Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рынок ценных бумаг-теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Основні терміни:

Акція; випущені (розміщені) акції; емісійний дохід, акції в обігу; неповністю оплачені акції; акції на балансі (викуплені акції); акції відкритих та закритих акціонерних товариств; прості акції; привілейовані акції; конвертовані та прямі привілейовані акції; кумулятивні та некумулятивні привілейовані акції; привілейовані акції з участю та без участі в прибутках; старші та молодші привілейовані акції; дивіденди; дивідендна політика; екс-дивідендні акції; звичайна (мажоритарна) та кумулятивна система голосування; контрольний та ініціативний пакет акцій; акції корпоративних інвестиційних фондів; інвестиційні сертифікати.

Література:

Основна: [2], [3], [7], [12], [13], [16].

Додаткова: [30], [31], [37 – 40], [42], [48], [49], [59], [61], [62], [64].

Тема 5. Фондові деривати

Ф

Розглянути сутність та склад фондових деривативів

ондові деривативи – похідні цінні папери, базовим активом яких виступають інші цінні папери або фондові індекси.

Базовий актив – майно (товари, кошти, валютні цінності та цінні папери), його ринкові характеристики (в тому числі ринкові індекси), майнові права, які є предметом виконання зобов’язань за деривативами. Базовим активом для одних деривативів можуть бути також інші деривативи.

На розвинених ринках в складі фондових деривативів виділяють:

  • Строкові контракти – деривативи, які засвідчують зобов’язання сторін щодо майбутньої поставки і оплати певного базового активу (або проведення грошових розрахунків на підставі ціни (величини) базового активу без здійснення його фактичної поставки) відповідно до умов виконання, що визначаються в момент укладення.

  • Депозитарні свідоцтва (розписки) – деривативи, що засвід­чують право власності інвестора-резидента на визначену кіль­кість цінних паперів іноземного емітента, загальний обсяг емісії яких обліковується в іноземній депозитарній установі. Фактично ці розписки є модифікованими замінниками цінних паперів, що можуть здійснювати обіг незалежно від них.

  • Допоміжні папери – деривативи, що посвідчують окремі права, виділені з комплексу прав за базовими цінними паперами (наприклад, купони та стріпи, які виділяються з процентної облігації).

Формально на РЦП в Україні до деривативів належать лише строкові контракти.

В

Засвоїти класифікацію строкових контрактів

идами строкових контрактів є: форвардні контракти (форварди – розповсюджені переважно на валютних та товарних ринках); ф’ючерсні контракти (ф’ючерси); опціонні контракти (опціони); варанти, свопи.

Строкові контракти класифікують:

1. Залежно від способу виконання:

  • розрахункові – строкові контракти, що виконуються виключно шляхом проведення грошового взаємороз­рахунку між сторонами;

  • поставні – строкові контракти, що передбачають можливість виконання шляхом поставки та оплати базових цінних паперів.

2. Залежно від характеру зобов’язань сторін:

  • безумовні – строкові контракти, що не передбачають для жодної з сторін права відмовитися від виконання своїх зобов’язань;

  • умовні – строкові контракти, виконання яких пов’язується з бажанням однієї з сторін, що наділяється відповідними правом – виконати або відмовитися від виконання своїх зобов’язань за контрактом.

3. Залежно від ринку, на якому укладаються:

  • біржові – строкові контракти, що укладаються на організованому ринку (на торгах фондової біржі або позабіржової торговельно-інформаційної системи);

  • позабіржові – строкові контракти, що укладаються на стихійному ринку.

Строкові контракти також можна класифікувати залежно від виду їх базового активу та строку дії.