Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3.2. Економічна частина

Бізнес-планування виходу нового зіркового готельного комплексу (ГК) на регіональний ринок послуг гостинності у рамках виконання студентами дипломного проекту пропонується здійсню­вати у два етапи.

Перший етап – планування діяльності ГК (*** та ****) у перший рік створення, другий – планування розвитку підприємства на другий – п’ятий роки діяльності.

Основна мета бізнес-планування розвитку діяльності нового підприємства на регіональному ринку послуг гостинності України полягає у прискоренні вирішення проблеми функціонування існуючих готелів як цілісних комплексів, що спроектовані та зведені в системі з відповідною інфраструктурою (ресторани, бари, автостоянки, бізнес-центри тощо), враховуючи, що в нинішньому стані багато з них функціонують як окремі господарські об’єкти з розірваним циклом надання послуг, сприяти подальшому розвитку матеріально-технічної бази готелів, мотелів, кемпінгів та інших типів засобів розміщення відвідувачів України з урахуванням їх спеціалізації (ділові, туристичні, спортивні, рекреаційні та ін.) та міжнародних вимог до рівня комфортності проживання, формуванні такого ресурсного потенціалу, який дозволить забезпечити виконання запланованих обсягів реалізації послуг, отримання оптимального розміру операційних доходів та витрат, цільового прибутку, досягнення запланованих термінів окупності капітальних вкладень.

Економічне обґрунтування бізнес-проекту створення нового ГК передбачає вирішення таких завдань:

1. Проектування операційних доходів підприємств ГК, в тому числі доходу (виручки) готелю (чи ін. засобу розміщення відвідувачів України) та його структурних підрозділів, роздрібного товарообороту і операційного доходу закладу ресторанного господарства (ЗРГ), доходів від іншої операційної діяльності, доходів від фінансової діяльності підприємств ГК.

2. Проектування обсягів та структури операційних активів ГК

3. Розроблення плану з праці.

4. Планування операційних витрат та собівартості послуг підприємств ГК

5. Планування операційного прибутку у першому році створення та функціонування ГК

6. Діагностика отриманих результатів на перший рік створення ГК

7. Планування основних економічних показників діяльності підприємств ГК на перші п’ять років їх функціонування.

8. Оцінка ефективності капітальних вкладень, окупності проекту.

9. Бюджетування проекту розвитку діяльності підприємств ГК у рамках розвитку проекту магістрами.

Перший етап – визначення економічних показників діяльності підприємств ГК, що забезпечать їх успішний вихід на ринок та досягнення рентабельної роботи, виходячи з середньогалузевого рівня рентабельності чистого прибутку у % до чистого доходу від усіх видів підприємницької діяльності готелів України, що склався в останні роки на регіональному ринку послуг.

При цьому середній рівень використання максимальної пропускної спроможності готелю та його виробничих підрозділів у першому році експлуатації (2013 році) за прогнозом дорівнюватиме середньому рівню по регіону, наприклад, по місту Києву – близько 40%, в тому числі рівень використання виробничих потужностей ЗРГ може досягти 70%.

Другий етап планування – розрахунок планових показників діяльності підприємств ГК на наступні п’ять років діяльності та оцінка періоду окупності капітальних вкладень.

Третій етап – розроблення капітального бюджету проектованого ГК.

На першому етапі дипломного проектування (в процесі проходження переддипломної практики) студент проводить маркетингове дослідження сучасного стану, тенденцій і перспектив розвитку регіонального ринку послуг гостинності та здійснює вибір типу засобу розміщення для проектування, визначає його виробничу потужність та асортиментну політику. За результатами проведеного аналізу дається узагальнююча оцінка тенденціям розвитку готельно-ресторанної справи на регіональному ринку, в тому числі цінової політики, технічної якості послуг, матеріально-технічної бази готелів, конкурентних позицій нового готелю у порівнянні з основними конкуруючими суб’єктами на ринку. Плануванню доходів від експлуатаційної діяльності передує аналіз ста­ну, динаміки та коефіцієнтів використання номерного фонду конкуруючих готелів на регіональному ринку послуг гостинності. Особлива увага звертається на фактори, вплив яких підлягає кількісно­му оцінюванню, тобто таких як:

  • місткість і розрядність готелів;

  • структура номерного фонду за категоріями;

  • контингент і тривалість проживання туристів;

  • коефіцієнт використання номерного фонду, в тому числі вітчизняними та іноземними туристами та іншими категоріями відвідувачів.

Результати аналізу ефективності використання місткості конкретних конкуруючих підприємств розміщення туристів у динаміці та перспективи розвитку готельного бізнесу в країні (регіоні) дають підстави для розробки експлуатаційної програми нового готелю та проектування його операційних доходів.