Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Перелік калькуляційних статей витрат, що відносяться на повну собівартість послуг розміщення гостей у готелі

Найменування калькуляційних статей витрат

1. Прямі експлуатаційні витрати

1.1. Прямі матеріальні витрати:

  • витрати на прання та прасування білизни;

  • витрати на утримання годинників, радіо;

  • витрати на знос спеціального одягу обслуговуючого персоналу;

  • інші матеріальні витрати (в т.ч. на придбання предметів індивідуального користування клієнтів готелю);

1.2. Прямі витрати на оплату праці:

  • пряма заробітна плата обслуговуючого персоналу;

  • єдиний соціальний внесок (з прямої заробітної плати);

1.3. Прямі витрати на амортизацію та ремонт основних засобів:

  • амортизація номерного фонду;

  • поточний ремонт номерного фонду;

1.4. Витрати на ресурсозабезпечення:

  • витрати на утримання приміщень номерного фонду, в т.ч.:

  • опалення приміщень номерного фонду;

  • витрати на водопостачання та каналізацію;

  • витрати на електроенергію;

1.5. Витрати на інкасацію виручки від реалізації послуг (1% доходу від реалізації послуг готелю)

Загальні експлуатаційні витрати, в т.ч.:

  • витрати на утримання загальних приміщень готелю та прилеглої території;

  • амортизаційні відрахування на відновлення загальних приміщень готелю та прилеглої території;

  • витрати на протипожежні заходи;

  • знос малоцінного інвентарю;

- витрати на охорону праці та техніку безпеки;

Частка адміністративних витрат, витрат на збут послуг та інших загальних господарських витрат:

на оплату праці працівників апарату управлінні з відрахуваннями в єдиний соціальний внесок, витрати на збут послуг, в т.ч. на рекламу, представницькі витрати по збуту послуг, витрати на відрядження, витрати на утримання адміністративних приміщень, готелю; інші загальні господарські витрати.

Усього витрат (повна собівартість)

На основі планового розрахунку повної собівартості послуг розміщення визначаються наступні показники:

1.обчислюється мінімальний дохід (виручка) від реалізації послуг розміщення за формулою:

Дмін.= Sп + ПДВ,

де Sп – повна собівартість послуг розміщення, грн..;

ПДВ – сума податку на додану вартість.

2.встановлюється розмір мінімального готельного тарифу на розміщення гостей у готелі за допомогою розрахункової таблиці 5.5.

Таблиця 5.5.

Розрахунок собівартості послуг розміщення та розміру мінімального готельного тарифу на розміщення гостей у готелі

Показники

Сума,грн.

1.Прямі експлуатаційні витрати готелю (виробнича собівартість послуг розміщення)

2.Загальні експлуатаційні витрати

З. 3агальногосподарські (накладні) витрати

4. Повна собівартість послуг розміщення

5. Собівартість одиниці послуг розміщення (однієї людино-доби перебування у готелі – часка від ділення повної собівартості послуг розміщення на плановий обсяг реалізації послуг, людино-діб)

6. Сума ПДВ 20% до собівартості

7. Мінімальний готельний тариф (за одну людино-добу перебування у готелі = стр.5 + стр. 6)

Розрахунки виробничої і повної собівартості послуг доцільно здійснити по окремим видам додаткових послуг (за наявності власних структурних підрозділів готелю). Приклади таких розрахунків опубліковані в спеціальній економічній літературі *. У додатку 1 здійснено розрахунок повної собівартості послуг власної пральної та мінімальної ціни прання 1 кг білизни.

Важливим джерелом скорочення витрат по експлуатації готелю та собівартості послуг є зниження загальних витрат, в яких суттєве місце займають адміністративні витрати, витрати на збут послуг та інші загальні господарські витрати, а також ліквідація невиробничих витрат та втрат (оплата штрафів, перевищення лімітів використання електроенергії та інших енергетичних ресурсів).

*) Агафонова Л.Г., Агафонова О.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання. – К.: Знання України, 2006).

Частку загальних витрат, що відносяться на повну собівартість основних і додаткових послуг та послуг структурних підрозділів готелю, визначають за допомогою середнього коефіцієнта відношення цих витрат до загальної суми прямих витрат всіх структурних підрозділів ГК, який коливається в залежності від класності засобів розміщення в межах 0,15-0,20.

Розрахунок загальних операційних витрат готелю здійснюється за статтями 6-12:

6. Витрати на утримання та експлуатацію виробничого обладнання, утримання ліфтів, обслуговування виробничих приладів та устаткувань включають витрати на технічне обслуговування та ремонт обладнання, ліфтів, ремонт електроприладів, витрати на ремонтні матеріали і запасні деталі, малоцінний інструмент тощо (5 – 7% доходу від реалізації послуг готелю).

7. Витрати на поточний та капітальний ремонт основних засобів (в частині, що списується на операційні витрати підприємства) – розраховуються на основі плану проведення ремонтних робіт та кошторисно-технічної документації в межах річної суми амортизаційних відрахувань.

8. Витрати на телефонізацію та радіофікацію готелю плануються на підставі діючої абонентської плати готелю за ці послуги. Середній рівень витрат по статті складає 0,3 – 0,5% доходу від реалізації послуг готелю).

9. Витрати на оплату послуг сторонніх організацій – плануються витрати в розмірі 2,0 – 2,5% доходу готелю - на вивезення та утилізацію побутових відходів; технічне обслуговування охоронної сигналізації; обслуговування обчислювальної техніки; очищення вентиляційних каналів; дезінфекцію та дератизацію приміщень; ремонт та обслуговування побутових приладів (холодильників, пилососів, телевізорів, прасок, електричних чайників тощо).

10. Податки, збори та інші обов’язкові платежі, що входять до собівартості послуг, в тому числі:

- збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Витрати плануються за ставками збору, затвердженими Податковим Кодексом України, які коливається від 3 гривень за 100 куб. сантиметрів об’єму циліндрів двигуна (до 1000 куб. сантиметрів) до 60 гривень (понад 6 500 куб. сантиметрів об’єму циліндрів двигуна);

- плата за землю - базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІІ Податкового Кодексу України, а також площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено. Коефіцієнти індексації ставок плати за землю застосовуються у містах Києві, Сімферополі, Севастополі та містах обласного значення, а також у населених пунктах, віднесених Кабінетом Міністрів України до курортних.

- місцеві податки і збори, що плануються відповідно до розділу XІI Податкового кодексу України (ПКУ), в тому числі:.

- збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності. Платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи  підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують у встановленому ПКУ порядку торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності:

а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України;

в) торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Ставка збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг встановлюється в таких межах:

а) на території міста Києва та обласних центрів  від 0,08 до 0,4 розміру мінімальної заробітної плати;

б) на території міста Севастополя, міст обласного значення (крім обласних центрів) і районних центрів  від 0,04 до 0,2 розміру мінімальної заробітної плати;

в) на території інших населених пунктів  до 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

У разі якщо пункти продажу товарів (надання послуг) розташовані в курортній місцевості або на території, прилеглій до митниці, інших пунктів переміщення через митний кордон, органи місцевого самоврядування, до бюджетів яких спрямовуються кошти від сплати збору, можуть прийняти рішення щодо збільшення ставки збору, встановленої ПКУ, але не більш як 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

- збір за місця для паркування транспортних засобів. Відповідно до статті 266 Податкового кодексу України, ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,03 до 0,15 відсотка мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року. При визначенні ставки збору сільські, селищні та міські ради враховують місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів, площу спеціально відведеного місця, кількість місць для паркування транспортних засобів, спосіб поставлення транспортних засобів на стоянку, режим роботи та їх заповнюваність;

- туристичний збір, платниками якого є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які перебувають на території міста і які користуються послугами тимчасового проживання. За рішенням місцевої влади туристичний збір може становити від 0,5% до 1% вартості тимчасового мешкання, без урахування витрат на харчування, побутові послуги, телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, віз та обов’язкове страхування.

Витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу та інші адміністративні витрати включають до окремого кошторису в межах лімітів, які встановлюються власником готелю.

За тими видами витрат, за якими не існує встановлених нормативів, розрахунки здійснюються на основі даних, що склалися в аналогічних підприємствах на регіональному ринку послуг гостинності.

У спрощених планових розрахунках загальні витрати готелю класифікують наступним чином:

1. Загальні експлуатаційні витрати готелю, що включають витрати на утримання загальних приміщень готелю та прилеглої території, амортизаційні відрахування на відновлення загальних приміщень готелю та прилеглої території (складають 5-7% до виручки (доходу) від реалізації послуг).

2. Адміністративні витрати - витати на оплату праці працівників апарату управлінні з відрахуваннями в єдиний соціальний внесок, витрати на відрядження та на утримання адміністративних приміщень готелю (3-5% до доходу від реалізації послуг готелю);

3. Витрати на збут послуг, в т.ч. на рекламу, представницькі витрати по збуту послуг (5-7% до доходу від реалізації послуг готелю);

4. Інші загальні господарські витрати, що включають транспортні витрати, витрати на підготовку та підвищення професійної кваліфікації кадрів, витрати на підготовку до осінньо-зимового періоду, на проведення протипожежних заходів, на проведення заходів з техніки безпеки та витрати на інші роботи, пов’язані з охороною та поліпшенням умов праці тощо (складають близько 3,0% до виручки доходу від реалізації послуг готелю).

5. Витрати, пов’язані з фінансовою діяльністю, можуть бути лише у закладів, які прогнозують залучення кредитних ресурсів як плату за кредит. Розмір витрат за цією статтею дорівнює розміру процентів, що сплачуються за кредит, а також вартість придбання цінних паперів, в тому числі акцій інших підприємств з метою отримання дивідендів.

Обсяг кредитних ресурсів, що залучаються, а також вартість придбання цінних паперів обґрунтовується у розділі "Бюджетування діяльності ГК", який передбачений для розробки по магістерським проектам. Тому стаття "Витрати, пов'язані з фінансовою діяльністю" планується у роботах магістерського рівня.

Приклад розрахунку суми витрат для сплати відсотків за кредит: Обсяг річного кредиту ГК становить 200 тис. грн з погашенням у кінці року. Ставка річного процента – 22%. Розмір річних витрат на обслуговування кредиту становить 200·0,22 = 44 тис. грн., який відноситься до витрат, пов'язаних з фінансовою діяльністю.