Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5.2. Обґрунтування планової собівартості основних і додаткових послуг готелю

Виробнича собівартість послуг готелю являє собою загальну суму витрат на виробництво і реалізацію основних і додаткових послуг. Від собівартості окремих видів основних і додаткових послуг залежить кінцевий результат операційної діяльності ГК. Собівартість окремих видів послуг є базою для встановлення мінімального обсягу реалізації послуг, мінімальної суми доходу (виручки, товарообороту), що забезпечує беззбиткову діяльність підприємства, мінімальних відпускних тарифів на послуги розміщення гостей та цін на додаткові послуги і послуги структурних підрозділів.

В процесі дипломного проектування рекомендується розраховувати виробничу собівартість послуг розміщення гостей у готелі та послуг структурних підрозділів готелю (при наявності власних структурних підрозділів у проекті) за методами «директ-костінгу», «стандарт-костінгу», «визначення сум покриття» з врахуванням позитивного міжнародного досвіду їх застосування. Залежно від способу включення до собівартості окремих видів послуг, загальна сума операційних витрат готелю поділяється на прямі та загальновиробничі (накладні).

Прямі витрати характеризуються тим, що можуть бути безпосередньо віднесені на собівартість окремих видів готельних послуг. Так, до прямих експлуатаційних витрат, що відносяться на собівартість послуг розміщення гостей у готелі, слід відносити витрати на оплату праці обслуговуючого персоналу з відповідними відрахуваннями єдиного соціального внеску, прямі матеріальні витрати, в тому числі на прання і прасування білизни, витрати на ресурсозабезпечення, в тому числі на опалення номерів готелю, водопостачання, електроенергію, витрати на телефонізацію та радіофікацію номерів, витрати на інкасацію виручки, інші прямі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені на цей конкретний об’єкт.

Загальновиробничі - адміністративні витрати, витрати на збут послуг та загальногосподарські витрати - спочатку визначаються в цілому по підприємству, а потім розподіляються між підрозділами готельного комплексу та видами послуг пропорційно до прямих витрат.

Прямі витрати готелю та його структурних підрозділів розраховується за наступними статтями витрат:

1. Матеріальні витрати: витрати на спеціальний одяг, малоцінні та швидкозношувані предмети; засоби гігієни, медикаменти; витрати на прання і прасування білизни (8-10% доходу від реалізації послуг).

Розмір витрат планується на підставі відповідних норм або розробленої технічної документації. Наприклад, витрати на спецодяг залежать від встановлених на підприємстві термінів використання одягу для визначених професій робітників.

2. Витрати на оплату праці: основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати крім витрат на оплату праці адміністративно-управлінського персоналу (переносять з плану по праці).

3. Єдиний соціальний внесок - сплачується суб’єктами господарювання – фізичними та юридичними особами, що мають найманих працівників, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 2464-V1 від 08. 07.2010, включає відрахування на загальне обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням; відрахування на державне соціальне страхування на випадок безробіття; на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності; медичне страхування; відрахування на інші соціальні заходи.

Для готельних підприємств (включаючи їх структурні підрозділи) встановлено 12 рівень ризику підприємницької діяльності та ставку Єдиного соціального внеску в розмірі 36,92% Фонду оплати праці. Крім того, сплачується 33,2% від суми лікарняних (оплата перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності, здійснювана за рахунок роботодавця, що складає в середньому 0,05 – 0,07% фонду основної заробітної плати) У статтю включаються всі відрахування, крім відрахувань від фонду оплати праці адміністративно-управлінського персоналу.

4. Витрати на амортизацію основних засобів і нематеріальних активів – розраховуються відповідно до положень Податкового Кодексу України (див. табл. 3.20. )

5. Витрати на ресурсозабезпечення, в тому числі на опалення приміщень, на електроенергію, на водопостачання та каналізацію плануються відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» із змінами та доповненнями, постановами Кабінету Міністрів України та Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ). Для прикладу в таблиці 5.9. проіллюстровано порядок розрахунку витрат на ресурсозабезпечення підприємств ГК за роздрібними тарифами на електроенергію для споживачів (крім населення), а також тарифами на опалення та тарифами за умовну одиницю витрат води з урахуванням ПДВ, які введені в дію з 1 листопада 2011 року в місті Києві для юридичних осіб (табл.5.1.).

Таблиця 5.1.

Порядок розрахунку витрат на ресурсозабезпечення

на підприємствах ГК в місті Києві

Види витрат

Обсяг витрат у нату­ральних показниках*

Тарифи за умовну одиницю, грн.

Поточні витрати за рік, тис. грн.

1

2

3

4=2·3

  1. Витрати елект­ро­енергії, кВт/год

1,054

  1. Витрати на опа­лення, Гіга/ккал

960,73

  1. Витрати води, куб. м

6,024

Примітка: * обсяг витрат у нату­ральних показниках розраховуються у архітектурно-будівельному розділі.

В процесі дипломного проектування слід виходити з того, що комунальні послуги надаються споживачам безперебійно, виключно за винятком часу перерв на міжопалювальний період для систем опалення, рішення про початок та закінчення якого приймається виконавчими органами відповідних місцевих рад або місцевими державними адміністраціями, виходячи з кліматичних умов згідно з правилами та іншими нормативними документами;

Планування виробничої собівартості окремих видів послуг готелю здійснюється кошторисно-нормативним методом, що передбачає використання нормативно-довідникових показників. Основу цієї системи показників складають різні норми і нормативи, розроблені в рамках самого підприємства, в тому числі: нормативи чисельності; нормативи питомих витрат сировини і матеріалів; норми списання малоцінних і швидкозношуваних предметів; норми витрат часу; норми обслуговування тощо. Ця система показників доповнюється різними довідково-нормативними показниками, діючими загалом в країні або в галузі, в якій здійснює свою діяльність підприємство, в тому числі: норми амортизаційних відрахувань, ставки податків, зборів і інших обов'язкових платежів; терміни сплати податків, страхових зборів, розмір встановлених державою мінімальної заробітної плати і соціальних пільг та ін.

Використання всіх показників, що формуються із зовнішніх і внутрішніх джерел, дозволяє створити на кожному підприємстві цілеспрямовану систему інформаційного забезпечення, орієнтовану як на прийняття стратегічних рішень, так і на ефективне поточне і оперативне управління виробничим потенціалом підприємства, визначення оптимального рівня витрат та обґрунтування собівартості окремих видів послуг.

Так, по статті витрат "витрати на прання білизни”, використовуючи норми оснащення номерів постільною та іншою білизною, доцільно розрахувати місячні норми прання білизни по категоріям номерів готелю та пропорційно до цих норм визначити суму витрат на прання білизни в розрахунку на один номер та на всі номери готельного комплексу (табл.5.2.):

Таблиця 5.2.

Розрахунок місячних норм прання білизни по категоріям номерів готелю (кг)

Постільні речі високої якості

Норма оснащення, одиниць

для номерів категорії:

Частота прання на місяць

Норма прання, кг

для номерів категорії:

Вища, 2м.

1к.,1м.

1к.,2м.

1к.,3м.

Вища к., 2м.

1к.,

1м.

1к.,2м.

2к.,3м.

Простирадло бавовняне (0,1кг)

2комп.

1

2

3

1р.в 3дні

10кг =

(0,1кгх6к+

02кгх2к.)х 10раз

4

8

12

Підодіяльник бавовняний (0,2кг)

2комп.

1

2

3

1р.в 3дні

Наволочка бавовняна (0,1кг)

4комп.

1

2

3

1р.в 3дні

Рушник для обличчя (0,15кг)

2

1

2

3

1р.в 2дні.

15

7,5

15

22,5

Рушник для ніг (0,1кг)

2

1

2

3

1р.в 2дні

Простирадло махрове

(банний рушник) (0,25кг)

2

-

-

-

1р.в 2дні

Разом:

14

5

10

15

25

11,5

23

34,5

Витрати на прання білизни на всі номери готелю рекомендується розрахувати, використовуючи норми прання білизни по категоріям номерів в кг та собівартості прання 1 кг білизни, що в нашому прикладі складає 3 грн. (додаток 2). Приклад розрахунку наведено у таблиці 5.3.

Таблиця 5.3.

Розрахунок прямих витрат на прання білизни по категоріям номерів готелю**** (приклад)

Категорії номерів

Кі­ль­кість но­ме­рів у го­те­лі

Кількість місць

Місячна норма прання, кг.

Річні витрати на прання, грн..

на 1 номер

на всі номери

на 1 номер

на всі номери

на всі номери

на 1 номер

- однокімнатних одномісних підв.комф.

38

1

38

10

380

13680

(380х3грн.х12міс.)

360

(13680/

38ном.)

- однокімнатних двомісних підв.комф.

24

2

48

16

384

13824

576

-“Люкс”-“А”

5

2

10

20

100

3600

720

-“Люкс”-“В”

5

2

10

20

100

3600

720

- однокімнатних одномісних станд.

85

1

85

10

850

30600

360

- однокімнатних двомісних станд.

97

2

194

16

1552

55872

576

Разом

254

1,67

385

13,25

3366

121176

477

Розрахунки повної собівартості послуг розміщення гостей у готелі рекомендується здійснювати в такій послідовності:

Повна собівартість послуг розміщення гостей у готелі

=

Прямі витрати по експлуатації номерного фонду

+ загальні експлуатаційні витрати

+ частка адміністративних витрат, витрат на збут послуг та інших загальних господарських витрат

У табл. 5.4. наведений перелік калькуляційних статей витрат, що входять до складу повної собівартості послуг розміщення гостей у готелі.

Таблиця 5.4.