Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 7_praktika_3.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
34.53 Кб
Скачать

Вароліїв міст

Міст розташовується вище довгастого мозку і виконує сенсорні, провідникові, рухові, інтеґративні рефлекторні функції. У мості мозку розташовані ядра: V–VII пари черепномозкових нервів.

Ретикулярна формація моста є продовженням ретикулярної формації довгастого мозку і початком середнього мозку. Аксони нейронів ретикулярної формації моста йдуть у мозочок, у спинний мозок (ретикулоспінальний шлях). Останні активують нейрони спинного мозку. Ретикулярна формація моста впливає на кору великого мозку.

У ретикулярній формації моста знаходяться дві групи ядер, що належать до загального дихального центру. Один центр активує центр вдиху довгастого мозку, інший — центр видиху. Нейрони дихального центру, розташовані в мості, адаптують роботу дихальних клітин довгастого мозку відповідно до мінливого стану організму.

Міст мозку має пневмотаксичний центр, що реґулює частоту і глибину дихання.

Середній мозок

Середній мозок лежить спереду від мозочка і варолієвого моста, у товщі якого розташований канал (сильвіїв водопровід), що з’єднує III шлуночок проміжного мозку з IV шлуночком довгастого. Анатомічно середній мозок складається з двох основних відділів: дорсального відділу (покришка або покрівля мозку), вентрального відділу (ніжки мозку).

У складі середнього мозку виділяють такі утворення: чорна субстанція, чотиригорбикове тіло, червоне ядро, ядра черепних нервів (III і IV пари), ретикулярна формація.

Через середній мозок проходять висхідні шляхи до таламуса і мозочка. Низхідні шляхи йдуть із кори великих півкуль, смугастого тіла, гіпоталамуса до нейронів середнього мозку, до ядер довгастого і спинного мозку.

У середньому мозку розташовані ядра ЧМН: III, IV пара.

Провідникова функція середнього мозку

Провідникова функція полягає в тому, що через середній мозок проходять усі висхідні шляхи до вищих відділів: таламусу (спиннооталамічний шлях), великого мозку і мозочка. Низхідні шляхи йдуть через середній мозок до довгастого і спинного мозку: це пірамідальний шлях; руброретикулоспінальний шлях.

Рефлекторна функція середнього мозку

Покрівля середнього мозку складається з чотирьохгорбкового тіла: двох верхніх та двох нижніх горбиків. Верхні горбики беруть участь у здійсненні зоро­вих рефлекторних реакцій, рухів очей, змін просвіту зі­ниці, акомодації. У зв’язку з цим верхні горбики є первинними зоровими центрами. Нижні горбики регулюють орієнтувальні рефлекси, які виникають на звукові подраз­нення, рухи вушної раковини, напруження барабанної перетинки, слухових кісточок, їх називають первинним слуховим центром.

Чотиригорбикове тіло забезпечує орієнтувальні зорові і слухові рефлекси. Як слухові, так і зорові первинні центри забезпечують виникнення «сторожових» рефлексів, які проявляються в повороті голови у відповідь на адекватне подразнення центрів. Вони дозволяють організму швидко реагувати на подразнення, які виникають зненацька та орієнтува­тись у новій обстановці. При повторних подразненнях вони швидко зникають — відбувається звикання.

Червоні ядра розташовуються у верхній частині ніжок мозку між чорною субстанцією і сірою речовиною , яка оточує водопровід. Вони зв’язані з корою великого мозку (низхідні від кори шляхи), підкорковими ядрами, мозочком, спинним мозком (червоноядерноспинномозковий шлях). Базальні ганглії головного мозку, мозочок мають закінчення в червоних ядрах.

Порушення зв’язку червоних ядер з ядром Дейтерса довгастого мозку веде до децеребраційної ригідності (відкрив Шерінгтон, 1952). Після пере різання стовбура мозку нижче червоних ядер у тварин різко підвищується тонус м’язів-розгиначів кінцівок, спини, хвоста. Основною причиною виникнення децеребраційної ригідності є припинення впливу червоного ядра на ядро Дейтерса. Як наслідок переважає впив ядра Дейтерса на мотонейрони розгиначів.

У людини ригідність може виникнути і при порушенні функції кори великих півкуль та пірамідних шляхів. Особливістю ригідності у людини є підвищення тонусу м’язів-згиначів.

«Чорна субстанція» одержала назву завдяки наявності меланіну. Нейрони синтезують медіатор дофамін. Частина аксонів дофамінергічних нейронів чорної субстанції надходить до ядер смугастого тіла, які здійснюють контроль складних рухових актів. Припускають, що допамін їх гальмує.

Функції нейронів чорної субстанції ще не з’ясовані повністю.

Чорна субстанція бере участь у реґуляції актів жування і ковтання, забезпечує точні рухи пальців рук, бере участь у регуляції пластичного тонусу, емоційної поведінки. При пошкодженні чорної субстанції спостерігається порушення точних рухів пальців рук і розвиток м’язової ригідності і тремору (хвороба Паркінсона).