Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

6.6. Технологічні параметри процесу шліхтування

Швидкість шліхтування залежить від випарної здатності шліхтувальної машини, лінійної щільності ниток, числа ниток в основі.

Натяг ниток при шліхтуванні визначається за формулою:

, Н. (6)

Відсоток істинного приклею для бавовняної пряжі складає від 3 до 9%. Розраховується за формулами виходячи з заправних параметрів тканини.

Рецепт шліхти. Для одержання необхідного відсотка приклею шліхта повинна мати певну концентрацію. Тому при побудові рецепта шліхти визначають концентрацію шліхти з урахуванням лінійної щільності пряжі і речовини, яка використовується в якості клеючої. В залежності від виду клеючого матеріалу у рецепт шліхти включають допоміжні матеріали, маса яких розраховується виходячи з маси клеючого матеріалу, відповідно до рекомендацій у довідковій літературі.

Вологість шліхтованої основи є важливим параметром, який впливає на обривність ниток основи. Вологість повинна мати оптимальну величину (для бавовняної пряжі 10%), яка строго контролюється. Приймається з довідкової літератури.

Тиск у жалі валів впливає на величину істинного приклею і фізико-механічні властивості пряжі. Визначається за формулою в залежності від концентрації шліхти і величини істинного приклею.

Щільність намотування приймається відповідно до рекомендацій довідкової літератури і складає 0,5 - 0,52 г/см3.

Обривність при шліхтуванні приймається з досвіду роботи підприємств і складає 1 обр./млн. м нитки.

Витяжка при шліхтуванні складає 1...1,5 %.

6.7. Мета і сутність процесу емульсування

Метою процесу емульсування є усунення електризації основ із синтетичних ниток (наприклад, капрону) або підвищення гладкості шерстяної апаратної пряжі. Сутність емульсування полягає в нанесенні на поверхню пряжі спеціальної емульсії.

Емульсування може проводитися як на шліхтувальних машинах, так і на спеціальних перегонно-емульсуючих машинах типу МПЕ, які призначені для емульсування, підсушування і навивання основи на ткацький навій або просто для перегонки основи на ткацький навій (формування ткацького навою з партії снувальних валиків). Основна пряжа змотується зі снувальних валиків, установлених на стійках машини, проходить через емульсуючий апарат, розділове поле і намотується на ткацький навій.

Якщо основа не емульсується, то процес називається сухою перегонкою.

Лекція 7 обладнання для шліхтування і емульсування основ

7.1. Типи шліхтувальних машин

В залежності від устрою сушильної частини шліхтувальні машини поділяються на три типи:

- барабанні машини, на яких основа просушується контактним способом при торканні з нагрітою поверхнею сушильних барабанів (використовуються для сурових бавовняних основ);

- камерні машини безконтактного сушіння, на яких основа просушується в спеціальних камерах нагрітим повітрям (використовуються для кольорових бавовняних, шерстяних основ і основ зі змішаної пряжі);

- машини комбінованого сушіння, на яких основа просушується спочатку в камері, а потім при торканні з нагрітою поверхнею барабанів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]