Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_ДП_ОЕР_Агафонова 4.04_.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3. Організаційно-економічний розділ

3.1. Управління підприємством

3.1.1. Визначення та обґрунтування організаційно-правового статусу об’єкта готельно-ресторанного господарства

Для надання легітимності діяльності організації готельно-ресторанного бізнесу обов’язковим є визначення організаційного та правового статусу суб’єкта господарювання. З цією метою необхідно визначити учасник(-ів) господарських відносин, деталізувати процедуру утворення суб’єкта господарювання і скласти перелік установчих (засновницьких) документів, який має відповідати заявленій формі власності та обраній організаційно-правовій формі ( у тому числі й протоколи засідань зборів засновників підприємства та акти оцінювання розмірів їх пайових внесків).

Підприємницька діяльність в Україні регулюється Господарським і Цивільним кодексом України, окремими законами і підзаконними нормативними актами. Основними суб'єктами, що здійснюють виробництво і реалізацію готельних та ресторанних послуг, виступають окремі підприємці – фізичні особи і підприємства – юридичні особи.

Основними формами утворення організації готельно-ресторанного бізнесу є заснування нової, реорганізація (злиття, приєднання, виділення, поділ, перетворення) діючого суб’єкта господарювання відповідно до вимог чинного законодавства (Господарський та Цивільний кодекси України).

Для конкретизації форми власності новоствореної організації студент у стислій формі має викласти обґрунтування форми створення підприємства готельно-ресторанного бізнесу і навести 3-4 ключові аргументи на користь визначеного організаційно-правового статусу.

Згідно із зазначеним як доцільним організаційно-правовим статусом студент має підготувати обґрунтування складу пакета документації, що необхідний та достатній для створення суб'єкта господарювання, який відповідає чинному законодавству України, та скласти опис у вигляді табл.3.1.

Таблиця 3.1

Пакет документів для створення та реєстрації суб’єкта господарювання

Назва документа

Змістове наповнення документа

Для регламентаційного етапу наступною має бути підготовка реєстру погоджувальних процедур, що відповідають чинному законодавству й обумовлені конкретними специфічними умовами функціонування організації готельно-ресторанного бізнесу.

На підставі обґрунтованих особливостей концепції діяльності та організаційно-правової форми майбутньої організації необхідно підготувати узагальнення щодо обов'язкових погоджувальних і дозвільних процедур, які необхідні керівництву для започаткування роботи (результати опису процедур мають бути оформленими у вигляді табл.3.2).

Таблиця 3.2

Реєстр погоджувальних процедур діяльності організації

готельно-ресторанного бізнесу

Назва процедур

Назва державного органу, що має надати дозвіл

Істотним елементом у становленні нового підприємства є вибір його організаційно-правової форми. Фактори, що визначають вибір організаційно-правових форм діяльності, наочно показані на рисунку 3.1.

Фактори, що визначають вибір організаційно-правової форми діяльності готельно-ресторанного комплексу

Загальні

Індивідуальні

1. Заплановані масштаби

Діяльності

1. Наявний розмір стартового

Капіталу

2. Капіталоємність вибраного

напряму діяльності

2. Індивідуальні особливості

Підприємця ?

3. Прогнозовані темпи розвитку підприємства

3. Рівень професіоналізму

підприємця

4. Особливості надання

податкових та інших пільг

підприємствам окремих форм

4. Відношення підприємця до

комерційних ризиків і особистої

майнової відповідальності

5. Державне регулювання

мінімального розміру статутного фонду підприємств різних форм

Рис. 3.1. Фактори, що визначають вибір організаційно-правових форм діяльності

Для розрахунку розміру та структури статутного фонду студенту необхідно визначитися із джерелами формування майна підприємства, якими можуть бути: грошові та матеріальні внески засновників; доходи, одержані від реалізації продукції, послуг, інших видів господарської діяльності; інтелектуальні ресурси; доходи від цінних паперів; кредити банків та інших кредиторів; капітальні вкладення і дотації з бюджетів; майно, придбане в інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку.

Органи управління підприємством ГРБ та порядок прийняття управлінських рішень;

Органи контролю діяльності підприємства ГРБ ;

Для прийняття рішення щодо остаточного вибору організаційно-правової форми організації готельно-ресторанного закладу необхідно підготувати описово обґрунтоване роз’яснення обраного варіанту з використанням 5-6 найважливіших аргументів, враховуючи конкретні наміри, вподобання та можливості його учасників, існуючи переваги та недоліки для кожного з видів.