Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+3 конспект МТВМ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

2.2. Вимоги, які пред’являються до процесу перемотування

1. Отримане мотальне пакування повинне мати рівноважне намотування і правильну будову, що забезпечить високу швидкість змотування в наступних технологічних процесах.

2. При перемотуванні не повинні погіршуватися фізико-механічні показники пряжі.

3. Параметри процесу перемотування (швидкість, натяг, щільність намотування) повинні підтримуватися постійними.

4. З'єднання кінців пряжі повинне здійснюватися міцним правильним вузлом, що проходить через направляючі органи технологічного устаткування і не погіршує зовнішній вигляд тканини.

5. Мінімальна кількість відходів пряжі.

6. Висока продуктивність процесу перемотування.

2.3. Технологічні параметри процесу перемотування

Лінійна швидкість перемотування залежить від лінійної щільності нитки, її волокнистого складу і фізико-механічних показників. Швидкості перемотування, що рекомендуються: для бавовняної пряжі 700 - 1200 м/хв, для вовняної гребінної 600 - 800 м/хв, для шерстяної 300 - 600 м/хв, для лляної 300 - 750 м/хв, для хімічних ниток 300 - 500 м/хв.

Натяг нитки при перемотуванні забезпечує збереження заданої форми бобіни, щільність намотування і визначає її обривність. Натяг створюється за рахунок сил, що виникають у балоні змотування, за рахунок тертя нитки в напрямних мотального устаткування і за рахунок тертя в натяжному приладі.

Величина натягу, як правило, не перевищує 10 - 15% від розривного навантаження нитки і регулюється шляхом комбінації вантажних шайб натяжного приладу.

Ширина контрольно-очисної щілини встановлюється в залежності від товщини нитки і складає 1,5 - 2,5 її діаметра.

Щільність намотування залежить від натягу і швидкості перемотування і встановлюється відповідно до рекомендацій довідкової літератури. Для бавовняної пряжі складає 0,4 - 0,42 г/см3.

Обривність при перемотуванні приймається з досвіду роботи підприємств і складає 4 обр./млн. м нитки. Залежить від товщини нитки, роду волокна, швидкості перемотування, конструкції робочих органів, їхнього технічного стану і параметрів налагодження.

Витяжка виникає за рахунок постійного впливу на нитки розтягувальних зусиль у процесі переробки на технологічному устаткуванні, являє собою приріст довжини нитки в порівнянні з її первісною довжиною і складає 0,3%. Результатом цього є потоншення пряжі, тобто деяке зменшення фактичної лінійної щільності.

2.4. Види і параметри пакувань пряжі

Мотальні пакування за будовою намотування поділяються на два види: паралельного і хрестового намотування.

Паралельне намотування отримується у випадку, коли витки нитки укладаються паралельно один одному. При цьому кут нахилу витків практично дорівнює нулю. Таке намотування має нестійку будову, тому пряжа при такому намотуванні намотується на основу з фланцями (котушки). Для цього застосовуються спеціальні машини паралельної мотки.

Хрестове намотування отримується у випадку, коли витки нитки укладаються з певним кутом нахилу (до 15 - 20%). За рахунок великих кутів схрещування (два кути нахилу) витки наступних шарів утримують від зсуву витки попередніх шарів. Це дозволяє формувати пакування без фланців - бобіни.

За формою мотальні хрестові бобіни поділяються на бобіни циліндричної і конічної форми. Маса таких пакувань складає 1,5 - 2 кг. Для їхнього формування використовують хрестомотальні машини й автомати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]