Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
F_zihna_reab_l_tac_q_(Muh_n).doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
16.41 Mб
Скачать

3.2.3. Форми і метоли лікувального масажу

Лікувальний масаж проводиться у формі загального і місцевого масажу ручним (мануальним) чи апаратним методом або комбінованим, тобто з вико­ристанням першого та другого методу. Виконується він масажистом, а також самостійно хворим (самомасаж).

Ручний масаж є основним методом тому, що його можна застосовувати у простих умовах, в лікарні і вдома, на ранніх етапах лікування. Завдяки додат­ковому відчуттю і візуальному контролю масажиста за реакцією пацієнта на різноманітні прийоми дає змогу витончено диференціювати методику ліку­вального масажу, підвищуючи його ефективність. Різновидом ручного ліку­вального масажу є сегментарно-рефлекторний і точковий.

Сегментарно-рефлекторний масаж — це масаж визначених зон поверхні тіла, через які можна впливати на внутрішні органи. Його дія основується на анатомічно-фізіологічній сегментарній побудові тіла, де одні і ті ж сегменти спинного мозку іннервують ділянки шкіри та поверхневі тканини (рис. 3.11) і певні внутрішні органи (табл. 3.5).

При захворюваннях внутрішніх органів в гострій стадії або у період за­гострення хвороби у патологічний процес рефлекторно втягуються шкіра,

м'язи та інші тканини, що іннер-

Таблиця 3.5. Сегментарна іннервація вуються загальними сегментами внутрішніх органів спинного мозку. У цих поверхне-(за О. Глезер і А. В. Далихо. 1965) ^ ділянках тіла, що отримали

Орган

Сегменти спинного мозку

Серце, висхідна частина

См

D,-8

аорти

Легені і бронхи

См

D3-9

Шлунок

См

Ds-9

Кишки

См

D,—Ll

Пряма кишка

Dl 1-12

L,-2

Печінка, жовчний міхур

cm

Do-10

Підшлункова залоза

cm

07-9

Селезінка

cm

De-io

Нирки,сечоводи

c,

dio-ii

Сечовий міхур

D„

Ьз —— S2-4

Передміхурова залоза

dio-ii

L5—S,.3

Матка

dio

Ьз

Яєчник

D,2

Ьз


назву зон Захар'їна-Геда (рис. 3.12), на честь вчених, які вперше описали такі явища, під­вищується чутливість шкіри (гі-перстезія), виникають больові відчуття (гіпералгезія). Застосо­вуючи різні прийоми масажу у відповідних зонах, можна змен­шити ці прояви і викликати зміни функції внутрішніх органів, рухо­вого апарату, трофічних і обмін­них процесів. Це має дуже велике значення у клініці внутрішніх хвороб, на ранніх етапах після травми, коли неможливий безпо­середній масаж хворого органу або ушкоджених тканин, як при класичному масажі.

Найсильніша реакція зі сторо­ни органів і тканин спостерігаєть-

Пр^ітка. С-шийні. D(Tb) - грудні. L- ся "P11 масажі ^лянок шк^ ^° поперекові, S — крижові спинномозкові сегменти. ОСОблИВО Добре ІННСрВуЮТЬСЯ ВЄГЄ-

Рис. 3.11. Сегментарний розподіл нервових волокон у шкірі

тативною нервовою системою та мають щільні метамерні зв'язки. Це шийно-потилична і верхньогрудна ділянка та попереково-крижова. Перша включає задню поверхню шиї, потилицю, надпліччя, верхню частину спини та грудей і називається комірцевою зоною.

Вся ця зона шкіри зв'язана з шийними і верхньогрудними сегментами спинного мозку (С^ — D^) і утвореннями шийного відділу автономної нервової системи, що відіграють велику роль в іннервації головного мозку, серця, ле­гень та інших органів, а також тканин голови, шиї, верхньої частини грудей, спини і верхніх кінцівок.

Ось чому масаж комірцевої зони або дія фізіотерапевтичних чинників мо­жуть, наприклад, знизити артеріальний тиск при гіпертонічній хворобі, усу­нути головний біль при неврозах, утомі тощо.

Рис. 3.12. Зони рефлекторного болю (зони Захар'їна-Геда) при захворюваннях внутрішніх органів

Попереково-крижова ділянка охоплює поперекову ділянку, сідниці, нижню частину живота і верхню третину передньої частини стегон. Ця вся зона шкі­ри щільно пов'язана з нижньогрудними (D^ — D^), поперековими та крижо­вими сегментами спинного мозку і утвореннями поперекового відділу авто­номної нервової системи. При масажі шкіри цієї ділянки або подразненні її фі­зичними чинниками виникають функціональні зрушення в органах і тканинах малого тазу, кишках і у нижніх кінцівках.

У сегментарно-рефлекторному масажі використовуються всі основні при­йоми класичного масажу — погладжування, розтирання, розминання і вібра­ція. Ширше і різноманітніше застосовуються допоміжні прийоми, такі як штрихування, пиляння, перетинання, валяння, стискування і розтягування грудної клітки, підштовхування, стрясання грудної клітки, таза та ін. Окрім за­гальноприйнятих спрямувань масажних рухів у сегментарно-рефлекторному масажі виконуються специфічні для конкретної методики, такі, що визнача­ються функціональною структурою сегмента спинномозкової іннервації і його нейрорефлекторними зв'язками. Масаж рефлексогенних зон спини проводять у напрямку від нижчерозташованих спинномозкових сегментів до вищерозта-шованих.

Точковий масаж — це масажування вузько окреслених "точкових" діля­нок. Масажу підлягають біологічно активні точки ("точки дії"), які топографіч-но відповідають проекції нервових стовбурів і судинно-нервових пучків, що проходять у тканинах. Вони відрізняються від оточуючих тканин більшою тем­пературою та електропровідностю, а їх місцезнаходження визначається за до­помогою портативного апарату тобіскопу. Основними прийомами є розтиран­ня, тиск, вібрація, свердління, які виконуються одним чи кількома пальцями або вібраційним апаратом. Набір точок для масажу визначається їх функціо­нальним призначенням, симптомами захворювання і терапевтичними завдан­нями у кожному конкретному випадку. Тривалість дії на кожну точку від 1-1,5 до 2,5-3 хв. Точковий масаж вибірково діє і на внутрішні органи, рефлекторно змінюючи їх функції. Цей вид масажу застосовують як метод рефлекторної від­новної терапії при спастичних паралічах різного походження.

Різновидом ручного масажу вважається масаж льодом (кріомасаж). Під дією холоду судини звужуються, сповільнюється кровотік, знижується проник­ність судин, попереджуються набряки, зменшується збудливість нервових за­кінчень і болючість тканин. Застосовується кріомасаж при ударах, розтягнен­нях, деяких захворюваннях опорно-рухового апарату та нервової системи. Ви­конується він за допомогою льоду, загорнутого у целофановий мішечок, яким здійснюють кругові чи зигзагоподібні розтирання. Тривалість кріомасажу ста­новить не більше 5 хв.

Апаратний масаж виконують спеціальними апаратами шляхом безпо­середнього контакту зі шкірою або через повітряне чи водне середовище. Основними видами його є вібраційний, вакуумний (пневматичний) і гідро­масаж.

Вібраційний масаж передає безпосередньо тілу механічну вібрацію, що діє на шкіру, м'язи та інші тканини за допомогою різної форми масажних на­конечників (вібратори). Існують апарати для струшування всього тіла (вібра­ційний стілець, ліжко, велотраб та ін.) і для місцевої вібраційної дії (автомаса­жер "Тонус", апарат Бабія, "Вібромасаж" тощо).

Вібраційний масаж сприяє загальним і локальним змінам у тканинах і функціях організму, поліпшує обмін речовин, діяльність нервово-м'язового апарату; виконує знеболюючу дію, підвищує працездатність і відновлення піс­ля фізичних навантажень.

Показаний він при захворюваннях і травмах периферичного відділу нерво­вої системи, деяких хронічних захворюваннях легень, шлунково-кишкового тракту та ін. Тривалість вібраційного масажу від 3 до 15 хв.

Дія вакуумного (пневматичного) масажу відбувається внаслідок рит­мічного чергування підвищеного і зниженого тиску повітря на поверхню ті­ла через спеціальний пристрій. За рахунок присмоктуючої дії покращується місцевий кровообіг, прискорюється течія крові, підвищується трофіка тка­нин. Поєднання ритмів імпульсів тиску на тканини з ритмом скорочення серця стимулює скорочувальну функцію периферичних судин, що застосо­вується у синокардіальному вакуумному масажі. За допомогою апарату Ку-лаженка масують ясна, барокамерами Кравченка лікують судинні та інші

захворювання кінцівок. Принцип дії останніх засновано на чергуванні різниці барометричних тисків: компресії (до 850 мм рт.ст.) і декомпресії (до 500 мм рт.ст.).

При використанні апаратів, які можуть одночасно впливати на організм вібрацією і вакуумом, показання для такого вібраційно-вакуумного масажу розширюються. Він призначається при травмах і захворюваннях опорно-рухо­вого апарату для ліквідації болю, розсмоктування крововиливу, усунення ви-поту у суглобах і набряку тканин, для лікування травм і хвороб периферичної та центральної нервової системи.

Гідромасаж чи водний масаж — це комбіноване використання механіч­ної, термічної, хімічної дії води і масажних маніпуляцій руками чи апаратами.

Розрізняють підводний душ-масаж, водоструменевий душ-масаж, підвод­ний вібраційний масаж:

а) підводний душ-масаж проводять у ванні (рис. 3.13) з темпе­ратурою води 34-37 °С водяним струменем тиском у 2-3 атм із застосуванням основних прийомів. Виштовхуюча сила води зводить до мінімуму м'язові нап­руження, а тепло води забезпечує розслаблення м'язів. Він підсилює кровопос­тачання шкіри і глибинних тканин та гемодинаміку у цілому; активізує обмін речовин і трофічні процеси; сприяє розсмоктуванню крововиливів, набряків та випотів у суглобах; збільшує рухомість у суглобах кінцівок і хребта; допома­гає розтягненню контрактур, рубців та спайок. Тривалість процедури не пере­вищує 10-15 хв. Різновидом цього підводного масажу є вихровий і пневмома-саж під водою;

б) водоструменевий душ-масаж здійснюється струменем води чи декількома струменями одночасно на повітрі. До названого виду гід­ромасажу належать душ Шарко — масаж водяним струменем тиском від 1,5 до З атм на відстані 3-4 м; шотландський душ — поперемінна дія струменів гаря­чої і холодної води; циркулярний або круговий душ (рис. 3.14), дощовий і гол­ковий душ; каскадний душ — падіння маси води з висоти 2,5 м. Ця група гід-ропроцедур залежно від температури і сили струменю води, тривалості діє за­спокійливо чи тонізуюче. Показані вони при функціональних розла­дах ЦНС та для підняття загально­го тонусу організму. Тривалість процедури становить 1-3 хв.

До останньої групи гідрома­сажу можна віднести ф л ю ї д о -пунктуру (гідропунк-т у p а) — стимуляція акупунк­турних точок струменем води за допомогою спеціального апарату, який подає переривчастий стру­мінь, води під тиском у 1,86 атм. Тривалість процедури 2 хв. Вва-Рис. 3.13. Підводний душ-масаж жається, що цей метод більш фі-

Рис. 3.14. Водоструме-невий душ-масаж: ліво­руч — Шарко; праворуч — циркулярний

зіологічний, ніж уколювання голками при акупунктурі, і тому він рекоменду­ється для лікування хронічних травм, захворювань опорно-рухового апарату, відновлення спортивної працездатності, зняття втоми після тренувальних занять;

в) підводний вібраційний масаж здійснюється за допомо­гою апарату "Волна", що утворює вібраційні хвилі, котрі точно дозуються за тиском та частотою коливань. Він має перевагу перед іншими вібраційними апаратами тому, що коливання води є більш адекватним подразником, ніж ме­ханічні вібрації, і водяні хвилі одночасно охоплюють великі ділянки тіла. Три­валість процедури 8-15 хв.

Масаж можна проводити у воді також ручним методом, а лікувальний ефект його буде забезпечуватись сумарною дією масажу і властивостей води, особливо коли до неї додано спеціальні домішки. Масажувати у ванні можна щітками. Це викликає сильну гіперемію шкіри і діє на організм загально сти­мулююче. Тривалість масажу 10—15 хв. У домашніх умовах він проводиться як самомасаж.

Курс лікувального масажу складається від 8-Ю до 16-20 процедур, що за­лежить від характеру захворювання або травми, періоду лікування і виду маса­жу. У разі необхідності його можна повторювати з перервою між курсами від 10 днів до кількох місяців. Курс масажу поділяють на 3 періоди: ввідний, ос­новний і заключний. Перший складається з 1-3 процедур, які носять щадний характер. Під час ввідного періоду масажист знайомиться і пристосовується до особливостей ділянки, що масажується, з'ясовується реакція організму на ок­ремі прийоми його та на масаж взагалі. В основному періоді інтенсивність ма­сажу зростає і застосовується диференційована методика, що відповідає харак­теру і клінічному перебігу хвороби або травми; звертається увага на функціо-

Таблиця 3.6. Розрахункові норми часу на виконання масажних процедур

№ п/п

Масажна процедура

Кількість умовних масажних одиниць

1

Масаж голови (лобно-скронева та потилично-тім'яна ділянки)

1,0

2

Масаж обличчя (лобна, приочна верхньо- і нижньощелепна ділянки)

1,0

3

Масаж шиї

1,0

4

Масаж комірцевої зони (задня поверхня шиї, спини до рівня IV грудного

1,5

хребця, передня поверхня грудної клітки до II ребра )

5

Масаж верхньої кінцівки

1,5

6

Масаж верхньої кінцівки, надпліччя та ділянки лопатки

2,0

7

Масаж плечового суглоба (верхня третина плеча, ділянки плечового

1,0

суглоба та надпліччя однойменного боку)

8

Масаж ліктьового суглоба (верхня третина передпліччя, ділянки

1,0

ліктьового суглоба та нижньої третини плеча)

9

Масаж променевозап'ясткового суглоба (проксимальний відділ кисті,

1,0

ділянки променевозап'ясткового суглоба і передпліччя)

10

Масаж кисті та передпліччя

1,0

11

Масаж ділянки грудної клітки (ділянки передньої поверхні грудної

2,5

клітки від передніх меж надпліччя до реберних дуг у ділянці спини від

VII шийного до 1 поперекового хребця)

12

Масаж спини (від VII шийного до 1 поперекового хребця і від лівої до

1,5

правої середньої аксилярної лінії у дітей — включаючи попереково-

крижову ділянку)

13

Масаж м'язів черевної стінки

1,0

14

Масаж попереково-крижової ділянки (від 1 поперекового хребця до

1,0

нижніх сідничних складок)

15

Сегментарний масаж попереково-крижової ділянки

1,5

16

Масаж спини і поперекового відділу (від VII шийного хребця до крижів,

2,0

від лівої до правої середньої аксилярної лінії )

17

Масаж шийно-грудного відділу хребта (ділянки задньої поверхні шиї та

2,0

ділянки спини до поперекового хребця від лівої до правої задньої

аксилярної лінії)

18

Сегментарний масаж шийно-грудного відділу хребта

3,0

19

Масаж ділянки хребта (ділянки задньої поверхні шиї, спини і попереко­

2,5

во-крижової ділянки від лівої до правої задньої аксилярної лінії)

Продовження таблиці 3.6

№ п/п

Масажна процедура

Кількість умовних масажних одиниць

20

Масаж нижньої кінцівки та попереку (ділянки стопи, гомілки, стегна, сідничної та попереково-крижової ділянок)

2.0

21

Масаж нижньої кінцівки

1,5

22

Масаж кульшового суглоба (верхня третина стегна, ділянка кульшового суглоба та сіднична ділянка однойменного боку)

1,0

23

Масаж колінного суглоба (верхня третина гомілки, ділянки коліного суглоба та нижньої третини стегна)

1,0

24

Масаж гомілковостопного суглоба (проксимальний відділ стопи, ділянки гомілковостопного суглоба та нижньої третини гомілки)

1,0

25

Масаж стопи та гомілки

1,0

26

Загальний масаж (у немовлят і дітей молодшого дошкільного віку)

3,0

нальні зміни в організмі і ділянках, що масажуються. У заключному періоді за 2-3 процедури до закінчення курсу інтенсивність масажу знижується, трива­лість процедур зменшується, пацієнтів навчають прийомів самомасажу, якщо є показання для цього.

Сама процедура масажу будується за принципами заняття з лікувальної гімнастики. Вона складається з вступної, основної і заключної частин, в яких інтенсивність масажу поступово зростає до основної частини і знижується в заключній. Процедури масажу проводять щоденно або через день. Тривалість їх індивідуальна і залежить окрім загальних і клінічних показників від особли­востей ділянки, що масажується, і кількості призначених масажних одиниць. За одну умовну одиницю приймають безпосередній масаж протягом 10 хв. Роз­рахункові норми часу в цих одиницях на виконання масажних процедур наве­дено у табл. 3.6.

При проведенні лікувального масажу неодмінною умовою і обов'язко­вим правилом є масажування повздовжньо по ходу лімфатичних судин до найближчих їх вузлів та максимальне розслаблення м'язів. Так на рис. 3.15 показано розташування на тулубі пахвових і пахвинних регіонарних лімфатич­них вузлів і напрямок току лімфи по судинах до них. Для того щоб не протиді­яти чи обмежувати просунення лімфи по судинах, слід робити масажні рухи по їх ходу. Напрямки масажних рухів на тілі, що визначаються цими ж вимогами, також показані на рис. 3.15.

Для розслаблення м'язів кінцівки згинають під певним кутом, який нази­вають середнім фізіологічним положенням або положенням фізіологічного

Рис. 3.15. Напрямок масажних рухів

спокою. Так, лежачи на спині або сидячи за масажним столиком середнім фізі­ологічним положенням для рук (рис. 3.16) є відведення плеча від тулуба на 45°, згинання передпліччя в ліктьовому суглобі під кутом 110° та кисті в промене-возап'ястковому суглобі у долоно-тильному напрямку під кутом 9° трохи від­веденої у ліктьовому напрямку під кутом 15°, пальці напівзігнуті.

Рис. 3.16< Середнє фізіо­логічне положення:

а — верхньої кінцівки;

б —нижньої кінцівки

Рис. 3.17. Масажні столи різних конструкцій

Середнім фізіологічним положенням для м'язів нижньої кінцівки (див. рис. 3.16) є трохи зігнуте (35°) в кульшовому суглобі і відведене на 35° стегно та зігнуте під кутом 145° коліно.

Оптимальним положенням, що забезпечує розслаблення м'язів спини є поза лежачи на животі з витягнутими вздовж тулуба і дещо повернутими усе­редину руками долонями догори. Розслаблення м'язів грудної клітки і живо­та досягається у положенні лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах і злегка розведені. Масаж тулуба і нижніх кінцівок звичайно проводиться на масаж­них столах (кушетках) різних конструкцій (рис. 3.17), масаж рук — на масаж­них столиках. Для масажу надпліч, шиї і голови застосовують крісла з крон­штейнами для опори голови, що забезпечує розслаблення м'язів цих ділянок тіла.

Не менш важливою умовою правильного виконання масажу є не тіль­ки розслаблення м'язів та положення ділянки тіла, що масажується, але і зручно вибрана поза масажиста. Це протидіє швидкому втомленню його, підвищуючи якість масажу та ефективність лікування. Положення маса­жиста і пацієнта при масажуванні різних ділянок його тіла наведені в табл. 3.7.

Таблиця 3.7. Положення пацієнта і масажиста під час проведення масажу (за В. І. Дубровським, 1995)

Ділянка тіла, що масажується

Положення пацієнта

Положення масажиста

Методичні вказівки

Масаж верхніх кінцівок і плечового поясу

ГІальці, кисть і променево-зап'ястковий суглоб

Сидячи, передпліччя і кисть лежать на масажному столику

Сидячи обличчям до пацієнта

Масаж виконують однією рукою, а другою фіксують кисть або

масажують двома

руками

Сидячи, передпліччя і кисть лежать на стегні масажиста

Сидячи, збоку від кисті, що

Масаж виконують однією або двома

масажується

руками

Лежачи на спині, руки вздовж тулуба злегка зігнуті в ліктьових суглобах

Сидячи збоку від руки, що масажується

Те саме

Передпліччя (м'язи-згиначі)

Сидячи, передпліччя лежить на масажному столику в

Сидячи з боку руки, що

»»

положенні супінації

масажується

Лежачи, руки вздовж тулуба у

Те саме

к

положенні супінації

Сидячи, передпліччя лежить на

н

стегні масажиста

Передпліччя (м'язи-розгиначі)

Сидячи, передпліччя лежить на масажному столику, кінцівка

n

и

трохи зігнута у ліктьовому суглобі, у положенні супінації

Сидячи, передпліччя лежить на

Сидячи з боку

Масажують однією

стегні масажиста

руки, що масажується

рукою, а другою фіксують кисть

Лежачи, руки вздовж тулуба у положенні пронації

Сидячи, з боку руки, що

Масажують однією або двома руками

масажується

Ліктьовий суглоб

Сидячи, рука лежить на масажному столику, злегка зігнута у ліктьовому суглобі

Сидячи або стоячи збоку від пацієнта

Те саме

Сидячи, передпліччя лежить на

Сидячи,

о

стегні масажиста

передпліччя

лежить на

стегні пацієнта

Ділянка тіла, що масажується

Положення пацієнта

Положення масажиста

Методичні вказівкі

Лежачи, рука вздовж тулуба у положенні пронації під час

Сидячи з боку руки, що

Масажують одніє або двома руками

масажу зовнішньої поверхні суглоба (або супінації під час

масажується

масажу внутрішньої поверхні суглоба)

Плече і передпліччя

Сидячи, рука зігнута у ліктьовому суглобі і вільно

Сидячи збоку і позаду від

Масажують двом руками

лежить на масажному столику

пацієнта

Лежачи на спині або животі,

Сидячи з боку

Те саме

рука злегка зігнута у ліктьовому суглобі

ділянки, що масажується

Плечовий суглоб

Сидячи, рука зігнута у ліктьовому суглобі і лежить на масажному столику або на

Сидячи або стоячи позаду і збоку від

і«

стегні пацієнта

ділянки, що

масажується

Лежачи на спині або животі

Сидячи з боку суглоба, що

n

масажується

Масаж нервових стовбурів верхньої кінцівки

Ліктьовий нерв

Сидячи, рука лежить на

Сидячи

Масажують одніє

масажному столику в положенні супінації

напроти руки, що

рукою, а другою фіксують кисть

масажується

Променевий нерв

Сидячи, рука лежить на

Те саме

Те саме

масажному столику в

положенні супінації

Серединний нерв

Сидячи, рука лежить на

—"—

к

масажному столику в

положенні супінації

Масаж нижніх кінцівок

Пальці, стопа

Лежачи на спині, під колінний суглоб підкладено валик

Сидячи, напроти стоп

Масажують одніє рукою пальці, а другою фіксують стопу. Двома

руками масажуюі

стопи

Продовження таблиці 3.7

Ділянка тіла, що' масажується

Положення пацієнта

Положення масажиста

Методичні вказівки

Гомілково-стопний суглоб

Те саме

Те саме і збоку від пацієнта

Масажують однією або двома руками

Передня група м'язів гомілки

Лежачи на спині, під колінний суглоб підкладено валик

Сидячи з боку кінцівки, що

Те саме*

масажується

Лежачи на спині, нога зігнута у колінному суглобі

Те саме

Масажуютьоднією рукою, а другою фіксують за коліно

Задня група м'язів гомілки і п'ятковий

Лежачи на животі, під тил стопи підкладено валик

Сидячи або стоячи з боку кінцівки, що

Масажують однією або двома руками^

сухожилок

масажується, і

позаду стоп під

час масажу п'яткового

сухожилка

Лежачи на спині, нога зігнута у колінному суглобі

Стоячи з боку кінцівки, що

Масажують почергово правою і

масажується

потім лівою рукою,

а другою рукою у цей час фіксують колінний суглоб

Сидячи, нога зігнута у колінному суглобі, стопа упирається у підставку або

Присід з упором коліном у

Масажують двома руками

підлогу

підлогу, під

коліно

підкласти

подушечку

Колінний суглоб

Лежачи на спині, під колінний суглоб підкладено валик

Сидячи або стоячи з боку суглоба, що

Масажують однією або двома руками

масажується

Сидячи, нога зігнута у колінному суглобі

Присід з упором на праве (ліве)

Те саме

коліно

Продовження таблиці 3.7

Ділянка тіла, що масажується

Положення пацієнта

Положення масажиста

Методичні вказівки

Передня група

Лежачи на спині, під колінний

Сидячи або

Масажують однією

м'язів

суглоб підкладено валик

стоячи з боку

або двома руками

кінцівки, що

масажується

Сидячи, ногу трохи відведено

Стоячи або

Те саме

назовні

присід з

упором правим

(лівим) коліном

у підлогу

Медіальна група

Лежачи на спині, під колінний

Сидячи або

і«

м'язів стегна

суглоб підкладено валик,

стоячи з боку

стегно трохи розвернуто

кінцівки, що

назовні

масажується

Сидячи, ногу трохи відведено

Сидячи або

к

назовні

присід з

упором

коліном у

підлогу

Задня група

Лежачи на животі, під

Сидячи або

*(

м'язів стегна

гомілковостопний суглоб

стоячи з боку

і сідничні м'язи

підкладено валик

кінцівки, що

масажується

Поперекова

Лежачи на животі, руки вздовж

Стоячи або

її

ділянка

тулуба або зігнуті у ліктьових

сидячи збоку

суглобах, кисті торкаються

чола; під гомілковостопні

суглоби підкладено валик

Кульшовий

Лежачи на животі або боці

Стоячи або

Масажують однією

суглоб

сидячи з боку

рукою

суглоба, що

масажується

Сидячи на стільці, нога зігнута

Сидячи або

Масажують однією

в колінному суглобі

присід з

рукою, а другою

упором на

фіксують коліно

коліно

Великогомілко­

Лежачи на животі, під

Сидячи або

Масажують однією

вий нерв

гомілковостопний суглоб

стоячи з боку

рукою

підкладено валик

ділянки, що

масажується

Продовження таблиці 3.

Ділянка тіла, що масажується

Положення пацієнта

Положення масажиста

Методичні вказівні

Сідничний нерв

Лежачи на животі, під гомілковостопний суглоб

Сидячи або стоячи з боку

Масажують одніє або двома руками

підкладено валик

ділянки, що

масажується

Масаж обличчя, голови, шиї, спини, грудей і живота

Обличчя

Сидячи на стільці, потилиця

Стоячи позаду

Масажують двом

упирається в груди масажиста

пацієнта

руками

Голова

Сидячи, голову трохи нахилено назад

Стоячи позаду і збоку від

Масажують одніє або двома руками

пацієнта

Шия і

трапецієподібні

Лежачи на животі, руки вздовж тулуба або зігнуто і покладено

Стоячи збоку від пацієнта

Те саме

м'язи

під чоло

Сидячи, руки зігнуті і лежать

Стоячи позаду

«і

на масажному столику

пацієнта

Найширші й найдовші м'язи

спини ,

Лежачи на животі, руки вздовж тулуба, під гомілковостопні суглоби підкладено валик

Сидячи зліва або справа від пацієнта

к

підлопаткова

ділянка

Під час масажу підлопаткової

Те саме

Масажують

ділянки руку закладено за спину

однією рукою, другою фіксують

плече

Міжреберні м'язи

Лежачи на животі

Стоячи збоку від пацієнта

Масажують

однією або

двома руками

Лежачи на спині

Те саме

Те саме

Грудні м'язи

Те саме

її

о

Сидячи, руки зігнуті у ліктьових суглобах і лежать на

Стоячи,збоку

від пацієнта

Масажують одніє рукою

колінах

Живіт і косі м'язи живота

Лежачи на спині, ноги зігнуті

Сидячи або стоячи

Масажують однією або

двома руками

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]