Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_z_stor_m_Ukramni.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
172.46 Кб
Скачать

8.Завершения формування Київської держави. Володимир Великий і його реформи.

Історичне значення хрещення Русі.

Володимир Великий (978-1015) Став Великим князем Київським після міжусобної війни з братом Ярополком, якого переміг і вбив. Провів військову реформу: військова служба за право володіти земельною власністю.

Завершилось формування держави та її території. Володимир приєднав Волинь та Галичину (хорватів і дулібів)(981). червенські міста: Белз, Перемишль, Червень, а також в'ятичів і радимичів.

Правова реформа: запроваджено „Закон земляний'" або ..Устав земельний" - усний звід звичаєвого права.

Адміністративна реформа: землі Русі роздав 12 синам, ліквідувавши владу удільних племінних князів. Виникло 8 округів, які поділялись на волості.

Судова реформа: створення княжого суду, який був світським

Боротьба з печенігами. Отримав 7 великих перемог над ними. Будівництво „градів"- фортець та земляних валів на кордонах над річками Стугна, Сула, Трубіж „змієві вали". Збудовано дитинець -„Гору" у центрі міста(місто Володимира)

Похід на Херсонес. Одруження з Анною царівною Візантії. Сина Святополка одружив з дочкою польського короля Болеслава Хороброго, а Ярослава - дочкою шведського Олафа Скотконунга.

988р - хрещення Русі. Спершу пантеон з 6 богів на чолі з Перуном. Перший митрополит грек Феофілакт. Збудовано Десятинну церкву(Пресвятої Богородиці) Християнство посилило авторитет князя, зміцнило державу, рівноправні відносини з Європою, розвиток культури.

9, Київська Русь за часів Ярослава Мудрого. „Руська правда"

Ярослав Мудрий(1019-1054).Прийшов до влади внаслідок міжусобиці 1015-1019рр. Святополк Окаянний вбив братів Святослава, Бориса. Гліба. У 1019р. на р. Альті Ярослав переміг ('вятополка з його союзниками печенігами - той втік у Польщу. Але Мстислав Тмутараканський почав боротьбу з Ярославом і Русь була поділена між обома з 1026 по 1036 рік „дуумвірат""( Мстислав у Чернігові).

1031 разом з Мстиславом відвоював у поляків червенські міста і Белзьку волость, збудувавши м. Ярослав над Сяном. На підкорених землях чуді - м.Юр'їв(Тарту). . Розбудував систему укріплень „змієвих валів" та міст-фортець в т.ч. 13 над Россю (Корсунь, Торчеськ ін.)

1036р розгром печенігів після чого вони мігрували за Дунай, а їх місце зайняли менш войовничі торки. Розділив землі між синами за принципом старшинства.

1037р збудовано Софіївський собор(при ньому першу бібліотеку та школу для дітей). Золоті ворота. 1039р засновано Київську митрополію. 1051р призначення митрополитом Іларіоиа - першого русина на цій посаді(автор „Слова про закон і благодать"./(952, філософ і оратор). 1051р засновано Печерський монастир. Першими оселились в печерах: Іларіон, Антоній, Феодосій.

Германський хроніст Адам Бременський в XI ст.. назвав Київ окрасою Русі, суперником Константинополя.

Ярослава Мудрого називали - „Тесть Європи": одружений з принцесою Швеції, сестра Доброніга королевою Польщі, дочки: Ганна - королева Франції, дружина Генріха І , мати Філіпа І Анастасія - Угорщини, Єлизавета - Норвегії. Син Всеволод з візантійською царівною Марією.

„ Руська правда " - перший збірник законів на Русі, створений в часи Ярослава Мудрого. Мала 4 редакції 1 У'Правда Ярослава" 1016р в Новгороді закінчена бл. 1037р. - „Суд Ярослава Володимировича" . „Правда Ярославичів" 1072р. „Устав Володимира Всеволодовича":

1 .Коротка редакція

-Правда Ярослава

-Правда Ярославичів

-Покон вірний

-Урок мостникам

10.Відновлення могутності Київської держави за Володимира Мономаха(1113-1125). З 1078 по 1094 правив у Чернігові. До цього (за життя батька).- Всеволода фактично правив Руссю - мати грецька принцеса Анастасія ( ще один „дуумвірат"батько правив син воював). Але по смерті батька добровільно зрікся влади на користь своїх старших двоюрідніх братів. Потім у Переяславі. У 1103 р.

організував похід на половців у якому біля Хортиці розбито кочівників, вбито 20 ханів. Всього між 1103-1116 рр організував 5 переможних походів на половців. В т. ч. «хрестовий похід» 1111 р, який закінчивсь перемогою на р. Сольниці та відступом головців за Волгу. 1113р відбулося повстання у Києві проти багатіїв-лихварів в т-чхороми тисяцького Путяти, після смерті князя Святополка. за згодою якого запроваджено „соляний податок". Переяславський князь Мономах запрошений боярами придушив виступ. „Устав Володимира Всеволодовича" обмежував свавілля лихварів та землевласників. Скасовано холопство. Споруджено дерев'яний міст через Дніпро. Чорні клобуки - збірна назва племен торків, печенігів, берендеїв, які осіли на Пороссі і стали

данниками руських князів.83 успішні походи на половців. Одружений з дочкою англійського короля.

Видав книгу - „Повчання дітям".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]