходів на підприємствах малого та середнього бізнесу

Список основної літератури:

1. Наказ № 92 від 27.04.2000 Зареєстровано в Міністерстві м. Київ юстиції України 18 травня 2000 р. За N 288/4509 «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №16 «Витрати»

Наказ № 92 від 27.04.2000 Зареєстровано в Міністерстві м. Київ юстиції України 18 травня 2000 р. За N 288/4509 «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №19 «Доходи»

2. Наказ Міністерства фінансів України від 19 квітня 2001 року n 186 «Про затвердження спрощеного плану рахунків бухгалтерського обліку»

3. Наказ Міністерства фінансів України 25.06 № 422 «Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами»

4.Хом’як Р. Л., Скибінська З.М. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навчальни посібник. – Львів: «Магнолія-2006», 2007. – 205 с.

Список додаткової літератури:

5. Буряк п. Ю., Шевців л. Ю., Хом’як р. Л. Облік на підприємствах малого бізнесу: Навчальний посібник. – к.: вд «Професіонал», 2005. – 272 с.

1.Узагальнення інформації про витрати основного й допоміжного виробництва, а також про барк передбачено рахунок 23 «Виробництво».

За дебітом 23 рахунку відображається:

прямі матеріальні, трудові й інші прямі витрати;

накладні витрати (розподільчі загальновиробничі);

втрати від браку продукції за технологічними причинами;

втрати від технічно неминучого браку;

визначення суми залишків незавершеного виробництва за результатами звітного періоду.

За кредитом 23 рахунку відображається:

вартість фактичної виробничої собівартості завершеного виробництва готової продукції (в дебіт рахунку 26);

вартість виконаних робіт та послуг (в дебіт рахунку 79);

собівартість виготовлених у допоміжному виробництві виробів, робіт та послуг.

При необхідності до рахунку 23 відкриваються субрахунки: «Основне виробництво», «Допоміжне виробництво», «Брак у виробництві», «Загальновиробничі витрати».

Аналітичний облік витрат на виробництво ведеться у розрізі окремих видів продукції

Всі витрати операційної діяльності підлягають первісному відображенні за дебітом рахунку 96 «Витрати операційної діяльності» с наступним списанням у:

Дебіт рахунку 23 – в якості виробничих й розподільчих загальновиробничих витрат;

Дебіт рахунку 79 – «Фінансові результати» - в якості адміністративних, постоялих нерозподілених загальновиробничих витрат, збутових й інших операційних витрат.

Виробнича собівартість продукції зменшується на справедливу вартість супутньої продукції, яка реалізується та на вартість супутньої продукції в оцінці можливого її використання, яка використовується на самому підприємстві.

Це відноситься й до відображення оприбуткованих зворотних відходів з виробництва, які в подальшому мають бути використані на підприємстві або реалізовані на сторону. В бухгалтерському обліку оприбутковані данні матеріальних цінностей відображаються записами:

На вартість оприбуткованої супутньої продукції:

Дебіт 20 «Виробничих запасів» - кредит 23 «Виробництво» - якщо така продукція підлягає використанню самим підприємством у процесі подальшого виробництва;

Дебіт 26 «Готова продукція» - Кредит 23 «Виробництва» - якщо така продукція підлягає реалізації на сторону.

На вартість оприбуткованих зворотних відходів:

Дебіт 20 «Виробничі запаси» - Кредит 23 «Виробництво».

При первісної вартості списання матеріалів у виробництво їх вартість відображається на рахунку 23 «Витрати операційної діяльності». При використані таких зворотних витрат й супутньої продукції у виробництві їх вартість буде врахована у складі собівартості виробничої продукції. Отже, витрати, згруповані за елементами, в обліку повинні відображають у тому ж звітному періоді. Тому виникає ситуація, при якої вартість таких відходів буде подвійно відображена у складі елементів на рахунку 23. Що приведе до подвійному обліку витрат. Тому при оприбуткуванні зворотних відходів на величину їх вартості необхідно зменшити оборот за рахунком 23 «Витрати операційної діяльності» шляхом коректування методом «сторно». (дебіт 23 – кредит 23).

Підприємства, які використовують спрощений варіант обліку витрат (п. 44 П(С)БУ) всі згруповані витрати на рахунку 96 списуються на рахунок 79.

Після проведення інвентаризації, якщо установлені залишки незавершеного виробництва бухгалтерського обліку:

Дебіт рахунка 23 – кредит рахунка 79

Витрати підприємства, які пов’язані з інвестиційною, фінансовою та іншою звичайною діяльністю, групуються на рахунку 85 з подальшим списанням в дебіт рахунка 79 «Фінансові результати».

Облік витрат передбачено у Відомості 5-м