Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_zihna_reab_l_tac_q_(Muh_n).doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
16.41 Mб
Скачать

5.3.4. Захворювання кишок

Серед захворювань кишок найчастіше спостерігається запалення слизової оболонки товстих кишок — коліт, тонких кишок — ентерит, одночасне запа­лення тонких і товстих кишок — ентероколіт. За своїм перебігом вони поділя­ються на гострі та хронічні.

Гострі захворювання виникають, переважно, при вживанні несвіжої, нея­кісної, зіпсованої їжі, внаслідок попадання у шлунково-кишковий тракт дизен­терійних паличок, патогенних мікроорганізмів, токсичних речовин. Проявля­ються вони болем у животі, коліками, підвищенням температури, відрижкою, блюванням, проносами, в яких багато слизу, неперетравлених часток їжі, а у важких випадках — гною і крові. Хворого, звичайно, госпіталізують і прово­дять лікування залежно від причин, що викликали гостре захворювання ки­шок. Постраждалим дають проносне та інші ліки, роблять очищувальні та ме­дикаментозні клізми, застосовують дієтотерапію. Засобів фізичної реабілітації, за виключенням окремих методів фізіотерапії, не призначають.

Хронічні захворювання кишок можуть бути наслідком перенесених гос­трих захворювань кишечника, інфекції, інтоксикації, патологічних процесів у шлунку, печінці, підшлунковій залозі, вживання недоброякісної, погано оброб­леної їжі, а також малорухливого способу життя.

Хронічний коліт характеризується періодичними схваткоподіб-ними болями у животі по ходу товстих кишок, нудотою, відрижкою, здуттям живота, бурчанням, запорами, інколи проносами. Хворих лікують протиза­пальними і болезаспокійливими препаратами, призначають дієтичне харчуван­ня, пиття мінеральної води і кишкові промивання, дають рекомендації щодо раціональної організації харчування, режиму праці і відпочинку. Окрім цих за­собів у комплексному лікуванні у лікарняний і післялікарняний періоди вико­ристовують фізичну реабілітацію.

У лікарняний період реабілітації застосовують ЛФК, лікувальний ма­саж, фізіотерапію.

Лікувальну фізичну культуру призначають після стихання гострих проявів коліту. Вона протипоказана при виразковому коліті з кровоте­чами, виражених проносах, різкому загостренні хронічного ентериту та коліту.

Завдання ЛФК: зменшення і ліквідація запального процесу; нормалізація моторно-евакуаторної, секреторної і всмоктувальної функції товстих кишок, внутрішньочеревного тиску; покращання крово- та лімфообігу в органах че­ревної порожнини і малого таза; зміцнення м'язів живота і промежини; норма­лізація функцій вегетативної нервової системи і покращання психоемоційного стану.

ЛФК призначають диференційовано з урахуванням найбільш характерно­го прояву хронічних колітів — порушення моторно-евакуаторної функції. То­му добір фізичних вправ і вихідних положень визначають патологічними яви­щами у кишках, що переважають: спастичні чи атонічні.

При хронічних колітах, що супроводжуються спастичними запорами у І пе­ріод ЛФК у постільному режимі застосовують вихідні положення лежачи на спині з зігнутими у колінах ногами, упор стоячи на колінах, на боці. Вони спри­яють розслабленню м'язів живота та зниженню внутрішнього кишкового тиску. Виключають вправи, що спричиняють напруження м'язів живота, і ведуть до підвищення тонусу м'язів кишечника та підсилення в ньому спастичних явищ. Комплекси складають з простих вправ для кінцівок, на розслаблення і дихаль­них з підняттям рук не вище рівня плечей. Їх виконують у повільному темпі, з неповною амплітудою, по 30-60 с з паузами для відпочинку. Окрім лікувальної гімнастики, що триває 10-12 хв використовують самостійні заняття по 5-6 ра­зів на день. Загальне навантаження у порівнянні з хворими на хронічний коліт з атонічними запорами нижче і у цей, і у наступний періоди ЛФК.

У II період загальнорозвиваючі та спеціальні вправи виконують з різних вихідних положень у повільному і середньому темпі з повною амплітудою ру­хів наприкінці періоду. Вправи для тулуба і живота виконують без натужуван­ня, продовжують застосовувати вправи на розслаблення, зменшують паузи для відпочинку, не рекомендуються силові вправи, підскоки, стрибки. Тривалість заняття лікувальною гімнастикою збільшується до 20-25 хв. До форм ЛФК до­дають ранкову гігієнічну гімнастику, лікувальну ходьбу.

При хронічних колітах, що супроводжуються атонічними запорами, у І пе­ріод ЛФК вправи виконують у повільному і середньому темпі, з повною амплі­тудою, із різних вихідних положень, з поступовим підвищенням навантажен­ня, силовими елементами. У II період використовують часті зміни вихідних по­ложень, вправи для м'язів живота і такі, що викликають стрясіння кишечника, сприяють підвищенню тонусу та перистальтики кишок.

Лікувальний масаж призначають при стиханні загострення про­цесу для нормалізації діяльності вегетативної нервової системи; стимуляції то­нусу кишечника при атонічних запорах і ліквідації спазму — при спастичних;

нормалізації моторно-евакуаторної функції кишок. Застосовують сегментарно-рефлекторний, класичний і точковий масаж. Масажують паравертебральні зо­ни спинномозкових сегментів L^ — Lp D^ — D^, C^ — C^, рефлексогенні зони тулуба, шлунок і товсту кишку. У разі спастичного запору діють м'яко, засто-

совуючи легкі погладжування, розтирання, ніжні вібрації. У випадках атоніч­ного запору, навпаки, енергійно, використовуючи всі прийоми, включаючи віб­рацію: безперервну та уривчасту, стрясіння і підштовхування окремих частин товстої кишки, стрясіння живота і таза.

Фізіотерапію призначають з перших днів перебування хворого у лікарні. Її завдання: усунення болю, ліквідація загострення запального проце­су, покращання кровообігу і трофічних процесів у кишковій стінці; нормаліза­ція тонусу вегетативної нервової системи, моторно-евакуаторної, секреторної та всмоктувальної функції кишок. Застосовують зігріваючі компреси, сидячі ванни, медикаментозний електрофорез, солюкс, УВЧ-терапію, ультразвук, мікрохвильову терапію, індуктотермію, парафінові та озокеритні аплікації, пиття мінеральної води і кишкові промивання, ультрафіолетові опромінюван­ня живота.

Наведені засоби фізичної реабілітації, терміни, принципи і методи їх вико­ристання при хронічних колітах застосовують, приблизно, у тому ж обсязі і при хронічних ентеритах, дискінезіях (розлад рухової функції) кишечника, у зв'язку зі схожими проявами захворювань, головними серед яких є спастичні чи атонічні процеси у кишках.

У післялікарняний період реабілітації застосовують ЛФК, лікувальний масаж, фізіотерапію, працетерапію.

Лікувальну фізичну культуру використовують під час не­повної або повної ремісії за III періодом. ЇЇ завдання: нормалізація діяльності ЦНС і нейрогуморальної регуляції травної системи; підтримання досягнутого рівня функціонування кишечника, попередження загострення захворювання та максимальне продовження ремісії; зміцнення м'язів живота і тазового дна, за­гальне зміцнення організму, адаптація серцево-судинної та інших систем орга­нізму до фізичних навантажень виробничого і побутового характеру. Викорис­товують лікувальну і ранкову гігієнічну гімнастику, гідрокінезитерапію, терен­кур, прогулянки пішки, катання на лижах, велосипеді, ковзанах, плавання, вес­лування, спортивні та рухливі ігри.

У комплексах лікувальної гімнастики зберігаються принципи добору вправ, вихідних положень та побудови занять залежно від порушення мотор­но-евакуаторної функції кишок. Застосовують загальнорозвиваючі вправи, ди­хальні і на розслаблення. Використовують вправи для кінцівок, згинання, по­вороти, нахили тулуба, присідання, стрибки; вправи для зміцнення м'язів тазо­вого дна (рис. 5.18); з предметами і снарядами. Акцентують увагу пацієнтів на правильне поєднання рухів з диханням, оптимальне вихідне положення. Впра­ви виконують, переважно, у повільному і середньому темпі, з повною ампліту­дою рухів. Тривалість заняття лікувальної гімнастики 35-40 хв. Загальне на­вантаження у занятті залежить не лише від особливостей функції травної сис­теми, а й від наявності та важкості супутніх захворювань, що обмежують фі­зичну працездатність.

Лікувальний масаж застосовують, в основному, з тією ж метою, що у попередньому періоді реабілітації. У цей період, окрім сегментарно-рефлекторного, класичного, точкового масажу, при спастичних запорах вико-

Рис. 5.18. Вправи для зміцнення м^язів тазо­вого дна

ристовують ще й гідромасаж у вигляді підводного душ-масажу. Останнє здій­снюють таким чином: спочатку масажують паравертебральні зони попереко­вих і нижньогрудних спинномозкових сегментів, потім м'язи живота, товсту кишку (масажують за годинниковою стрілкою) при тиску 1,5-2 атм. Застосову­ють ніжне погладжування при зазорі між шкірою і наконечником шланга 25-40 см, циркулярні розтирання при зазорі не менше 10 см і вібрації — Зс.

Добрим доповненням рефлекторного впливу на кишечник при хронічних колітах є загальний масаж всієї підошви. При цьому особливо ретельно ма­сують проекційні зони кишечника (рис. 5.19, зони 11,20,34), натискуючи при розтиранні підошви в межах 6-8 кг. Рекомендується проводити самомасаж живота.

Фізіотерапію застосовують для врівноваження процесів збуджен­ня і гальмування у ЦНС, підвищення її регулюючої функції; підтримання до­сягнутого рівня функцій травної системи; загального зміцнення і загартуван-

Рис. 5.19. Топографія рефлексогенних зон на підошвах :

1 — очі, 2 — бронхи, 3 — потилиця, 4 — вухо, 5 — легені, 6 — плече, 7 сонячне сплетення, 8 — серце, 9 — надниркові залози, 10 — селезінка, 11 — низхідна товста кишка, 12 — кульшовий с\ поб, 13 -— стегно, 14—колінний суглоб, 15—сідничний нерв, 16—куприк, 17—апендикс, 18—клапан, 19—сечовий мі­хур, 20 — гонкий кишечник, 21 — сечовід, 22 — поперечна кишка, 23 — нирка, 24 — грудний віддп хреб­та, 25 — підшлункова залоза, 26 — щитовидна залоза, 27 — шлунок, 28 — горіо, мигдалики, 29 — шия, ЗО — гіпофіз, 31 — іобні пазухи, 32 — печінка, 33 — жовчний міхур, 34 — висхідна товста кишка

ня організму. Рекомендують електросон, діадинамотерапію, грілку або зігрі­ваючий компрес, грязьові і парафіно-озокеритні аплікації, ультразвукову те­рапію за ходом товстої кишки, електростимуляцію м'язів живота, загальні вологі укутування, ванни прісні, хвойні, радонові, перлинні, душ Шарко і циркулярний, пиття мінеральної води, кишкові промивання, кліматоліку-вання.

Працетерапію застосовують для підтримання загальної фізичної і професійної працездатності та нервово-психічного тонусу пацієнтів Рекомен­дують роботи на свіжому повітрі, у садку, на присадибній ділянці.

В період ремісії показано санаторно-курортне лікування на бальнеопиттє-вих і кліматичних курортах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]