Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_zihna_reab_l_tac_q_(Muh_n).doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
16.41 Mб
Скачать

Фізична реабілітація

Рис. 5.8. Дренажні положення, що сприяють відтоку патологічного вмісту бронхів у тра­хею Темним показано розташування патологічного вогнища в легенях, стрілкою відміче­но напрямок відтоку вмісту бронхів у трахею

нервово-рефлекторним, гуморальним та механічним. При захворюваннях ор­ганів дихання провідним є нервово-рефлекторний механізм.

Масаж урівноважує основні нервові процеси в ЦНС, підвищує її рефлек­торну функцію, рефлекторно впливає на процес дихання, вентиляцію, газооб­мін. Так, при масажуванні ділянки носа та носо-губного трикутника стимулю­ється носо-легеневий рефлекс, який сприяє розширенню бронхів та поглиблен­ню дихання. Доведено, що при розминанні м'язів усього тіла збільшується хвилинний об'єм дихання та споживання кисню. Наслідком цього є підвищене насичення артеріальної крові киснем, ліквідація або зменшення гіпоксемії і за рахунок підсилення кровообігу — покращання транспорту кисню кров'ю на периферію, усунення чи зниження гіпоксії.

Масаж грудної клітки зміцнює дихальні м'язи, підвищує її рухливість і еластичність, сприяє розсмоктуванню ексудату, ліквідації застійних явищ у ле­генях і зменшує ймовірність розвитку спайок та інших легенево-плевральних ускладнень.

Лікувальний масаж призначають у лікарняний і післялікарняний періоди реабілітації при неспецифічних захворюваннях легень (емфізема, пневмоскле­роз, бронхіальна астма). Застосовують сегментально-рефлекторний масаж по­перекових, верхньогрудних та середньошийних спинномозкових сегментів. Масажують рефлексогенні зони грудної клітки, носа та носо-губного трикут­ника; роблять непрямий масаж діафрагми, легень, серця.

Фізіотерапію застосовують на всіх етапах реабілітації. Основними механізмами лікувальної дії фізичних методів є нервово-рефлекторний і гу­моральний.

Різноманітні фізичні чинники, як природні, так і преформовані, діють на організм не тільки через шкіру, слизові оболонки, а й дихальні шляхи з допо­могою подразнення їх численного рецепторного апарату. Рефлекторно зміню­ється збудливість дихального і судинорухового центрів, що негайно відбива­ється на вентиляції і газообміні в легенях та процесах тканинного дихання. Од­ночасно фізичні чинники сприяють нормалізації функціонального стану ЦНС, підвищенню координуючої ролі кори головного мозку.

Фізіотерапевтичні методи ліквідують рефлекторне порушення кровообігу в слизовій оболонці бронхів, активізують трофічні процеси, діють протиза­пально, спазмолітично, десенсибілізуючи. Вони розріджують мокротиння і покращують відхаркування. Фізичні чинники викликають активну гіперемію в легенях, стимулюють крово- і лімфообіг у них; прискорюють розсмоктування інфільтратів та ексудату, протидіють утворенню плевральних спайок, активізу­ють обмінні процеси; зменшують інтоксикацію, діють бактерицидно, знеболю­ючи. Загалом вони зміцнюють і загартовують організм, позитивно впливають на адаптаційно-компенсаторні процеси, сприяють попередженню загострень захворювання.

При захворюваннях органів дихання застосовують такі лікувальні методи:

інгаляцію аерозолями (електроаерозолями), аероіонотерапію, спелеотерапію, соллюкс, УФО, медикаментозний електрофорез, УФЧ-терапію, індуктотермію, мікрохвильову терапію, діадинамотерапію, хвойні, кисневі, вуглекислі ванни та ванни за Гауффе, зігріваючі компреси, обтирання, душ, купання, кліматолі-кування.

Механотерапію застосовують у післялікарняних етапах реабіліта­ції у вигляді занять на тренажерах для підвищення функцій дихальної і серце­во-судинної систем та фізичної працездатності.

Працетерапію застосовують у післялікарняних етапах реабілітації. Використовують відновну працетерапію, а у разі необхідності — професійну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]