Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5. Планування операційних витрат та собівартості послуг підприємств гк

В план операційних витрат ГК рекомендується включити всі види витрат, спрямованих на створення умов для тимчасового проживання гостей та наданням їм усіх складових основних і додаткових послуг. До плану операційних витрат не включають витрати, які не відносяться до експлуатації готелю та його виробничих підрозділів (витрати на поточний і капітальний ремонт нежитлових будівель і споруд, що входять до складу валових витрат готелю, “Фінансові витрати”, “Витрати від участі в капіталі”, “Надзвичайні витрати”, витрати на утримання об’єктів невиробничої сфери).

Конкретний склад і структура операційних витрат ГК, аналогічно іншим суб'єктам підприємницької діяльності, регу­люються законодавчими актами та положеннями (стандартами) бух­галтерського обліку, до яких відносяться: Положення 3 «Звіт про фінансові результати» і Положення 16 «Витрати». Поточні витрати ГК класифікують за видами діяльності, економічними елементами та галузями економіки. В процесі дипломного проектування планується основна операційна діяльність, а також інші види операційної діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Витрати операційної діяльності ГК складаються з таких видів витрат:

  • виробнича собівартість реалізованих основних і додаткових послуг;

  • виробнича собівартість продукції і закупних товарів ЗРГ;

  • адміністративні витрати;

  • витрати на збут послуг;

  • інші загальні господарські витрати.

В процесі дипломного проектування операційних витрат ГК за калькуляційними статтями та виробничої собівартості послуг слід враховувати, що, згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік», кожне підприємство чи заклад з метою організації управлінського обліку має право самостійно визначати перелік та склад калькуляційних статей вит­рат своєї діяльності.

Пунктом 11 ПБО 16 визначено, що перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості готельних послуг встановлюються самим підприємством з урахуванням методичних рекомендацій з її формування у споріднених галузях, якими встановлено склад і класифікацію витрат (пп. 3.1.13 п. 3.1 Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затвердженими наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 17.06.2003 р. № 157, наприклад, Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства, затвердженими наказом Держбуду України від 06.03.2002 р. № 47 (за текстом – Методичні рекомендації № 47) з врахуванням змін і доповнень.

Під час виконання дипломного проекту студенту пропонується розробити такі планові показники операційних витрат:

  • планову собівартість основних і додаткових послуг, які надаються власними структурними підрозділами, що знаходяться на балансі готелю;

  • планову собівартість продукції власного виробництва та реалізованих закупних товарів ЗРГ;

  • планову суму операційних витрат ГК;