Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети з історії.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

4. Послаблення впливу кпрс у суспільстві, Верховній раді.

  • Загострення економічної кризи пришвидшувало реформи в політичній системі . Існуючі державні інститути були вже неспроможні уберегти країну від занепаду. Ця істина оволодівала свідомістю ініціаторів перебудови й спонукала їх до демократизації спільного життя , відмови від так званої керівної ролі КПРС у суспільстві.

  • Полі­тична реформа буксувала, бо закони Верховної Ради СРСР бу­ли половинчасті, приймалися із запізненням, а часто-густо не виконувалися.

  • Серед населення наростали розчарування, зневіра у здатність керівництва вивести країну з кризи. Вплив і авторитет КПРС та державних владних структур швидко й незворотньо падав.

  • Утворення Руху як масової громадсько – політичної організації поклало край монополії КП України почалося формування багатопартійності. Цей процес активізувався після лютневого (1990) пленуму ЦККПРС , який під тиском обставин погодився вилучити з Конституції СРСР сумнозвісну статтю 6, що закріплювала керівну роль партії в радянському суспільстві.

  • Поява нових політичних партій відбувалася одночасно із на­ростанням внутрішніх суперечностей у Компартії України.

  • У січні 1990 р. було заявлено про створення Демократичної плат­форми. Головною своєю метою вона проголосила перетворення КПРС на демократичну партію парламентського типу. Впев­нившись у неможливості демократизації КП України, Дем-платформа виділилася в окрему політичну партію - Партію де­мократичного відродження України (ПДВУ).

  • Вибори до Верховної Ради УРСР у березні 1990 р. продемон­стрували посилення впливу опозиції та послаблення авторите­ту і можливостей КП України. Незважаючи на нерівні умови, відсутність доступу до засобів масової інформації, опозиція, об'єднавшись у Демократичний блок, здобула майже третину місць у Верховній Раді.

Білет № 2

Пит.№ 1 -Україна в геополітичних планах країн Антанти та Троїстого союзу. Воєнні дії на території України у 1914році

План відповіді

1.Причини Першої Світової війни.

2.Плани Антанти і Троїстого Союзу щодо України.

а)«українське питання» в Першій Світовій війні.

б)Плани Російської імперії щодо України ХХ ст.

в)Україна у воєнних планах Троїстого союзу.

3. Галицька битва. Російська окупація Галичини.

4. Наслідки воєнних дій в Україні 1914р.

Основні дати:

01.08.1914-11.1918р. – Перша світова війна.

Серпень-вересень 1914 – Галицька битва

Осінь1914 – літо 1915 – російська окупація Галичини

22 березня 1915 р. – оволодіння Перемишлем під проводом Олексія Брусилова.

1.Причини Першої Світової війни:

-нерівномірність економічного розвитку,що призвело до розподілу світу ,в якому Німеччина не брала участі.На початку ХХ ст. Німеччина стала «майстернею Європи»(посідала І місце в Європі).

-бажання високорозвинутої Німеччини переділити по-новому колонію.

-Англія,Франція,Росія-Антанта-мали намір укріпити свої позиції на Балканах.

2 .а)Україна-найбільша бездержавна країна у Європі,яка мала величезні матеріальні і людські ресурси,вдале географічне положення об’экт зазіхань агресивних держав Європи.

Суть українського питання:відсутність на населених українцями територіях Європи незалежної української держави,територіальна розчленованість країни,незадовільний матеріальне і національно-культурне становище населення.

б)Росія,яка входила до складу Антанти мала такі наміри:

Розширити свої території за рахунок Сх.Галичини,Пн.Буковини,Закарпаття.

Мета:розширити кордони російських володінь,знищувати противників на заході,ліквідувати орг.центри укр.визвольного руху в Галичині.

в)Троїстий Союз:

Австро-Угорщина-прагнула зміцнити позицію в Зх.Україні,приєднати Волинь і Поділля.

-Німеччина-прагнула приєднати Європейську частину Росії+Україну+Кавказ,до Індського океану.

Характер війни і для Антанти,і для Троїстого Союзу-ЗАГАРБНИЦЬКИЙ.

3) У серпні-вересні 1914 р. відбулася Галицька битва на Ужоцькому перевалі в Карпатах,у результаті якої російські війська Південно-Західного фронту завдали поразки австрійцям. Потім бої продовжилися на Верецькому перевалі.

Східну Галичину, Північну Буковину, Львів, Чернівці було окуповано російською армією, а військову фортецю Перемишль узято в оточення. У Галицькій битві обидві сторони використовували авіацію, бронепоїзди.

Наприкінці 1914 р. австрійська й російська армії воювали за українські міста Борислав, Дрогобич, Стрий.

22 березня 1915 р. – оволодіння Перемишлем під проводом Олексія Брусилова. Захоплення Перемишля стало головним успіхом російської армії, хоча їй вдалось утримувати цю фортецю лише протягом двох місяців.

4.У період Російської окупації:

Репресії проти мирного населення,окатоличення українського народу,русифікація,закриття україномовних шкіл,політика спрямовувалась на перетворення галичан на росіян-знищення проявів українства.

Висновок:Україна була об’єктом воєнних дій,адже за рахунок неї воюючі країни прагнули розширити свої володіння.Тому здебільшого у планах країн Антанти або ж Троїстого Союзу-Це була майбутня колонія+сировинна база.За часів Російської окупації були спроби знищити українство,та свідомість українців не зламали.

Пит.№ 2-Нацистський «новий порядок» в Україні у 1941-1944рр. Голокост.