Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Лекція 14 натяг і відпуск основи. Відвід і навивання тканини

14.1. Рух основи і тканини в подовжньому напрямку

НА ТКАЦЬКОМУ ВЕРСТАТІ

При формуванні тканини на ткацькому верстаті нитки основи змотуються з навою, огинають скало, проходять через ремізки і бердо і переплітаються нитками основи, утворюючи тканину. Тканина огинає грудницю, вальян і намотується на товарний валик.

Щоб процес тканиноформування протікав безупинно, необхідно готову тканину відводити з робочої зони верстата. Цю функцію виконує товарний регулятор. При відводі тканини в робочу зону верстата підводять нові ділянки основи. Довжина основи, яка змотується з навою, повинна відповідати її довжині, яка запрацьовується в тканину. Однак при формуванні елемента тканини нитки основи, переплітаючись із нитками утоку, вигинаються і здобувають у тканині хвилеподібну форму, тобто для напрацювання тканини певної довжини потрібна трохи більша довжина основи. Це явище називається уробіткою основи.

Уробітка основи виражається у відсотках і визначається за формулою:

де Lо – довжина основи, необхідна для виготовлення відрізка тканини, м;

Lт – довжина відрізка тканини, м.

Величина уробітки залежить від лінійної щільності ниток, переплетення тканини і становить приблизно 3 – 10%.

14.2. Заправний натяг ниток основи

Для забезпечення нормального протікання технологічного процесу формування тканини і одержання тканини заданої будови основні нитки при заправленні їх на ткацький верстат повинні мати певну оптимальну величину натягу, який називається заправним (початковим) натягом. Величина натягу розраховується на одну нитку і приблизно становить: для легких шовкових тканин 5 – 15 сН, для середніх тканин з різних волокон 15 – 50 сН, для важких тканин 50 – 150 сН, для дуже важких (брезент та ін.) 200 – 500 сН.

При відхиленні величини заправного натягу від оптимальної погіршуються умови формування тканини на верстаті, порушується нормальна будова тканини, а при значному відхиленні величини натягу процес ткацтва стає неможливим. Необхідну величину заправного натягу для кожної конкретної тканини визначають експериментальним шляхом і забезпечують механізмами натягу і відпуску основи.

14.3. Основні гальма і основні регулятори ткацьких верстатів

За принципом дії механізми відпуску і натягу основи діляться на дві групи: основні гальма і основні регулятори.

В основних гальмах заправний натяг основи створюється за рахунок гальмуючої сили, що діє на навій. Такою силою може бути сила ваги вантажу (вантажні гальма), пружна сила пружини (пружинні гальма), сила тертя гальмівної шайби навою по гальмівній колодці (гальмо тертя) та ін.

На автоматичних верстатах типу АТ і пневматичних використовуються основні гальма з автоматичним регулюванням натягу основи, які змінюють силу гальмування ткацького навою при зміні діаметра намотування, внаслідок чого натяг основи зберігається постійним.

Основні регулятори регулюють довжину основи, що звивається з навою. Обертання навою проводиться спільною дією натягу основи і спеціального механізму.

За принципом дії основні регулятори діляться на регулятори незалежної дії (позитивні) і регулятори залежного дії (негативні). Позитивні регулятори відпускають з навою постійну заздалегідь розраховану довжину основи незалежно від її натягу. Негативні регулятори відпускають з навою основу, довжина якої залежить від величини натягу. При збільшенні натягу основи регулятор відпускає більшу довжину, при зменшенні – меншу. Застосовуються на безчовникових ткацьких верстатах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]