Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб. Історія України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Наступні події вивчаються за планом:

  1. Перша світова війна: причини, характер війни.

  2. Україна у планах воюючих держав.

  3. Ставлення різних політичних партій до війни.

  4. Трагедія Першої світової війни.

  5. Загострення соціально-економічної і політичної кризи в Російській імперії. Лютнева 1917 р. буржуазна революція в Росії та її відгомін в Україні.

Крім опрацювання відповідного матеріалу з підручника, необхідно ознайомитися з “Платформою Союзу визволення України” (С. 225–226) і дати відповіді на питання: а) хто утворив “Союз”?; б) яка його політична мета?; в) чи порушували засновники “Союзу” питання соборності України?

Тема 17. Боротьба за відродження державності України

(1917–1920 рр.)

Самостійне вивчення окремих питань теми повинно сприяти поглибленню розуміння складних перипетій соціально-класової та національної боротьби в Україні у 1917–1920 рр. Необхідно з’ясувати, інтереси яких соціальних верств представляли різні партії, що діяли тоді в Росії, стосунки Тимчасового уряду і Центральної Ради та Центральної Ради і РНК на чолі з Леніним. Розібратися самим і зробити власне спостереження за ходом подій допоможе уважне вивчення документів із зазначеного збірника (С. 247–260). Уважно мають бути опрацьовані уривки з чотирьох універсалів Центральної ради (С. 260–272), які дають уявлення про її політичну і державотворчу діяльність.

2.3. Змістовий модуль ііі. Теми 18–19. Усрр в умовах нової економічної політики (1921–1928 рр.). Розвиток Української держави за тоталітарної політичної системи (1929–1938 рр.)

Самостійне опрацювання двох тем здійснюється методом порівняння соціально-економічних і політичних процесів часів НЕПу і періоду утвердження тоталітарного режиму. Для їх чіткішого уявлення слід під час ознайомлення з матеріалом заповнювати для себе таблиці, відповідаючи на питання: що притаманно НЕПу і які позитивні наслідки дала ця політика; які негативні явища у суспільстві з’явилися за тоталітарної системи у 30-х рр. ХХ ст. і чому?

Вивчаючи питання про аграрні перетворення 20–30-х рр., слід з’ясувати суть ленінського кооперативного плану, зрозуміти різницю між колгоспами і кооперацією, проаналізувати події і наслідки політики центру в Україні у 1931–1933 рр., у межах якої стався страхітливий голодомор. Документи з книги (С. 305–309) потрібно прокоментувати і зробити самостійні висновки політичного, соціально-економічного, демографічного і морально-психологічного характеру. Дати відповідь на питання: чи можна було запобігти, уникнути або хоча б пом’якшити наслідки голодомору 1932–1933 рр.?

Вивчення питання про культурні перетворення України 20–30-х рр. має також підвести до розуміння складності цих процесів і з’ясування їх позитивних і негативних їх наслідків.

Теми 20-21. Українські землі в складі Польщі, Румунії та Чехословаччини. Україна у Другій світовій та Великій Вітчизняній війнах

Питання, пов’язані з участю українців у Другій світовій та Великій Вітчизняній війнах, яку деякі сучасні історики називають німецько-радянською, є найбільш дискусійними у теперішній час. Розібратися у великому обсягу матеріалу, частина якого у деяких публіцистичних, діаспорних та ін. виданнях подається безапеляційно, однобічно або тенденційно, досить складно. Радимо уважно поставитися до мотивації діаспорних учених стосовно відмови від назви “Велика Вітчизняна війна” і знайти оптимальну відповідь. Слід ретельно проаналізувати становище західноукраїнських земель у складі сусідніх держав між двома світовими війнами. Вивчаючи перший період війни, необхідно зробити спробу самостійно оцінити ту складну ситуацію і зробити висновки про прорахунки радянського керівництва. З’ясовуючи питання про внесок українців у перемогу над фашизмом, висловіть власне ставлення до тогочасних подій з точки зору гуманізму. Не поспішайте засуджувати й виносити вироки одним борцям за волю українців, що діяли на боці німців, та іншим, хто діяв на боці Червоної армії. Розгляд усіх цих питань неодмінно викликає психоемоційні переживання, які Ви можете передати під час відповіді, можливо, у власній художній формі і т.ін.

Доречним буде доповнення Вашої відповіді прикладами з художньої літератури, кінофільмів, а також коментарями документів (С. 352–365) вищезазначеного збірника та “Україна в ХХ ст.: Збірник документів і матеріалів”. – К., 2000. – С. 123–127; 136–140.