Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рынок ценных бумаг-теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Ф

З’ясувати сутність ф’ючерсного контракту і розглянути різновиди фондових ф’ючерсів

’ючерсний контракт (ф’ючерс) – безумовний стандар­тизо­ваний строковий контракт, що засвідчує взаємні зобов’язання, взяті покупцем, продавцем та організатором торгівлі щодо купівлі (продажу) базового активу в майбутньому.

До фондових ф’ючерсів належать:

1. Процентні ф’ючерси (ф’ючерси на процентну ставку) – мають базовим активом боргові зобов’язання (облігації, депозитні серти­фікати та векселі). Залежно від строку обігу боргових зобов’язань, що виступають базовим активом вони поділяються на довгострокові та короткострокові.

2. Індексні ф’ючерси – мають базовим активом фондові індекси і можуть бути виключно розрахунковими (оскільки фондовий індекс є розрахунковою величиною і не підлягає поставці).

Ф’ючерси можуть бути виключно біржовими. Завдяки стандартному характеру умов контракту учасники ф’ючерсного ринку мають можливість закривати свої позиції (тобто позбуватися своїх зобов’язань за контрактами, що були укладені раніше) шляхом укладення офсетних (протилежних) контрактів, без здійснення реальної поставки та оплати базових цінних паперів.

Виконання ф’ючерсів гарантується організатором торгівлі (клірингово-розрахунковою установою фондової біржі) через механізм внесення сторонами контракту початкової та варіаційної маржі (початкових та додаткових гарантійних внесків). Організатор також визначає розмір виграшу або програшу сторін ф’ючерсу за підсумками кожного торгового дня у випадку зміни ф’ючерсної ціни.

Ф

Розібрати сутність ф’ючерсної ціни та принцип визначення виграшу (програшу) сторін контракту за результатами зміни цієї ціни

’ючерсна ціна – курс базових цінних паперів, який фіксується в момент укладення ф’ючерсу і відображає очікуване значення курсу цих паперів, що складеться на касовому ринку на момент завершення строку дії ф’ючерсу.

Оскільки ринок ф’ючерсів є ліквідним, за підсумками кожного нового торгового дня до моменту завершення строку дії ф’ючерсу можуть фіксуватися нові ф’ючерсні ціни (тобто, ф’ючерсна ціна може змінюватися).

Закономірність – в останній день торгівлі ф’ючерсом поточний курс базових цінних паперів на касовому ринку та ф’ючерсна ціна зрівнюються між собою.

Кожен раз, коли фіксується зміна ф’ючерсної ціни, організатор торгівлі проводить перера­хунок всіх раніше відкритих позицій сторін за укладеними ф’ючер­сами. Якщо ф’ючерсна ціна зростає, то покращується позиція покупця ф’ючерсу і йому нараховується відповідний виграш, якщо ціна знижується – виграє продавець. Логіку такого перерахунку ілюструє приклад: нехай суб’єкт уклав ф’ючерс і зобов’язався купити певні цінні папери через місяць за ціною 100 грн.; якщо на наступний день аналогічні ф’ючерси укладаються з ціною 105 грн, то позиція суб’єкта покращилась, оскільки тепер вона передбачає зобов’язання купити за 100 грн цінні папери, які коштують вже 105 грн – очевидним є виграш цього суб’єкта в розмірі 5 грн.

Індексні ф’ючерси мають особливості визначення ф’ючерсної ціни – оскільки фондовий індекс не має власної ціни, йому присвоюють умовний грошовий еквівалент, що розраховується як добуток значення самого індексу (в пунктах) на встановлений грошовий еквівалент його одиничного пункту.