Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_zihna_reab_l_tac_q_(Muh_n).doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
16.41 Mб
Скачать

4.2.2. Опіки і відмороження

Опіки і відмороження — це пошкодження тканин, що викликають місцеві і загальні розлади організму.

Опіки є наслідком дії на тканини високої температури (рис. 4.10), елек­троструму, хімічних речовин чи променевої енергії. Залежно від глибини ура­ження тканин розрізняють чотири ступеня опіків. І і II відносять до поверхне­вих тому, що в процес втягуються верхні шари шкіри. Вони характеризуються почервонінням, припухлістю, болем і пухирцями з рідинним вмістом (II сту­пінь). При III ступені частково зачіпається ростковий шар шкіри (ІІІ-А) чи ги­нуть всі її шари (ІІІ-Б), а при IV — омертвіння поширюється на глибше проля­гаючі тканини. Опіки ІІІ-Б і IV ступенів відносяться до глибоких. Тяжкість ураження при опіках пропорційна їх площі і ступеня, а також залежить від ло­калізації травми.

При великих поверхневих або глибоких опіках, крім місцевих проявів, виникає загальна реакція організму, що отримала назву опі­кової хвороби, у перебігу якої роз­різняють чотири періоди.

І період — опіковий шок, що є наслідком сильного болю.

Спостерігається безпосередньо Рис. 4.10. Термічний опік ІІ-ІІІА-ІІІБ ступеня, після опіку і проявляється різки- згинальна контрактура кисті, атрофія м'язів ми порушеннями діяльності ЦНС, передпліччя життєво важливих органів. Три­ває цей стан при ефективному лікуванні 24-48 год. Виведення з шоку з ве­ликими поверхневими опіками закінчується одужанням, а в осіб з глибоки­ми ураженнями після ліквідації шоку на 3-4-й день настає II період захво­рювання.

II період — гостра опікова токсемія — отруєння продуктами розпаду об­печених тканин і ядом бактерій, що всмоктуються і попадають у кров. Цей пе­ріод триває від 2 до 12 діб. Основними проявами його є висока температура і серйозні порушення в діяльності внутрішніх органів.

III період — септикотоксемія, виникає внаслідок нагноєння опікової ра­ни і надходження з неї у кров продуктів розпаду тканин. Загальний стан хво­рих важкий. Перебіг захворювання часто ускладнюється запаленням легенів, виразками шлунково-кишкового тракту, ураженнями печінки, нирок, загаль­ним зараженням крові (сепсис). Цей період опікової хвороби в ускладнених випадках може тривати від 2-3 міс до одного року, а часом і довше.

Нерідким ускладненням цього періоду є опікове виснаження. Розвиваєть­ся воно при довготривалому незагоюванні глибоких ран, внаслідок чого відбу­вається щоденна втрата білка та інших речовин з рідиною і постійне всмокту­вання продуктів розпаду тканин і життєдіяльності мікробів. Хворий нестрим­но худне, загальмований, пролежні збільшуються, відмічається прогресуюча атрофія м'язів, у тому числі й серцевого, контрактури, розрідження кісткової тканини, знижується опірність організму.

IV період — видужання (реконвалесценція), продовжується 2-4 міс і ха­рактеризується відновленням шкіри, відсутністю прогресування хвороби, пос­туповим відновленням функцій внутрішніх органів. Однак у хворих ще деякий час спостерігаються порушення їх діяльності, ускладнення з боку нирок і пе­чінки.

Лікування опіків комплексне і спрямоване на ліквідацію місцевих і загаль­них проявів опікової хвороби. Поверхневі опіки лікують консервативним мето­дом. При опіках І ступеня одужання настає на 4-5-й день, II — при відсутнос­ті інфекції через 10-15 днів без утворення рубців. Опіки III-IV ступеня ліку­ють хірургічним методом, що полягає у відсіканні омертвілих ділянок і у від­новленні шкірного покриву шляхом пересадження власної (аутотрансплантат) або чужої (гомотрансплантат) шкіри чи клаптя тканини. Загоєння дефектів від-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]