Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети з історії.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

1.Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Злука унр і зунр.

План відповіді:

1.Історичні обставини проголошення ЗУНР. Проголошення ЗУНР. Є. Петрушевич – Президент ЗУНР.

2.Акт Злуки ЗУНР та УНР.

3.Історичне значення об’єднання українських земель.

Основні дати: листопад 1918року – Проголошення ЗУНР, 22 січня 1919року - Акт Злуки УНР та ЗУНР.

Особистість в історії: Є. Петрушевич, В.Винниченко, К. Левицький.

1.- Різке загострення обстановки на західноукраїнських землях,поглиблення соц.-економ. й політичної кризи в Австро-Угорщині,після закінчення Першої світової війни.

-В імперії Габсбургів розгорнувся рух за утворення самостійних національних держав.

-Активізація виступів за створення незалежної Української держави.(Здійнявшись у Галичині, хвиля загальнонаціонального повстання прокотилася Буковиною, Волинню, Закарпаттям)

- Українці виступали за ліквідацію ненависної монархії на своїх землях і почали робити рішучі заходи зі створення власної держави на західноукраїнських землях.

-Революційні виступи у Східній Галичині, Буковині, Закарпатті та на Волині швидко переросли в оборонну війну проти військ новостворених держав (у першу чергу, Польщі) і тих, котрі існували й раніше (передусім Румунії).

В ніч на 1 листопада 1918 р. у Львові відбулось повстання українських частин, якими керував сотник українських січових стрільців Дмитро Вітовський. Польські військові сили були захоплені зненацька. Але незабаром вони оговтались і вже в другій половині дня в південно-західній частині міста почались бої. В ході військових сутичок з ворогом, галичани розпочали творення своєї держави. 9 листопада сформовоно уряд – Державний Секретаріат на чолі з Костем Левицьким, до якого увійшло ще 11 секретарів. 13 листопада Українська Націонольна Рада затвердила "Тимчасовий основний закон", який дав назву новоствореній державі – Західно-Українська Народна Республіка.

Євген Омелянович Петрушевич (1863-1940) – український громадсько-політичний діяч, президент Західноукраїнської Народної республіки. Народився на Лвівщині . Навчався в Академічній гімназії у Львові. Закінчив юридичний факультет Львівського університету, доктор права. У 1907 р. посол до австрійського парламенту.Відомий як прихильник рішучої боротьби за права українського народу.У 1918 р. обраний президентом Західноукраїнської Народної республіки. Як президент зумів залучити до державного будівництва представників різних політичних партій та рухів. Завдяки виваженій політиці, його уряду вдалося уникнути соціальних конфліктів.

2 22 січня 1919 p. у Києві був проголошений «Акт об'єднання (Злуки)» Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Україну. ЗУНР здобула назву Західної області Української Народної Республіки (ЗО УНР) і повну автономію. Остаточне рішення про об'єднання західних і східних земель повинні були затвердити Українські Установчі збори, які так і не були скликані.

3. - Сам факт проголошення об'єднання ЗУНР і УНР мав величезне морально-політичне значення, підтвердивши прагнення українського народу жити в незалежній і соборній Українській державі.

- Ця подія свідчила про те, що «уперше західно- і східноукраїнські націоналісти, які протягом поколінь проголошували існування між ними братерських зв'язків, ввійшли в контакт між собою в масових масштабах».

- Велике значення для наступних подій мала взаємодія Української Галицької армії й армії Директорії.

- Позитивний вплив на адміністративний апарат Директорії УНР справили галицькі державні службовці.

Фактичного державного об'єднання УНР і ЗУНР не відбулося, але історичний досвід державотворення як на сході, так і на заході України був дуже цінний для українських політиків, для державотворення сучасної незалежної України.