Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

8.1. Мета і сутність процесів

ПРОБИРАННЯ І ПРИВ’ЯЗУВАННЯ

Метою процесу пробирання є заправлення ткацького верстата нитками основи у визначеній послідовності відповідно до заданого рисунка переплетення тканини і розрахованих технологічних параметрів заправлення.

Сутність процесу пробирания полягає в послідовному просмикуванні ниток основи спеціальними гачками в ламелі основоспостерігача, у вічка галев реміз і в зуб берда.

Метою процесу прив'язування є продовження технологічного процесу тканиноформування при допрацюванні основи на ткацькому верстаті.

Сутність процесу прив'язування полягає у з'єднанні вузлами кінців ниток допрацьованої основи з кінцями ниток нової основи.

Процес пробирания здійснюється у випадках зміни асортименту тканини або при поломці технологічного оснащення ткацького верстата - ламелей, ремізок, берда. Процес прив'язування використовують при допрацюванні основи на верстаті. На практиці пробирають 10-15% всіх основ, а прив'язують 85-90% основ.

8.2. Устрій ламелей, ремізок і берда

Ламель - це деталь основоспостерігача, що є датчиком цілісності основної нитки і призначена для останова ткацького верстата при обриві нитки. Являє собою тонку сталеву пластину з двома отворами. В один отвір просмикується нитка основи, а іншим отвором вона надівається на рейку основоспостерігача. При обриві нитки ламель падає вниз і замикає контакти електропровідних рейок основоспостерігача, верстат зупиняється.

Ремізки призначені для утворення зіву на ткацькому верстаті. Являють собою тверду металеву раму з надягнутими на неї галевами. Галево виготовлено з дроту і посередині має вічко, у який просмикується одна нитка основи. На різних верстатах в залежності від переплетення тканини може бути установлене від 2 до 24 ремізок.

Бердо призначено для рівномірного розподілу ниток основи за шириною ткацького верстата і для прибою утокової нитки до опушки тканини. Бердо складається зі сталевих пластинок, просвіт між якими називається «зуб берда», у які просмикується від 1 до 7-8 ниток основи.

8.3. Технологічні параметри

ПРОБИРАННЯ І ПРИВ’ЯЗУВАННЯ

Розміри зйомних приладів ткацького верстата визначають за довідковою літературою.

Швидкість пробирання і прив'язування приймається відповідно до технічних характеристик прийнятого устаткування незалежно від виду пряжі.

Номер голки вузлов’язальної машини.

У залежності від виду і лінійної щільності ниток основи на вузлов’язальних машинах з голковим відбором застосовуються голки різних розмірів і номерів. Номер голки, що відбирає, визначається за шириною п’яточки:

, мм (10)

де А - ширина п’яточки, мм;

С - коефіцієнт, що залежить від роду волокна.

Приблизно можна вважати, що А=2/3 d, де d - діаметр нитки. Тобто при доборі п’яточка захоплює нитку на 2/3 її діаметра, у зв'язку з чим виключається подача двох ниток.

8.4. Способи пробирання і прив’язування

Способи пробирання:

- ручне;

- напівмеханічне;

-механічне.

Ручне пробирання здійснюється на пробірному верстаті, який обслуговують дві робітниці: пробірниця і подавальниця. Пробірниця просмикує за допомогою гачка нитка через ламелі, галева і зубці берда, а подавальниця накидає нитку на гачок.

При напівмеханічному пробиранні функції подавальниці виконує механізм автоматичної подачі нитки. Застосовуються пробірні верстати ПСМ (пробірний верстат механічний).

При механічному пробиранні використовуються автоматичні пробірні машини, як правило імпортного виробництва.

Способи прив'язування обумовлені конструкцією вузлов’язальних машин. Розрізняють стаціонарні, пересувні і універсальні машини. На стаціонарних машинах основи зв'язують у пробірному відділі. На пересувних машинах основи зв'язують безпосередньо на верстаті в ткацькому цеху. Універсальні машини можна використовувати як стаціонарні і пересувні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]