Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфликтология.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
511.49 Кб
Скачать

3.3. Конфлікт як особове явище.

Що примушує нас визнати “так, це конфлiкт!”, чи навпаки, стверджувати “нi, це не конфлiкт”? Коли дискусія політиків за “круглим столом”, або обмін поглядами депутатів парламенту обертається у конфлікт? Невже рольові позиції президента і спікера парламенту істотно конфліктні?

Ранiше зазначалося, що спiвробiтництво, суперництво i конфлiкт - основнi види політичної взаємодії. Якщо першi два являють “здорову” взаємодію, то конфлiкт - “нездорову”.

Конфлiкт як хвороба взаємодії повинен мати свої симптоми. Цi порушення треба розглядати у тих аспектах, яким вiдповiдають види порушень: прагматичнi, комунiкативнi, легiтимнi.

Нижче ми проаналiзуємо соцiально-психологiчнi характеристики спiлкування з погляду можливих вiдхилень вiд нормального спiлкування. При цьому акцент переноситься на динамiчнi характеристики порушень.

Коли ми з точки зору конфлiктiв розглядаємо цi принципи, то вони у всiх випадках означають порушення, якi можна унiверсально визначити як: обмеження особистої свободи (суб'єктивнiсть); нерозумiння, дисонанси консенсусу (реальнiсть); порушення рiвностi, несправедливiсть (нормативнiсть).

Порушення пов'язанi iз викривленнями: Я-КОНЦЕПЦIЇ (аж до розпаду особистостi ); Я-ОБРАЗУ (що думає про мене iнший, до перетворення на “образ ворога”, “вiн бачить в менi тiльки ворога”); Я-СТАТУСУ (позицiя у соцiумi, аж до остракiзму).

Суб'єктивнiсть конфлiкту виражає прагматичний аспект, який пов'язаний з бажаннями, з намiрами, цiлями певного політичного угрупування, включаючи i її орiєнтацiї на допомогу iншому та очiкування допомоги вiд iншого. Прагматичнi порушення пов'язанi з усвiдомленням несумiсностi iнтересiв; вони є передумовою конфлiктiв.

Отже, при входженнi до конфлiкту очікування викривлюються, пiдпадаючи пiд сумніви, викликаючи побоювання, i супроводжуються настроями тривоги, емоціями страху. Руйнується сформована пiд час минулого спiлкування впевненiсть у певнiй ролі, котру грає з вами “Ти”. Щоб зберегти можливiсть спiлкування, ви змушенi переорiєнтувати роль, тобто викривити її, у крайньому разi, пiдшукати роль, яка здається вам адекватною стосункам, що змiнилися.

Реальнiсть політичного конфлiкту. Політичний конфлiкт це внутрiшньо сконструйоване бачення ситуацiї учасників політичній діяльності. У кожного учасника своє уявлення про реальнiсть, про стан справ у суспільстві. I тiльки iнтегруючи ці уявлення, коригуючи, координуючи, вони взмозі розiбратися в конфлiктi, розв'язувати конфлiкт.

Перше, що потрібно враховувати, - це те, що немає конфлiкту “насправдi”, конфлiкт створюється свiдомостями його учасникiв. Конфлiкт - це уявлення про реальну ситуацiю, яке конструюється у свiдомостi кожного з його учасникiв, i перша порада щодо подолання конфлiкту повинна бути такою: “Давайте скоординуємо нашi уявлення про цю конфлiктну ситуацiю”.

На подiбне розумiння конфлiкту справили вплив дослiдження теоретикiв феноменологiчної соцiологiї, якi осмислювали конфлiкт як специфiчне спiлкування. Гонка озброєнь - приклад примiтивного пiдходу до конфлiкту як реальностi танкiв i ракет, а не реальностi внутрiшнiх структур, пов'язаних з iнтересами конфлiктуючих сторiн.

Нас повинен цiкавити у політичному конфлiкті не сам предмет з його властивостями, а його смисл, яку роль вiн вiдiграє у конфлiктнiй ситуацiї, його значення для учасникiв конфлiкту. Приклад несуттєвостi властивостей предметiв - шаховi фiгури. Не суттєво, з чого вони зробленi, з дерева чи iз золота, навiть їх форма не така вже й важлива (у рiзних культурах рiзнi форми слонiв чи тур), важливi правила ходу їх у грi.

Реальнiсть конфлiкту - це реальнiсть деякої системи предметiв-знакiв, смисли яких i утворюють певнi структури у свiдомостях кожного учасника.

Конфлiктна ситуацiя - це структура образiв, активiзована нашими iнтересами, яка певним чином створюється в свідомості учасникiв спiлкування.

Нормативнiсть політичного конфлiкту виражає легiтимний аспект політичної взаємодії. Легітимний аспект пов'язаний iз виправданням поведiнки “Я” ( як учасника політичній взаємодії) з погляду соцiуму.

Нагадаємо, що якщо прагматичнi порушення пов'язанi з усвiдомленням несумiсностi iнтересiв (вони є передумовою конфлiктiв), а комунiкативнi порушення пов'язанi iз ускладненням взаєморозумiння (важливіший симптом конфлікту), то легiтимнi порушення пов'язанi iз загостренням почуття справедливостi, ви починаєте вважати, що у ваших вiдносинах з'явилися елементи несправедливостi. Ви переоцiнюєте iншого, навiть самого найкращого партнера, як людину безчесну, пiдступну тощо.

Упевненiсть “Я” у своїй значущостi, пiдкрiплена впевненiстю, що “Вони” цiнують його як соцiально значущу особистiсть, це - обов'язкова умова будь-якої дiяльностi “Я”, пов'язаної iз спiлкуванням з конкретними “Ти”. Конфлiктнi змiни починаються з сумнiвiв вiдносно оцiнок Я-СТАТУСУ опонентом. У конфлiктуючих деформуються взаємнi оцiнки стосовно почуття вини, совiстi iншого (“впертий, не хоче визнати, що вiн неправий”), перетворюються на протилежнi (“безсовiсний!”). У кульмiнацiї конфлiкту загострюється намагання соцiально знищити політичного противника, вiдкидаючи його Я-СТАТУС; думку “Я” про себе як про справедливу людину “Ти” вважає помилковою (“пiдла, асоцiальна особистiсть, йому мiсце у в'язницi!”). Кожний закликає до справедливостi, звертаючись до “Вони” (загроза у проведенні референдуму або плебісціту, маніпулюювання суспільній думкою та інш.).

Таким чином, індикатор легiтимного порушення - почуття несправедливостi (“зi мною чинять несправедливо”, “я такого поводження не заслужив!”). Ви переоцiнюєте iншого (“яким був другом, а зараз навiть не хочеться говорити”).

На зрiлих стадiях розвитку конфлiкту почуття несправедливостi домiнує над iншими емоцiями, викликаними iншими порушеннями, у самих конфлiктуючих викликає почуття неможливостi знайти справедливу норму, щоб на її основi вирiшувати свої спiльнi проблеми.