Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб. Історія України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Тема 12, 14. Українські землі у складі Російської та Австрійської імперій у другій половині хіх ст.

Увагу студентів зосереджуємо на вивченні національного та суспільно-політичного рухів у Наддніпрянській та Західній Україні у другій пол. ХІХ ст.

1. Громадівський рух у Наддніпрянській Україні.

Вивчення питання слід почати із з’ясування терміна “громади”. Громади – напівлегальні утворення української інтелігенції, що переважно зосереджувалися на культурно-просвітницькій діяльності, національній за характером і змістом. Історія громад має висвітлюватись із зазначенням основних осередків та їх найактивніших членів, форм роботи, визначенням ідейних течій (ліберальної та демократичної). Потрібно розкрити ставлення царського уряду до громадівського руху і з’ясувати історичну долю громад. Проаналізувати уривки з валуєвського циркуляру та Емського указу (С. 210–213), висловити власне ставлення до них і дати оцінку.

2. Народницький і соціал-демократичний рухи.

Вивчення питання варто почати із з’ясування соціальної природи народництва. Важливо зрозуміти, що зміни в соціально-класовій структурі суспільства після селянської реформи 1861 р. зумовили посилення суспільно-політичних рухів, які відбивали прагнення сільського населення країни. Треба показати спільне й відмінне у народницькому русі в Росії і в Україні. Слід звернути увагу на ідеологічну обмеженість народництва, зумовлену нерозвиненістю капіталістичних виробничих відносин, показати зв’язок соціальної національної боротьби, участь у ній студентської молоді. Висвітлюючи другу частину питання, необхідно з’ясувати передумови поширення ідей марксизму, схарактеризувавши правове та економічне становище пролетаріату України у другій половині ХІХ ст. Тут же слід назвати основні суперечності капіталізму, які викликали посилення робітничого руху. Розгляд питання має завершитися розповіддю про діяльність соціал-демократичних гуртків в Україні та спробу їх об’єднання з іншими гуртками, що діяли в інших регіонах Російської імперії, і створення Російської соціал-демократичної Робітничої партії в 1898 р.

3. Радикалізація класової та активізація національної боротьби на західноукраїнських землях.

Студенти мають ознайомитися з двома течіями національного руху: москвофільською (реакційною) і народовською (національно-спрямованою). Вивчаючи матеріал про витоки соціал-демократичного руху, радимо зупинитися на розгляді програми Русько-української радикальної (пізніше Українська радикальна партія), заснованої у Львові 1890 р., та української соціал-демократичної партії (1899 р.). Слід звернути увагу на те, як ними передбачалося розв’язувати соціально-економічні проблеми. У підсумку потрібно схарактеризувати альтернативи розвитку суспільства, що їх пропагували представники різних суспільно-політичних течій.

Тема 16. Україна на початку хх ст.

Період від 1900 р. до 1917 р. насичений багатьма важливими подіями, розуміння яких дає змогу з’ясувати причини, мотиви, розстановку класових сил у соціальній і національній боротьбі 1917–1920 рр. в Україні. Перше загострення кризи у суспільстві вибухнуло революцією 1905–1907 рр. Для самостійного опрацювання виносяться питання про два періоди піднесення революції (жовтневий політичний страйк і грудневе збройне повстання). На основі конкретно-історичного матеріалу слід проаналізувати успіхи і прорахунки у робітничому і селянському рухах, схарактеризувати причини поразки й уроки революції.