Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конфликтология.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
511.49 Кб
Скачать

1.4 Що таке “криза суспільства”?

Поняття “криза суспільства” відноситься до характеристики макрополітичних процесів. Найчастіше для описання сучасної української кризи використовуються кількісні показники: спад рівня виробництва, рівень інфляції, зменшення капіталовложень, зниження долі ВНП в фінансуванні соціальної сфери і науки, падіння купівельної спроможності населення, зростання страйків, зменшення тривалості життя тощо.

Між тим кількісні характеристики макросоціальних процесів не відображають якісних трансформацій, які відбуваються в суспільстві. Незалежний дослідник лише приблизно в змозі реконструювати трансформації, якій підлягають в умовах кризи: система цінностей, світогляд людей, мотиви поведінки, нарешті, психологія. Гуманітарна сфера суспільства за останні роки переживає найбільш болючі трансформації. Масова свідомість, яка була сформована в дусі радянського патріотизму і комуністичної ідеології, знаходиться зараз в стані дезорієнтації. Не може не турбувати зростання меркантилізму, жорстокості, радикальних настроїв та апатії в масовій свідомості.

Кількісні показники суспільної кризи в змозі скоріше описати тенденції трансформацій, в той час як якісні прагнуть їх пояснити.

Тут постають два завдання принципового характеру: по-перше, гуманітарне знання не може оперувати формально-непротирічними якісними показниками для визначення шкали негативних і/або позитивних трансформацій, які проходять в суспільному організмі. Поняття цінностей, мотивів і цілей поведінки, світогляду тощо не піддаються формалізації. А, по-друге, поліпшення певних кількісних показників, наприклад, зменшення інфляції, зникнення товарного дефіциту, пожвавлення виробництва чи збільшення обсягу інвестиції тощо не приводять до того, що в громадській свідомості зменшиться відчутність того, що криза минула, що щезло підгрунтя для виникнення конфліктів.

Якщо звернутися до історичного і культурного досвіду західних країн, нас тут буде чекати своєрідне відкриття - суспільства з стабільними економічними і соціальними системами постійно відчувають себе живучимі в умовах кризи.7

Для демократичного суспільства з одного боку присуща відчутність перманентної кризи, а з іншого - укорінена свідомість потреби мобілізації всіх можливостей для їх переборення.

В сучасному українському суспільстві механізми формування суспільній згоди знаходяться на початкових етапах формування. Причини, які провокують політичні конфлікти, більш глибинні, ніж прийнято визнавати - не протистояння виконавчої і законодавчої влад, не особисті амбіції політиків, не боротьба націоналістичної ідеології з посткомуністичною, і, нарешті, не зіткнення т.зв. противників і прихильників реформ. Причини, які провокують політичні конфлікти в посттоталітарній Україні відбуваються із фундаментальних питань: якою бути Україні? якими засобами модернізувати українське суспільство?

Україна, якщо вона остаточно вибирає шлях демократичного розвитку, завжди буде знаходитись в умовах кризи, тобто завжди буде наявною благодатна почва для виникнення політичної напруженості, тобто і для різного роду політичних конфліктів. Навіть якщо економічна ситуація в державі по кількісним вимірам буде свідчити про зміни до ліпшого, однак це не знищить в громадській свідомості психологію відчутності кризи. Матеріальний достаток і високий рівень споживання не знищить гуманітарну кризу суспільства (або антропологічну), тобто кризу цінностей, норм, суспільних ідеалів, мотивацій поведінки, структур спілкування.

* * *

В громадській думці поширеними є два забобони: перший полягає в тому, що нібито політичний конфлікт є наслідком стихійності і некерованості політичного процесу; другий виводить, що в будь-якому політичному конфлікті прагнуть бачити дії ворожих громадській стабільності і інтересам держави сил. Ці забобони провокують з одного боку настрій незатребуваністі “твердої руки”, котра ніби-то тут же раптово навела би “порядок”, а з другого - - орієнтує на пошуки ворога або злонавмисних сил.

Об’єктивний аналіз суспільного розвитку і реальних конфліктів, котрих в історії вдосталь, показує помилковість цих забобонів. “Конфлікт - це завжди усвідомлена поведінка особистості або складного соціального суб’єкта, котрий ставить перед собою якісь цілі і котрий для досягнення їх виробляє лінію поведінки, політичну або якусь іншу стратегію, котрі він (суб’єкт) вважає оптимальними, найбільш виграшними, або навіть єдино для нього можливими”.8

Суспільний розвиток, регулювання громадських відносин здійснюється виключно через і з допомогою суперництва, конкуренції, конфліктності. Позитивна роль політичного конфлікту проявляється тільки в тому випадку, коли забезпечено його регулювання, в протилежному випадку політичний конфлікт здатний привести суспільство до політичної кризи і до суспільної катастрофи. Це може проявлятися в дезінтеграції соціальних і політичних відносин, посилення до критичного моменту конфронтаційних початків в політичних діях, зростання частки форм політичної поведінки прагнучого до ірраціональної мети, збільшення значимості формального фактору “перемоги” в конфлікті замість вирішення реальних проблем.

В кожному окремому випадку громадській думці, професійним аналітикам і політикам необхідно ідентифікувати зміст конфлікту, ціннісні орієнтири його учасників, структуру різнонаправлених інтересів, а також передбачити можливі деструктивні наслідки конфлікту на суспільну стабільність. Не маючи можливості ліквідувати на макрополітичному рівні причини з’явлення конфліктів, ми, між іншим, можемо “працювати” з ними, використовуючи знання про причини їх появлення і динаміки, викорістовуючи прийоми превентивної політики і ранньої діагностики.