Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

14.4. Товарні регулятори ткацьких верстатів

Товарні регулятори із примусовим рухом переміщують тканину, одержуючи рух від якої-небудь частини ткацького верстата, що рухається. Регулятори періодичної дії (верстати АТ) переміщують тканину за деякий цикл роботи ткацького верстата. Регулятори безперервної дії (верстати СТБ, АТПР) переміщують тканину безупинно на протязі всього циклу роботи.

Товарні регулятори з дією від сили (верстати для сукняних тканин) переміщують тканину під дією моменту сили ваги або пружності пружини. Регулятори прямої дії навивають тканину безпосередньо на вальян. Регулятори непрямої дії навивають тканину на товарний валик, а вальян тільки відводить тканину.

Компенсуючи товарні регулятори поєднують особливості перших двох груп і застосовуються на спеціальних верстатах для виготовлення тканин з натурального шовку.

14.5. Напрямні органи, що забезпечують

РУХ ОСНОВИ І ТКАНИНИ

Основні нитки і тканина в процесі подовжнього переміщення на верстаті огинають напрямні органі: скало, шпарутки і грудницю.

Скало являє собою металевий брус круглого перетину. Його призначення – змінювати напрямок руху ниток основи, підтримувати постійною, горизонтальною і паралельною площині берда лінію сходу основи зі скала незалежно від діаметра намотування ткацького навою.

Шпарутки. Утокові нитки при формуванні тканини переплітаються з основними, вигинаються, у результаті чого зменшується ширина тканини. Це явище називається уробіткою утокових ниток. Уробітка утоку визначається аналогічно уробітці основи. Якщо не протидіяти скороченню тканини за шириною, то основні нитки одержать перекіс щодо подовжнього напрямку руху, будуть стиратися в зубах берда і рватися. Тому з обох сторін опушки тканини встановлюють спеціальні прилади, які називаються шпарутками. Валики шпаруток мають насічку у вигляді голок, яка утримує тканину при обертанні валиків.

Грудниця являє собою чавунний брус овальної форми і служить одночасно зв'язком бічних рам верстата. Її призначення – направляти рух тканини.

Лекція 15 додаткові і запобіжні механізми ткацького верстату

15.1. Додаткові механізми

Кромкоутворювач призначений для утворення кромок тканини на безчовникових ткацьких верстатах. Утокова нитка прокладається в зіві окремими відрізками, тому по краях тканини відрізану утокову нитку необхідно закріпити за допомогою спеціального механізму.

Шпарутки підтримують ширину тканини біля опушки, попереджаючи стягування тканини по утоку і перекіс ниток основи.

Багаточовниковий механізм необхідний для виготовлення тканин з утоком різного кольору або виду. Він застосовується на човникових верстатах і складається з однієї або двох човниковниць з човниковими коробками для декількох човників. Човниковниці розташовуються з однієї або двох сторін бруса батана і переміщуються відносно склиза спеціальним механізмом зміни човників. Послідовність зміни човників здійснюється за допомогою картона.

Багатоутоковий механізм також необхідний для виготовлення тканин з утоком різного кольору або виду, але він застосовується на безчовникових ткацьких верстатах. Багатоутоковий механізм має пристрій для подачі ниток прокладачу утоку, магазин запасу утоку, відмірюючий пристрій (накопичувач утоку). Магазин запасу утоку представляє собою гнізда для робочих і запасних бобін. На верстатах СТБ використовуються механізми зміни 2-х або 4-х утоків.

Компенсатор застосовується для полегшення змотування утокової нитки з бобіни, особливо у початковий період її руху для зниження величини динамічного ривка прокладачем. Компенсатор накопичує деяку довжину нитки перед прокладанням її у зіві у вигляді петлі (верстати СТБ). Потім нитка змотується з бобіни прокладачем, який летить в зіві і тягне за собою нитку.

Відмірюючий механізм застосовується на безчовникових ткацьких верстатах і виконує наступні операції: змотує нитку з утокового пакування; відмірює необхідну довжину утокової нитки, яка відповідає одному прокладанню; забезпечує подачу утокової нитки в зів. Необхідність застосування відмірюючого механізму обумовлена тим, що способи прокладання утоку, які використовуються на безчовникових верстатах, не забезпечують легкий відрив нитки з поверхні намотування утокового пакування. Відмірюючі механізми мають різну конструкцію:

  • диски змінного радіусу (верстати АТПР);

  • барабани (пневматичні верстати, верстати СТБ при виготовленні шерстяних тканин), на які намотується запас утокової нитки. При прокладанні в зіві утокова нитка змотується не з пакування, а з барабану.

Механізм автоматичної зміни утокових пакувань використовується на човникових ткацьких верстатах. Він складається з чотирьох пристроїв: датчик наявності утоку, механізм зміни шпуль, магазин запасу утоку, запобіжні пристрої. Включення механізму зміни утоку відбувається у двох випадках: при обриві утокової нитки та при допрацюванні її у човнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]