Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лях-2012 (робоча програма).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Київський університет туризму, економіки і права

Кафедра філософії та соціальних наук

спецкурс

Актуальні проблеми сучасного суспільствознавства

для студентів магістеріума юридичного факультету КУТЕП

навчальна програма

(кредитно-модульна система організації навчального процесу) для студентів юридичного факультету»

Київ 2012

Навчальна програма спецкурсу «Актуальні проблеми сучасного суспільствознавства» для студентів магістеріума юридичного факультету Київського університету туризму, економіки і права (КУТЕП). - Київ, 2012. – 12с.

Укладач: Лях В.В. - доктор філософських наук, професор

Рецензенти: Базалук О.О. - доктор філософських наук, професор

Любивий Я.В. - доктор філософських наук, професор

Робочу програму обговорено і схвалено на засіданні кафедри філософії та соціальних наук КУТЕП «19 жовтня» 2011 р., протокол № 2.

Рекомендовано до друку на засіданні кафедри філософії та соціальних наук

«19 жовтня» 2011 р., протокол № 2.

ВСТУП

Програма спецкурсу «Актуальні проблеми сучасного суспільствознавства» покликана ознайомити студентів з новими концепціями вітчизняних і зарубіжних суспільствознавців, які визначають основні тенденції суспільного розвитку в добу інформатизації та формування нової конфігурації світового порядку. Програма має на меті істотно поглибити у студентів знання з проблематики філософії права, соціальної філософії, філософії історії, насамперед у таких темах як формування та розвиток теорій постіндустріального, «інформаційного» суспільств, концепції глобалізації та її реальних наслідків, «конфлікту цивілізацій» та проблеми виживання людства в умовах нерівномірного розвитку цивілізацій.

Програма підготовлена з урахуванням сучасних науково-методологічних наробок в галузі соціальної філософії, філософії історії, досвіду викладання аналогічних курсів в провідних навчальних закладах вищої освіти України. Програма, загальним обсягом 50 навчальних годин, передбачає читання лекцій, проведення семінарських занять, використання різноманітних форм самостійної роботи (написання рефератів, підготовка магістерських робіт, наукові повідомлення з програми спецкурсу).

Мета і завдання спецкурсу

В процесі підготовки сучасних висококваліфікованих фахівців в галузі правознавства актуальним завданням є формування у них високої правової та загальнофілософської культури.

Під час засвоєння навчального матеріалу магістранти мають опанувати основні концептуальні підходи, що застосовуються суспільствознавцями при аналізі сучасного суспільного та цивілізаційного розвитку. Після засвоєння основних тем курсу вони мають вільно орієнтуватися в сучасних глобальних цивілізаційних процесах, що відбуваються в сучасному світі, вміти аналізувати сучасні філософські концепції, що стосуються суспільного розвитку та зміни в системі глобального цивілізаційного порядку.

Тема 1. Основні концепції суспільного розвитку кінця хіх –

60-х років ХХ століття (2 год.)

Основні уявлення про лінійний характер суспільного розвитку. Схема суспільного розвитку, запропонована Ж.-А. Кондорсе. Виокремлення трьох великих епох та десяти стадій (первісне суспільство, епоха цивілізації, майбутня доба людства). Стадії поступу людства в концепції К.-А. Сен-Сімона (фетишистська, антична, феодальна, суспільство майбутнього). Трьохстадійна схема розвитку людства О. Конта (теологічна, метафізична, наукова стадії). Вчення про суспільно-економічні формації К.Маркса.

Позитивістські еволюціоністські концепції (Г. Спенсер, К. Поланьї). Теорія стадій економічного розвитку В. Ростоу (п’ять стадій). Ідея конвергентного розвитку індустріальних суспільств. Концепція «єдиного індустріального» розвитку (Р. Арон), "нового індустріального суспільства" (Дж. Гелберт). Історичний процес як перехід від традиційного (аграрного) до промислового (індустріального) та до технотронного суспільства (Бжезинський).

Тема 2. Цивілізаційні та формаційні підходи до аналізу суспільства (2 год.)

Перехід від формаційного до цивілізаційних підходів щодо аналізу суспільного розвитку. Вчення О. Шпенглера про культурний і цивілізаційний розвиток. Етапи розвитку культури. Уявлення про "душу" культури. Перехід "культури" в "цивілізацію" .

Концепція цивілізаційного розвитку А. Тойнбі. Розвиток цивілізації як взаємодія "викликів" і "відповідей". Уявлення про «творчу меншість» як рушійну силу цивілізацій.

Концепція П. Сорокіна про динаміку культур. Різні форми культур. Можливості передбачення цивілізаційних процесів з точки зору зміни форм культури.

Тема 3. Зміна соціокультурних орієнтацій та їх роль у становленні постіндустріального суспільства (2 год.)

Загальні уявлення про необхідність відповідних соціокультурних орієнтацій («психосфери») для становлення нового суспільства. Від «протестантської етики» до «соціальної етики». Суперечливість установок соціальної етики. Рух «нових лівих» (кінець 60-х – початок 70-х років) та пошук нових цінностей. Неоднозначна оцінка руху «нових лівих» (Д.Белл, Зб.Бжезінський, М.Кастельс). Контркультура та її аксіологічні установки. Концепція «нової свідомості» («Свідомість ІІІ») Ч.Рейча. Контркультура як бунт проти розуму (Т.Роззак). Контркультурний тип особистості. Етика «вільних манер». Ціннісні орієнтації і формування нового працівника.