Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети з історії.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.Живий ланцюг 21 січня 1990р.

Живий ланцюг- «Українська хвиля»  така подія відбулася у неділю 21 січня 1990 року, коли близько три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності України. Ця подія закріплювала у свідомості громадян республіки ідею непорушної єдності українських земель, відновила в пам’яті народу національну символіку.

Акцію «живий ланцюг» Львiв — Київ було організовано Народним Рухом України. У ній взяло участь за офіційними даними близько 450 тисяч чоловік (за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів).

21 січня 1990 року в переддень свята Злуки в Києвi на Софiйському майданi i у Львовi бiля пам'ятника Iванові Франковi відбулися мiтинги-молебнi.

3. Формування опозиції у Верховній Раді України, і. Юхновський, в. Чорновіл.

У березні 1990 р. після напруженої передвиборної кампанії відбулися два тури виборів до Верховної Ради і місцевих рад УРСР. Опозиційні консервативним колам апарату сили для координації дій на виборах утворили Демократичний блок. Декларація блоку містила вимоги щодо реального політичного і економічного суверенітету України, багатопартійної системи, скасування ст. 6 Конституції УРСР; розбудову економічної системи; прийняття нової Конституції України;вільний розвиток культури національних меншин України; свобода віросповідання, легалізація заборонених українських церков.

6 червня, через три тижні після початку роботи першої сесії Верховної Ради УРСР, Демократичний блок народних депутатів виступив з декларацією про перехід до конструктивної опозиції, політично оформленої як Народна Рада. Опозиційні сили в парламенті очолив академік І. Юхновський.

15 травня  1990 р. в Києві вперше як постійний парламент розпочала роботу Верховна Рада УРСР нового скликання. Ідея незалежності України, на повний голос зазвучала у стінах парламенту.

Наприкінці червня 1990 р. Поставили питання про правове закріплення державного суверенітету України.

Саме в цей час у Москві відкрився XXVIII з'їзд КПРС. 5 липня 1990 р. від імені парламентської опозиції В. Чорновіл запропонував їм повернутись до Києва і взяти участь в роботі вищого законодавчого органу України, який в цей час обговорював питання державного суверенітету. Цю пропозицію підтримала більшість депутатів Верховної Ради Української РСР. Вперше опозиція і більшість виступили солідарно.

Внаслідок відставки В. Івашка прокомуністична більшість парламенту залишилась без керівництва, що створило умови для переходу опозиції в наступ і активної роботи щодо прийняття документа про державний суверенітет республіки.

16 липня 1990 р. поіменним голосуванням Верховна Рада Української РСР прийняла історичного значен­ня документ –“ Декларацію про державний суверенітет Ук­раїни”. Декларації про державний суверенітет України не було на­дано статусу конституційного акта. Численні звернення опо­зиції до Верховної Ради УРСР з вимогою зважитися на це, від­кидалися більшістю депутатів. Це означало, що Декларація за­лишалася стратегією на майбутнє.