Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудиторія_курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Запорізький національний університет»

Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

П.В. Мірошниченко

Аудиторія електронних змі

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки,

молоді та спорту України

як курс лекцій для студентів

вищих навчальних закладів

Запоріжжя

2011

УДК: 070 : 621 (075.8)

ББК: Ч 631/ 632я73

М 645

Рецензенти:

Доктор наук із соціальних комунікацій, професор,

директор Інституту журналістики і масової комунікації

Класичного приватного університету

О. В. Богуславський

Доктор філологічних наук, професор,

завідувач кафедри журналістики

Запорізького національного технічного університету

В. Л. Погребна

Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України як курс лекцій для студентів вищих навчальних закладів

Лист №_______Від_____

Мірошниченко П.В.

М 645 Аудиторія електронних ЗМІ: Курс лекцій. – Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2011. – 126 с.

ISBN

У курсі лекцій подано актуальний, досі належно не систематизований науково-теоретичний матеріал, присвячений особливостям вивчення та вимірювання аудиторії електронних ЗМІ.

УДК: 070 : 621 (075.8)

ББК: Ч 631/ 632я73

©Запорізький національний

університет, 2011

ISBN ©Мірошниченко П. В., 2011

Зміст

Передмова...…………………………………...................................................4

  1. Електронні ЗМІ та аудиторія: аспекти впливу і взаємодії….………………………………...................................................7

  2. Основні принципи наукового вивчення аудиторії електронних ЗМІ..………………………….....................................................................33

  3. Стаціонарні методи вивчення аудиторії радіо та телебачення…………………………….....................................................51

  4. Інтерактивні методи медіадосліджень….................................................70

  5. Рейтингові методики в медіадослідженнях.............................................85

Додаток А………………………………………….......................................102

Додаток Б .......................................................................................................109

Додаток В.......................................................................................................116

Передмова

Цей курс лекцій стане в пригоді студентам факультету «Журналістика» денної та заочної форми навчання старших курсів. У циклі дисциплін журналістського фаху з радіожурналістики тема дослідження аудиторії аудіовізуальних ЗМІ посідає особливе місце, адже конкретизує знання студентів про залежність програмного продукту сучасного раідомовлення та телебачення від кількісного складу слухацького та глядацького загалу, розмаїття соціально-демографічних характеристик аудиторних сукупностей, ставлення слухачів і глядачів до конкретних програм тощо. Завдяки ретельному вивченню аудиторії радіо- та телевиробники можуть коригувати програмування каналів, ефективно впливати на якість ефірної продукції, реформувати її з метою підвищення популярності конкретного ЗМІ. Внаслідок вивчення цієї теми, проаналізувавши основні методики та технології сучасних медіадосліджень, присвячених аудиторії електронних мас-медіа, студенти мають виявити чітке розуміння складного, багатозначного і важливого для сучасного радіомовлення та телебачення поняття «аудиторія», а також проявити належний рівень практичної підготовки для організації та проведення аудиторних студій і інтепретації різноманітних рейтингів. Варто зауважити, що видання вміщує три з останніх наукових публікацій автора (додатки А, Б, В), присвячених особливостям практичної, зокрема на рівні регіонального радіомовлення, реалізації питань курсу.

Це видання покликане допомогти студентам скласти чітке уявлення про зміст курсу «Аудиторія електронних ЗМІ», зорієнтуватися в колі актуальних тем, питань і проблем, активізувати сприйняття нової, досі належним чином не систематизованої, наукової інформації про методики та технології вивчення й вимірювання, насамперед, радіоаудиторії, усвідомити важливість соціологічного знання для журналіста, включеність сучасного теле- та радіовиробництва в сферу маркетингових тактик і стратегій. Курс вивчається протягом семестру. Навчальний матеріал подається за розділами: «Особливості наукового підходу до класифікації та методології дослідження аудиторії електронних ЗМІ», «Прикладні методи дослідження аудиторії електронних ЗМІ».

Курс лекцій розкриє перед студентами новітні способи взаємодії слухацько-глядацької аудиторії та мас-медіа, взаємини яких стали більш активними й украй необхідними з упровадженням ринкових відносин у сферу радіотелевізійного виробництва. За умов багатопрограмності, тобто реальної ситуації вибору, зросли роль і значення рейтингу, що свідчить про концентрацію в системі вітчизняних електронних ЗМІ політичних, ідеологічних, економічних, організаційних тощо питань.

Лекційний матеріал допоможе студентам опанувати не тільки сучасні методи і форми вивчення/ вимірювання аудиторії аудіовізуальних ЗМІ та, відповідно, впливу на зростання популярності телерадіопрограм, але й прийоми, способи стабілізації і розширення реальної аудиторії як гаранту інформаційної, а також комерційної рентабельності радіотелевізійного каналу.

Завдяки курсу лекцій студенти ознайомляться з найбільш дієвими принципами та правилами взаємодії електронних ЗМІ й аудиторії, усвідомлення щільного взаємозв’язку між якими сприятиме використанню цивілізованих форм конкурентної боротьби за реальну аудиторію мас-медіа на практиці. Також студенти повинні розібратися в питанні залежності конкурентоспроможності та рентабельності телерадіоканалу від з’ясованих істинних мотивів перегляду/ прослуховування програм, задоволених інтересів і потреб споживачів. Студенти мають усвідомити рівнозначність маркетингових досліджень і професіоналізму журналіста на сучасному етапі розвитку системи електронних ЗМІ.

У підсумку, студенти повинні знати, що таке «аудиторія електронних ЗМІ», особливості її структури, мотиви й інтереси реципієнтів, які спонукають їх слухати/ дивитися радіо та телепрограми. Студенти мають розумітися на особливостях використання теоретичних і прикладних досліджень аудиторії аудіовізуальних ЗМІ, тактиці та стратегії збору рейтингових даних про популярність радіостанції/ телеканалу.

Як наслідок, студенти повинні вміти точніше, більш обґрунтовано обирати проблеми, теми, факти для власних радіо та телепрограм із урахуванням потреб аудиторії, надавати власному журналістському виступу форми, адекватної особливостям сприйняття ефірної інформації реципієнтом.