Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

15.2. Запобіжні механізми

З метою запобігання утворенню браку тканини на ткацьких верстатах встановлюють запобіжні механізми: основоспостерігачі, утокові вилочки, утокові щупи, а також запобігачі поламок деталей при неправильній роботі ланок механізмів.

Основоспостерігач призначений для контролю обриву одиночної основної нитки і використовується на всіх типах ткацьких верстатах. Найбільше розповсюдження мають ламельні основоспостерігачі механічної і електричної дії. На декількох ламельних рейках розташовуються ламелі, в кожну з яких просувається основна нитка (верстат СТБ). Ламелі висять на нитках і при обриві нитки основи ламель падає на рейку і замикає електричний ланцюг Верстат зупиняється.

Утокові вилочки попереджають утворення пороків у тканині при обриві утокової нитки або сході її з пакування. Вони встановлюються в різних місцях: на вході в зів і виході із зіву (бокові вилочки), посередині зіву (центральна вилочка) і зупиняють ткацький верстат при обриві утокової нитки.

Замковий механізм попереджає масовий обрив ниток основи на човникових верстатах у випадку зупинки човника в зіві. Замковий механізм гасить кінетичну енергію батана шляхом удару в ланки амортизатора. Човник зупиняється до підходу до опушки тканини і обриву ниток основи не відбувається.

Лекція 16 облік і контроль якості сурових тканин. Асортимент тканин

16.1. Основні технологічні операції

ПРИЙМАЛЬНО-КОНТРОЛЬНОГО ВІДДІЛУ

Знята з верстатів сувора тканина надходить у приймально-контрольну ділянку ткацького виробництва. Тут проводиться облік виготовлення окремих ткачів і всього виготовлення в зміну, визначається сортність тканини і виявляються пороки зовнішнього вигляду, проводиться чищення тканини від пуху, ниток, вузлів.

Сортність тканини визначається у відповідності зі стандартами за наявністю пороків зовнішнього вигляду, за фізико-механічними показниками і за міцністю фарбування (для пістрявих тканин). Пороки виявляються при перегляді лицьової поверхні тканини на бракувальних столах. Діляться на дві групи: розповсюджені (по всьому куску тканини) і місцеві.

16.2. Устаткування для обліку і контролю

СУРОВИХ ТКАНИН

Для візуального розбракування, промірювання, розкладки, накатки і перекочування сурових тканин застосовуються бракувально-облікові машини типу БУ-2, Б-180 і агрегатно-потокова лінія «Стема».

АПЛ «Стема» комплектується з наступних машин: бункер для зберігання рулонів тканин, розкочувального пристрою, швейної машини, стригальної машини ( для стрижки і чищення тканини), бракувальної машини (2 або 3 стола для контролю якості тканини), машини для чищення сурових тканин, міжопераційні компенсатори тканини, мірильно-складальної машини або накатного пристрою. Залежно від асортименту тканини комплект АПЛ може мінятися. Швидкість руху тканини становить від 50 до 100 м/хв.

На машині БУ-2 тканина з рулону подається через систему напрямних валиків на оглядовий стіл. Стіл розташований похило і має скляну поверхню, яка освітлюється із внутрішньої сторони. Потім тканина огинає напрямний валик і укладається розкладачем у вигляді книжки. Швидкість руху тканини до 50 м/хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]