Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

1.3. Види технологічних планів ткацтва

Технологічні плани виготовлення тканини можуть мати істотні відмінності, які залежать від декількох факторів.

1. Профіль текстильної промисловості (вид вхідної сировини).

Профіль текстильної промисловості характеризується асортиментом тканин, які виготовляються, і в залежності від цього фабрика відноситься до відповідної підгалузі промисловості, а саме: бавовняна, лляна, шерстяна, шовкова. Цей розподіл умовний, тому що кожна підгалузь промисловості виготовляє комбіновані тканини з ниток і пряжі, отриманих із суміші натуральних і хімічних волокон.

Для зменшення злетів і сукрутин утоку в бавовняному виробництві передбачене емульсування або запарювання утокової пряжі.

У технологічному плані ткацтва лляних тканин необхідно враховувати систему прядіння льону: мокра чи суха.

Вовняна пряжа апаратного прядіння, бавовняна кручена пряжа і пряжа високої лінійної щільності із синтетичних ниток і натурального шовку, що мають достатню гладкість і міцність, не шліхтується. Іноді шліхтувальні машини використовуються в якості емульсуючих при переробці ниток із синтетичної сировини для зняття статичної електрики.

При виготовлення вовняних костюмних тканин з крученої пряжі в сортувально-бракувальному відділі бажано робити додаткове чищення тканини, а уток необхідно запарювати.

2. Форма прядильного пакування.

Розмаїтість форм прядильних пакувань обумовлює наявність або відсутність процесу перемотування в технологічному плані ткацтва.

Процес перемотування застосовується у випадку, якщо вхідне пакування має малу ємність, тобто його форма і розміри не задовольняють вимогам процесу снування, або якщо пряжа має знижені фізико-механічні показники.

3. Артикул тканини.

У пістрявому і меланжевому ткацтві часто здійснюють фарбування пряжі в мотальних і снувальних пакуваннях. Тому після перемотування або снування пакування фарбують, потім знову перемотують і піддають відповідно снуванню або шліхтуванню.

4. Вид встановленого устаткування.

В залежності від ширини тканини обирається заправна ширина технологічного устаткування. При використанні човникових ткацьких верстатів здійснюють перемотування утоку на шпулі на утоково-мотальних автоматах і запарювання утоку.

Лекція 2 перемотування основної пряжі

2.1. Мета і сутність процесу перемотування

Метою процесу перемотування є одержання пакування одиночної нитки необхідної довжини, форми і структури намотування, що задовольняє основним вимогам наступного процесу снування.

Сутність процесу перемотування полягає в послідовному намотуванні на патрон під визначеним натягом нитки, що змотується з одного чи декількох прядильних пакувань.

Нитка змотується з прядильного початку, утворюючі при високошвидкісному змотуванні під дією відцентрових сил просторову фігуру, яка називається балоном, проходить через вічко балоногасника, через натяжний прилад, контрольно-очисний пристрій і намотується за допомогою мотального барабанчика на бобіну.

Контроль нитки за товщиною і видалення пороків і сміттєвих домішок здійснюється за допомогою контрольно-очисного пристрою і натяжного приладу. Натяжний прилад створює відповідний натяг нитки, необхідний для формування правильної структури намотування на бобіні і для контролю нитки за товщиною.

Мотальний барабанчик є одночасно розкладаючим і намотувальним пристроєм. Бобіна притискається до мотального барабанчика, який обертається, й одержує обертальний рух, при цьому нитка розкладається за допомогою гвинтових канавок мотального барабанчика на поверхню намотування бобіни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]