Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_zihna_reab_l_tac_q_(Muh_n).doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
16.41 Mб
Скачать

3.2. Лікувальний масаж

Масаж, що застосовують для лікування різних захворювань і ушкоджень, називається лікувальним. Він є ефективним засобом функціональної терапії і тому використовується на всіх етапах медичної реабілітації хворих. Масаж призначають дорослим і дітям у комплексному відновному лікуванні захворю­вань серцево-судинної, дихальної і нервової систем, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів, шкіри. Його застосовують після травм, у хірургії, гінеко­логії, а також з метою профілактики.

Лікувального ефекту масажу досягають дозованими механічними діями на тіло хворого тими самими прийомами (табл. 3.4), що застосовують в інших ви­дах масажу: гігієнічному, косметичному та спортивному. Методику і техніку виконання основних прийомів масажу — погладжування, розтирання, розми­нання, вібрація, кожен з яких вміщує ряд допоміжних, вивчають у курсі спор­тивного масажу і тому це випущено з подальшого викладу матеріалу.

3.2.1. Механізми лікувальної дії масажу

Дозовані механічні подразнення тіла людини (рис 3.10), виконувані рука­ми масажиста чи спеціальними апаратами, викликають місцеві і загальні ней­рогуморальні зрушення в організмі, що зумовлено рефлекторними реакціями і виділенням біологічно активних речовин. У надзвичайно складному процесі дії масажу на організм людини виділяють три основних механізми: нервово-рефлекторний, гуморальний і механічний.

Нервово-рефлекторний меха­нізм дії масажу полягає в механіч­ному подразненні різних рецепто­рів, закладених у шкірі (екстероре­цептори), сухожилках, зв'язках, фасціях, м'язах (пропріорецептори), судинах (ангіорецептори), внутріш­ніх органах (інтерорецептори). По­тік імпульсів від збуджених рецеп­торів проходить до різних відділів центральної нервової системи (ЦНС), де вони синтезуються у за­гальну відповідну реакцію, що вик­ликає функціональні зміни у систе­мах і внутрішніх органах організму за типом моторно-вісцеральних рефлексів. Залежно від мети і мето­дики масажу, перебігу захворюван­ня, вихідного рівня функціонально­го стану нервової системи можна знижувати чи підвищувати її збуд­ливість, що сприяє утворенню прис­тосувальних реакцій.

Таблиця 3.4. Основні і допоміжні прийоми лікувального масажу (за О.Ф. Вербовим, 1966)

Основний прийом

Види основного прийому

Допоміжний прийом

Погла­

Площинне:

Гребенеподібний

джування

поверхневе,

Граблеподібний

глибоке

Щипцеподібний

Охоплююче:

Хрестоподібний

безперервне,

уривчасте

Розти­

Гребенеподібний

рання

Пиляння

Штрихування

Стругання

Перетинання

Щипцеподібний

Розми­

Безперервне

Вижимання

нання

Уривчасте

Валяння

Накочування

Зміщення

Пощипування

(посмикування)

Розтягування

(витягування)

Стискування

(натискування)

Вібрація

Безперервна

Стрясання

Струшування

Підштовхування

Уривчаста

Пунктування

Рубання

Поплескування

Постукування

Стьобання


Гуморальний механізм дії масажу пояснюється надходжен­ням у кров біологічно активних ре­човин — гістаміну, ацетилхоліну, продуктів розпаду білка (амінокис­лоти та поліпептиди), що утворю­ються у шкірі під безпосередньою механічною і тепловою дією маса­жу. Важливим є те, що вони не аку­мулюються тільки у ділянці прове­дення масажу, а з потоком крові і лімфи розносяться по всьому орга­нізму. Біологічно активні речовини розширюють судини і підвищують

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]