Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3.2.1. Проектування операційних доходів підприємств гк

За своєю економічною сутністю доход від надання основних і додаткових послуг є валовим показником обсягів операційної діяльності підприємств ГК, який характеризує результат його маркетингової діяльності щодо залучення купівельних фондів споживачів (іноземних та вітчизняних туристів, інших категорій відвідувачів) у вигляді грошових доходів, що обмінюються на послуги гостинності відповідно до їх платоспроможного попиту. З іншого боку, дохід у будь-якій формі  це результат фінансово-господарської діяльності, який виступає джерелом покриття внутрішніх і зовнішніх зобов'язань підприємства.

Сума доходів від основної операційної діяльності, що є джерелом покриття собівартості послуг, розміру прибутку, потреби в матеріальних, трудових та фінансових ресурсах підприємств ГК залежить від програми експлуатації номерного фонду та інших підрозділів готелю, від виробничої програми ЗРГ, тобто від запланованого обсягу реалізації основних і додаткових послуг.

В процесі дипломного проектування операційних доходів ГК слід керуватися міжнародним стандартом бухгалтерського обліку № 15 «Дохід», згідно з яким, джерела формування доходу від усіх видів підприємницької діяльності ГК зводяться в дві групи:

- дохід від звичайної діяльності;

- дохід від надзвичайних подій.

Дипломному проектуванню підлягає звичайна діяльність, що охоплює операційну і фінансову діяльність. В операційній діяльності виділяється основна та інша операційна діяльність. Планові показники доходів від основної та іншої операційної діяльності, доходів від фінансової діяльності підприємств ГК включають:

- дохід від надання основних і додаткових послуг готелю, закладів ресторанного господарства, інших виробничих підрозділів ГК;

- дохід від іншої операційної діяльності підприємств ГК, в тому числі від реалізації іноземної валюти, інших оборотних активів, від операційних курсових різниць, від операційної оренди активів, лізингових операцій, одержані гранти та субсидії тощо;

- дохід від фінансової та іншої діяльності, в тому числі дивіденди, отримані за акціями, облігаціями та іншими цінними паперами, що придбані підприємством, відсотки від надання комерційного кредиту, дохід від депозитних вкладів підприємства, від пайової участі в спільних підприємствах, від прямих інвестицій (від капітальних вкладень в нове будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію, приватизацію майна), від інноваційної діяльності (в тому числі від вкладів в “ноу-хау”, патенти, придбання фірмового знаку, програмних продуктів тощо), від продажу майнових та інтелектуальних цінностей.

Оскільки з доходу від реалізації основних і додаткових послуг та іншої операційної діяльності підприємств ГК сплачується податок на додану вартість (ПДВ) та акцизний збір (Аз - при закупівлі і реалізації імпортних товарів), то дохід після їх сплати є чистим доходом (Дч).

Програма основної (туристичної) діяльності підприємств нового ГК на регіональному ринку послуг гостинності охоплює сукупність напрямків його діяльності, пов’язаних з експлуатацією матеріально-технічної бази, основною частиною якої є номерний фонд готелю (житлова група приміщень), заклади ресторанного господарства, інші структурні підрозділи. Обґрунтування обсягів реалізації послуг, програми експлуатації номерного фонду та інших структурних підрозділів готелю здійснюється в наступному порядку.

Обґрунтування виробничої (експлуатаційної) програми готелю

Програма експлуатації номерного фонду готелю (чи ін. засобу розміщення відвідувачів – іноземних громадян та громадян України) являє собою план надання послуг проживання у натуральному вираженні, або кількість готельних місць, які будуть надаватися для проживання у плановому періоді з врахуванням специфіки обраного для дипломного проектування типу засобу розміщення відвідувачів (в тому числі для іноземних громадян та громадян України), його спеціалізації та міжнародних вимог до рівня комфортності проживання.

Для обґрунтування планового обсягу реалізації готельних послуг у дипломному проекті студенту необхідно:

- на підставі маркетингового підходу сформувати основні показники експлуатаційної програми готелю;

- провести оцінку впливу основних факторів на плановий обсяг реалізації послуг підприємства, в тому числі впливу фактора сезонності попиту туристів та інших категорій відвідувачів на зміни обсягу та асортименту готельних послуг;

- здійснити планові розрахунки обсягу реалізації основних та додаткових послуг готелю.

При складанні експлуатаційної програми визначаються наступні основні показники, які дозволяють дати реальну оцінку можливостям використання номерного фонду готелю:

1.1. Одноразова місткість (ємність) об'єкта розміщення, що характеризує кількість інвентарних місць готелю і розраховується за формулою:

де

Єм - ємність (місткість) готелю в кількості місць; Niн - кількість номерів кожної і-тої категорії; Чім - кількість місць у кожному номері і-тої категорії; n - кількість категорій номерів.

Проведені розрахунки оформлюють у вигляді таблиці 3.6.

Таблиця 3.6

Розрахунок одноразової місткості готелю на плановий період

Категорія номеру

Кількість одиниць*

Кількість місць, од.**

Одноразова місткість, місць

1

2

3

4 = 2 * 3

Апартаменти

 

2

 

Дуплекс, люкс

 

2

 

Напівлюкс, студіо

 

1

 

Бізнес-клас (номер І категорії)

 

1

 

Стандартний (номер І категорії)

 

2

 

Разом

 

 

 

*) визначається у відповідності до запланованої асортиментної політики готелю (розділ «Загальні дані» концепція проекту)

**) визначається у відповідності до рекомендованих вимог до різних типів номерів готелів ДБН.В.2.2-20:2008. Будинки і споруди. Готелі, с.39

1.2. Максимальна пропускна спроможність готелю характеризує максимальний обсяг послуг (людино-діб), що може бути реалізованим з урахуванням кількості інвентарних місць за плановий рік за відсутності простоїв номерів з різних причин і визначається за формулою:

ПСмах = Єм х d , (3.2)

де

ПСмах – максимально можлива (потенційна) кількість людино-діб перебування у готелі;

d - кількість днів у плановому періоді.

Цей показник визначає можливу пропускну спроможність готелю за умови повного (100%) використання номерного фонду впродовж календарного року. Реально таке буває рідко, оскільки завжди виникають вимушені простої номерів, пов'язані з сезонними коливаннями попиту відвідувачів, з капітальним ремонтом, реконструкцією, поточним ремонтом номерного фонду та іншими причинами. Потенційна пропускна спроможність виступає верхнім обмеженням планових показників експлуатаційної програми готелю. Визначений маркетингом коефіцієнт простоїв номерного фонду через сезонні коливання попиту відвідувачів та з інших причин враховується в планових розрахунках шляхом коригування потенційної кількості людино-діб, розрахованих на основі максимальної пропускної спроможності готелю в плановому періоді.

1.3. Проектування планового обсягу реалізації послуг розміщення відвідувачів готелю.

Розрахована потенційна кількість людино-діб використання номерного фонду готелю повинна узгоджуватися з маркетинговими прогнозами ринкового попиту на запропоновані готельні послуги. Маркетингові прогнози ринкового попиту враховуються при визначенні коефіцієнта вимушеного простою номерного фонду з причин сезонних коливань попиту по місяцям планового року та з інших об’єктивних причин. Так, потенційно можливий обсяг реалізації готельних послуг у плановому періоді зменшується на кількість людино-діб вимушеного простою на поточний і капітальний ремонт номерного фонду та збільшується на додаткове введення місць за рахунок розширення (реконструкції) номерного фонду. Кількість днів вимушеного простою номерів і збільшення номерного фонду за рахунок його реконструкції та нового будівництва планується окремо. При плануванні простоїв через ремонт або реконструкцію номерного фонду використовуються графіки їхнього проведення. До днів вимушеного простою при плануванні обсягу реалізації послуг іноді відносять деякі святкові дні, зокрема сімейного (домашнього) характеру, наприклад, різдвяні свята, новий рік (якщо попит на номери у ці дні відсутній). Крім того, окремі номери будуть надаватись в оренду представникам організацій – ділових партнерів даного підприємства, частина номерів може використовуватися в інших господарських цілях, наприклад, як кімнати для переговорів. Тому важливим показником програми експлуатації номерного фонду готелю є середній відсоток використання номерного фонду за рік, в тому числі по місяцям і кварталам планового року. Розрахунок планового обсягу реалізації послуг розміщення відвідувачів готелю за середнім відсотком використання номерного фонду здійснюється за такою формулою:

ПСпл = ПСмах * Рвн /   100 %, (3.3)

де

ПСпл - планова кількість реалізації послуг проживання, людино-діб;

ПСмах – максимально можлива (потенційна) кількість людино-діб перебування у готелі;

Рвн  - середній рівень використання номерного фонду підприємства, %.

Середній рівень ви­ко­ристання номер­ного фонду у відсотках до максимальної пропускної спроможності готелю (Рвн)  визначається за наступним алгоритмом:

Рвн = ПСмах - Σ Nін х Чім  х dвп/  ПСмах   х 100%,

де

dвп – кількість діб вимушеного простою номерів.

Наприклад, за даними маркетингових досліджень, кількість днів вимушеного простою номерів нового туристичного готелю*** на 50 місць, в зв’язку з падінням попиту, проведенням ремонтних робіт та іншими причинами за місяць січень в плановому 2013 складе 20 діб. Шляхом простих підрахунків одержуємо:

Середній рівень використання номерного фонду

=

50 місць ´ 31 добу -50 місць ´ 20 діб

´ 100% =35, 48%

50 місць х 31 добу

Середній рівень (відсоток) використання номерного фонду слугує як узагальнений показник ефективності основної операційної (туристичної) діяльності, що припускає порівняння показників заповнення номерів одного й того ж готелю у різні періоди часу та аналогічних конкуруючих готелів, свідчить про імідж підприємства, його конкурентну позицію на регіональному ринку послуг гостинності.

Виходячи з потенційної пропускної спроможності і планового рівня використання максимальної пропускної спроможності готелю (з урахуванням коефіцієнтів сезонності попиту гостей та інших причин вимушеного простою номерів), розраховується планова кількість реалізації послуг (людино-діб).

Проведені розрахунки оформлюють у вигляді таблиці 3.7.

Таблиця 3.7

Розрахунок обсягів реалізації основних послуг готелю на плановий період

Категорія номеру

Однора-зова місткість, місць

Кіль-кість днів роботи, діб

Максима-льна пропускна спромож-ність, людино-діб

Середній рівень вико­ристання номе­рів з врахуванням сезонності попиту гостей та інших факторів, %*

Планова кількість реалізації послуг, людино-діб

1

2 = колонка 4 табл.1

3

4=2 х3

5

6 = 4 х5 /100%

Апартаменти

 

 

 

 

 

Люкс

 

 

 

 

 

Студіо

 

 

 

 

 

Бізнес-клас (номер І категорії)

 

 

 

 

 

Стандартний (номер І категорії)

 

 

 

 

 

……….

Разом

 

 

 

 

 

*) визначається у відповідності до проведених маркетингових розрахунків (у розділі Ініціалізація проекту)

З метою спрощення планових розрахунків доходу від реалізації послуг розміщення відвідувачів готелю середній рівень використання номерів замінюють на середній коефіцієнт використання номерного фонду (на практиці більш популярним є термін «середній коефіцієнт завантаження номерного фонду») шляхом ділення планової кількості функціонування окремих категорій номерів до календарного числа днів за визначений період. В нашому прикладі середній коефіцієнт використання номерного фонду за місяць січень = 31 – 20 / 31 = 0,355.

Прогнозуючи середній коефіцієнт використання номерного фонду готелю на найближчі роки, слід враховувати, що він залежить від наступних основних внутрішніх та зовнішніх факторів:

  • фізичного стану підприємства;

  • сезонних коливань попиту;

  • конкурентного становища підприємства на ринку;

  • місцезнаходження підприємства.

До критеріїв оптимізації програми експлуатації номерного фонду готелю у найближчі роки належать наступні показники:

  • удосконалення структури номерного фонду за категоріями номерів готелю та підвищення ступеню задоволення попиту окремих сегментів споживачів на послуги проживання;

  • оптимізація термінів перебування номерів (місць) у ремонтних роботах та в експлуатації, діб;

  • активізація маркетингової діяльності з метою збільшення кількості гостей готелю;

  • підвищення якості готельного обслуговування, розширення асортименту послуг з метою збільшення середнього часу перебування у готелі одного гостя;

  • оптимізація цінової політики з метою збільшення середнього доходу в розрахунку на одного гостя.