Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

11.3. Поняття про цикли і фази зівоутворення

За час утворення одного зіву нитки основи займають певні положення, які називаються фазами утворення зіву.

Фаза заступа – це розташування ниток основи на середньому рівні.

Фаза розкриття зіву – це переміщення ниток основи від середнього рівня в крайнє верхнє і нижнє положення.

Фаза вистою – це вистій ремізок у крайньому верхньому і нижньому положеннях. В цей момент через зів прокладається утокова нитка. Тривалість вистою залежить від часу прокладання утокової нитки.

Фаза закриття зіву – це переміщення ниток основи із крайніх положень на середній рівень.

Після цього починається утворення нового другого зіву і так до тих пір, поки не прокладуться всі нитки утоку в рапорті переплетення. Потім знову утворюється перший зів і т.д. За один оберт головного валу верстата утворюється один зів.

Число обертів головного валу верстата, протягом якого утворюються всі зіви для прокладання утоку в рапорті переплетення (або всі нитки основи переходять знову в положення першого зіву) називається циклом зівоутворення.

11.4. Класифікація зівоутворюючих механізмів

Зівоутворюючий механізм виконує дві задачі:

1. Здійснює рух ремізок і утворює зів у строгому узгодженні з роботою інших механізмів ткацького верстата.

2. Здійснює підйом і опускання ремізок у строго визначеному порядку згідно з рисунком переплетення (тобто створює переплетення тканини).

Існує три види зівоутворюючих механізмів: кулачкові зівоутворюючі механізми, ремізопідйомні каретки і жакардові машини.

Кулачкові (ексцентрикові) зівоутворюючі механізми застосовують для виготовлення тканин, які мають простий рисунок переплетення, тобто невеликий рапорт по утоку. Це, як правило, тканини полотняного, саржевого і сатинового переплетення. Можуть управляти рухом від 2 до 10 ремізок.

Органом, який робить переміщення ремізок, є кулачки, встановлені на спеціальному валу ткацького верстата. Кулачки мають певний профіль, який складається з виступів і виїмок, що чергуються. Послідовність виступів і виїмок визначає чергування підйомів і опускань реміз. Кожний виступ або виїмка відповідають утворенню одного зіву, отже, сума виступів і виїмок кулачка визначає рапорт переплетення по утоку.

Для виготовлення тканини будь-якого переплетення необхідно 2 і більше ремізок. Кожна ремізка одержує рух від свого кулачка.

Ремізопідйомні каретки застосовують для виготовлення тканин, що мають складний рисунок переплетення. Можуть управляти рухом до 24 ремізок, а на спеціальних верстатах до 34.

Ремізопідйомні каретки мають різні конструкції і являють собою окремий пристрій, який встановлюється на ткацький верстат збоку. Складаються із двох основних механізмів: механізм підйому ремізок і механізм керування порядком переміщення ремізок. Підйомний механізм каретки складається з ножів і гачків, які взаємодіють між собою. Передача руху ремізкам від каретки може здійснюватися за допомогою гнучких і твердих зв'язків. Механізм керування складається із призми і картону. У картоні набиваються отвори згідно із чергуванням підйомів ремізок. Отвір у картоні відповідає підйому ремізки.

Розрізняють каретки для човникових (РК-12, РКО-12) і безчовникових (СКН-14, СКР-14) верстатів.

Жакардові машини застосовують для виготовлення тканин, що мають великий рисунок переплетення (для виготовлення крупноузорчастих тканин). Машина управляє рухом не груп ниток, які пробрані в окремі ремізки, а кожною ниткою основи. Це дає можливість виготовляти тканини з різноманітними рисунками переплетень.

Жакардова машина складається із двох основних механізмів: механізм підйому (ножі і гачки) і механізм керування підйомами ниток (призма, картон).

Нитки основи пробираються у глазки лиць, які підв'язані до аркатних шнурів. Аркатні шнури з'єднуються з гачками, які взаємодіють з ножами. Ножі роблять рух вверх і вниз. Якщо гачок взаємодіє з ножем, то відповідна нитка основи піднімається і утворюється зів. Отвір у карті картону відповідає підняттю нитки основи.

Жакардова машина встановлюється зверху верстата на спеціальних стійках.

Машини діляться по кількості гачків: на 100, 200, 400, 600, 800, 1300 і більше гачків. У марці машини вказується кількість сотень гачків (Ж-8, Ж-13 і т.д.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]