Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб. Історія України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Український державний університет

фінансів та міжнародної торгівлі

теми та методичні поради

для самостійного опрацювання з дисципліни

Історія України”

для освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

за напрямом підготовки

«Менеджмент», «Міжнародна економіка»,

«Право», « Міжнародне право», «Компютерні науки»

денної форми навчання

Київ – 2010

Укладач: Шип Н.А. – доктор історичних наук, професор; професор кафедри суспільних наук УДУФМТ

Розглянуто та ухвалено кафедрою суспільних наук __ вересня 2010 р., протокол № __(__).

Затверджено на засіданні вченої ради

факультету правознавства і міжнародних відносин

«__» вересня 2010р., протокол №____.

ЗМІСТ

1. Передмова 5

2. Теми і методичні поради для їх 6

самостійного опрацювання 6

2.1. Змістовий модуль і. 6

Тема 13. Українські землі у складі Російської імперії 8

в першій половині ХІХ ст. 8

Рекомендована література 15

1. Передмова

Поряд з лекціями і семінарами, самостійна робота студента (СРС) з вивчення історії України перебирає на себе третину часу, відведеного на опанування програми. Це накладає велику відповідальність на студента, а також викладача, який повинен спрямовувати самостійну роботу, проводити інструктивно-методичні заняття і консультації. СРС - це така форма навчального процесу, що здійснюється в позааудиторний час і є одним із засобів самоосвіти. Незаперечним є той факт, що без самостійної роботи в жодному серйозному питанні істини не знайти. Особливо це стосується історії, осільки кожна людина сприймає минуле і сучасне крізь призму власного життя, відчуттів, інтелектуального розвитку, рівня освіти і виховання, психічного і фізичного стану тощо. Тому у кожного виникає власна реакція на історичні твори. А якщо врахувати, що іноді відбувається тенденційне висвітлення подій, характеристика історичних діячів без врахування особливостей відповідної доби, внутрішніх і зовнішніх факторів, що на них впливали, суб’єктивне тлумачення складних соціально-економічних процесів, питань національно-визвольного руху українського народу тощо, то і справді важко знайти істину. На допомогу прийде вивчення конкретно-історичних фактів у їх взаємозв’язку з обов’язковим залученням документів як першоджерел історичної науки.

Самостійна робота студента з підручником, навчально-методичною, довідковою літературою та історичними документами є однією з важливих форм вивчення історії України. Від регулярних семінарських занять вона відрізняється тим, що контроль засвоєння матеріалу здійснюється викладачем на спеціально відведених годинах у вигляді співбесіди, письмового тестування, розв’язання історичних кросвордів тощо.

Під час самостійного вивчення тем або окремих питань курсу студент повинен оволодіти вмінням працювати з підручником, виділити у своїй відповіді основні моменти, пов’язати прочитане з раніше вивченим матеріалом, щоб прослідкувати причинно-наслідкові зв’язки. Самостійне вивчення тем здійснюється за підручниками, зазначеними у списку літератури «Робочої навчальної програми» з історії України. Крім того, з кожної теми, що опрацьовується, у кінці методичних порад зазначено, які документи слід проаналізувати для надання своїй розповіді конкретики і вагомості та історичної достовірності.

Кращому засвоєнню матеріалу сприятиме систематичність у навчанні, уміння виділяти головне з прочитаного, засвоювати термінологію, писати конспекти, користуватись довідковою літературою, зрештою, пробудження в собі інтересу до наукового пошуку.

2. теми і методичні поради для їх

самостійного опрацювання

2.1. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І.

Теми 3-4. Східні слов’яни. Київська русь

Самостійне поглиблене вивчення питань слов’янського етногенезу має відбуватись на основі співставлення різноманітних джерел: археологічних, лінгвістичних, антропологічних, писемних. Об’єктивні труднощі дослідження процесу формування слов’ян зумовили появу наукових дискусій, наслідком яких є кілька версій походження слов’ян: карпато-дунайська, скіфо-сарматська і дніпро-одерська. Опанування теми має привести до розуміння, що слов’яни є автохтонним населенням на території теперішньої України і що склавини та анти є пращурами українців. Вивчення соціально-економічного розвитку, суспільного устрою східнослов’янських племен, зокрема процесу поступового розкладу первіснообщинного ладу надає підстави для розуміння передумов і причин утворення ранньофеодальної держави з центром у Києві та основних етапів її розвитку.