Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна Інформація.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
25.79 Кб
Скачать

Міжнародна Інформація

  1. Технологічна революція, конвергенція технологічних можливостей у багатьох галузях. Злиття корпорацій у багатьох країнах світу призвело до того, що конкуренція між тнк стала набагато жорсткішою.

  2. Збільшилась значимість регіональних інтеграційних процесів та зон співробітництва

  1. Вплив тнк на міжнародні інформаційні відносини

Глобалізація комунікацій стала процесом, який розвивається і керується, в основному, діяльністю ТНК. Індустріальні і фінансові концерни для реалізації політики глобальної конкуренції та диверсифікації. Перемістили свої інтереси у галузь інформації та комунікації. І через злиття компаній, придбання фірм та інших методів корпоративного зростання досягли домінуючих позицій на глобальних інформаційних ринках.

Створення глобальних ТНК призвело до значної концентрації економічної та інформаційної влади до контролю приватного сектору над міжнародними інформаційними потоками. ТНК створюють спеціальні структури підтримки та управління сферою комунікацій. Виступають учасниками глобальної електронної торгівлі та інвесторами інформаційної індустрії. Міжнародні комунікації найбільше концентруються Транснаціональними Корпораціями, які оперують у галузях інформації, інформатики і культури різних країн з безпрецедентним рівнем контролю над побудовою іміджу і пропагандою ідей.

Цей контроль створює велику владу над формуванням змісту міжнародних новин, добором інформації та контролем над нею дає змогу впливати на громадську думку, а отже, впливати на державну політику країн світу. Однією з основних проблем міжнародної співпраці в галузі інформації та комунікації, і концентрація засобів для передачі, обробки, та накопичення інформації під контролем приватних компаній однієї країни. Це створює загрозу інформаційному суверенітетові інших країн світу. На сьогоднішній день вплив ТНК на міжнародні інформаційні відносини призводить до:

  1. Глобальних за масштабами зіткнень транснаціональних, регіональних і національних інтересів, норм і принципів діяльності держав.

  2. Відтворення взаємодії та інтересів міжнародних блоків та угруповань держав, що викликає гостру конкуренцію держав у міжнародних інформаційних потоках

  3. Виникнення нових підходів до розподілу інформаційних ресурсів, так само як і до розподілу продовольчих та енергетичних ресурсів.

ТНК на сьогоднішній день виступають основною рушійною силою інформаційного прогресу, вони сприяють не лише модернізації інформаційної інфраструктури країни, але розповсюдженню цінностей економічного і політичного лібералізму. Одночасно вони несуть із собою руйнування національних традицій і конфлікт культур.

Види інформаційних компаній

Інформаційними вважаються компанії, які:

  1. Займаються суто інформаційних бізнесом

  2. Застосовують інформаційні технології у промисловому виробництві інших продуктів

  3. Які безпосередньо не виробляють інформаційних продуктів, але сприяють їх поширенню у національних, регіональних і глобальних масштабах

Види інформаційних компаній за сферами діяльності:

  1. Телекомунікаційні компанії і діяльність пов’язана із наданням послуг різних видів зв’язку

  2. Софтверні компанії і діяльність пов’язана із розробкою програмного забезпечення

  3. Хардверні компанії і діяльність пов’язана із розробкою апаратного забезпечення

  4. Медійні компанії і діяльність пов’язана із створенням медійних інформаційних продуктів для масового споживача (новини, аналітичні матеріали)

  5. Мультимедійні компанії і діяльність пов’язана із виробництвом мультимедійного контенту

  6. Інформаційний бізнес і діяльність пов’язана із електронною комерцією