Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

5.3. Устрій і принцип дії

СНУВАЛЬНОЇ МАШИНИ СЛ-250-Ш

Стрічкове снування складається з двох операцій: послідовне навівання стрічок на снувальний барабан і перегонка всіх стрічок з барабана на ткацький навій. У зв'язку з цим стрічкові снувальні машини крім основних механізмів, необхідних для намотування стрічок, мають ще додатковий перегінний механізм.

У процесі послідовного навівання стрічок на снувальний барабан необхідно переміщати снувальну рамку в тім же напрямку і повертати її у вихідне положення. Для цього снувальна рамка обладнана окремим електродвигуном.

Снувальний барабан має ширину 2500 мм, периметр 4 м. Найбільша товщина намотування стрічок складає 200 мм. Снувальний барабан одержує рух від електродвигуна. Пуск і зупинка барабана здійснюється замиканням і розмиканням фрикційної муфти при безупинній роботі електродвигуна. Для зупинки барабана використовується потужне двостороннє колодкове гальмо.

Мірильний валик через зубчасту передачу з'єднаний з десятковим лічильником. Перша стрічка снується за лічильником довжини з включеним лічильником числа обертів барабана. Всі інші стрічки снуються за показниками лічильника обертів.

Ділильний рядок, рядок супорта, мірильний валик з лічильником довжини стрічки закріплені на столику супорта. При намотуванні стрічки столик супорта одержує рівномірний рух уздовж барабана, чим забезпечується зсув шарів стрічки і перетин намотування стрічки має форму паралелограма. Така форма намотування стрічки попереджає спадання крайніх витків ниток, торець намотування одержує конічну форму і служить основою для наступної стрічки.

Перегінний механізм одержує рух від спеціального електродвигуна і забезпечений механізмом для підйому і зняття навою. При перегонці обертання снувального барабана відбувається за рахунок натягу ниток.

5.4. Розрахунок продуктивності снувальних машин

Теоретична продуктивність партіонних снувальних машин:

, кг/год (4)

де v - лінійна швидкість снування, м/хв;

t - розрахунковий час роботи (1 година), хв;

m - число ниток на снувальному валику;

Т - лінійна щільність пряжі, текс.

Фактична продуктивність враховує простої устаткування:

, кг/год (5)

де ККЧ - коефіцієнт корисного часу (для партіонних снувальних машин 0,4 - 0,5).

Лекція 6 шліхтування і емульсування основної пряжі

6.1. Мета і сутність процесу шліхтування

У процесі формування тканини на ткацькому верстаті основна пряжа зазнає багаторазові стираючі і розтяжні зусилля від впливу робочих органів верстата. В результаті пряжа стирається, мшиться, відокремлені волокна переплутуються між собою, наслідком чого є підвищена обривність пряжі. Ці явища ускладнюють процес ткацтва і знижують продуктивність ткацького верстата. Тому основну пряжу попередньо піддають спеціальній обробці - шліхтуванню.

Метою процесу шліхтування є надання основній пряжі більшої гладкості, міцності, стійкості до тертя і формування ткацького навою з однаковим для всіх ниток основи натягом і рівномірним розподілом щільності намотування.

Сутність процесу шліхтування полягає в просочуванні основної пряжі спеціальною клеючою речовиною - шліхтою, висушуванні її і намотуванні на ткацький навій.

Шліхтуванню піддається однониткова бавовняна, лляна, шерстяна гребінна пряжа, а також пряжа зі штучних волокон. Не шліхтується кручена пряжа, пряжа із синтетичних волокон і натурального шовку, тому що така пряжа має досить високу міцність і гладкість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]