Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Лекція 12 введення утокової нитки в зів

12.1. Способи введення утокової нитки в зів

Високопродуктивні ткацькі верстати нових конструкцій відрізняються від човникових верстатів насамперед способом введення утокової нитки в зів. Відомі наступні способи введення утокової нитки в зів:

1. Човником, в якому розміщується пакування з утоковою пряжею. При вільному русі (польоті) човника через зів утокова пряжа змотується з пакування і прокладається в зіві (автоматичні човникові ткацькі верстати типу АТ).

2. Прокладачем (мікрочовником), який не містить у собі пакування, а захоплює кінець утокової нитки і протягає його через зів. Пакування утокової нитки при цьому розміщується нерухомо на торці верстата (верстати типу СТБ).

3. Спеціальними захватами, які переміщуються в зіві за допомогою гнучких або твердих рапір (рапірні верстати).

4. Пневморапірний спосіб (комбінація рапірного і пневматичного способів) – утокова нитка прокладається в зіві за допомогою порожніх рапір, у яких вона утримується за допомогою струменя повітря (верстати АТПР).

5. Пневматичний спосіб, при якому утокова нитка вдувається в зів (у конфузор) струменем стисненого повітря (верстати типу П).

6. Гідравлічний спосіб, при якому утокова нитка вноситься в зів крапельним струменем води.

Утокова нитка в зіві прокладається або у вигляді нескінченної нитки (безупинно), або у вигляді окремих відрізків, довжина яких заздалегідь відміряна і трохи більше ширини тканини.

12.2. Пристрої для введення утокової нитки в зів

Човник являє собою конструкцію обтічної форми з порожниною для розміщення в ній утокового пакування.

Устрій і розміри човника визначаються видом і розмірами утокового пакування (прядильний початок, утокова шпуля). Зміна утокового пакування в човнику проводиться автоматично спеціальним механізмом.

Човники виготовляють із дерева твердих порід. Поверхня човника повинна бути гладкою, спрягомість металевих і дерев'яних частин повинна бути точною, інакше в ткацтві буде спостерігатися підвищена обривність основи.

Під дією бойового механізму човнику в човниковій коробці повідомляється швидкість, необхідна для прольоту його через зів. Напрямними є склиз батану, бердо і гілки зіву. У протилежній човниковій коробці човник гальмується.

Мікропрокладач використовується на верстатах СТБ і являє собою металеву пластинку масою 40 г, довжиною 9 см, шириною 1,4 см.

Прокладач рухається через зів по пазах напрямних гребінок, що попереджає виліт його із зіву. Прокладач має затискач для утримання кінця утокової нитки в період прокладання. Прокладачі прокидаються через зів тільки з однієї сторони верстата. У зворотному напрямку вони переміщуються за допомогою транспортера, який знаходиться під основою. Залежно від ширини ткацького верстата може використовуватися від 9 до 17 прокладачів.

Рапіри у вигляді двох порожніх трубок використовуються на верстаті АТПР. Утокова нитка, змотуючись з нерухомого пакування, надходить у праву (яка подає) рапіру, усередині якої відбувається нагнітання повітря. Рапіри рухаються назустріч одна одній до середини основи, де відбувається передача уточини в ліву (яка приймає) рапіру. Через ліву половину зіву уточина прокладається за рахунок ежекції (розрідження) повітря в лівій рапірі. Повітря до рапір надходить від компресора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]