Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
druk_2_02.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Дослід 2. Кількісне визначення кальцію комплексонометричним методом.

Принцип методу. При титруванні трилоном Б (комплесон Ш, хелатон Ш, ЕДТА (етилендіамінтетраацетат)), кальцій перетворюється на стійкішу комплексну сполуку рожево-червоного забарвлення; у точці еквівалентності комплекс катіона з індикатором (мурексидом), як менш стійкий розпадається і розчин набуває іншого забарвлення – забарвлення вільного індикатора (синьо-фіолетове).

Матеріальне забезпечення: сеча, 0,01 М розчин трилону Б (3,72 г трилону Б розчиняють в мірній колбі на 1 л і доводять дистильованою водою до мітки); мурексид (суміш мурексиду з NаСІ у співвідношенні 1 : 50 розтирають у ступці і зберігають у закритому посуді), 10 % розчин NаОН, піпетки, мікробюретки, колбочки для титрування.

Хід роботи. У колбу для титрування вносять мірною піпеткою 1 мл сечі, додають 10 мл дистильованої води, 5 мл розчину NаОН і ~ 2 мг мурексиду. Вміст колби титрують із бюретки 0,01 М розчином трилону Б, весь час перемішуючи, до появи синьо-фіолетового забарвлення. Розрахунок проводять за формулою:

С = 0,2 × А × Д (мг/добу),

де: 0,2 – мг-екв. кальцію відповідає 1 мл 0,01 М розчину трилону Б;

А – кількість трилону Б, що пішло на титрування, мл;

Д – добовий діурез, 1500 мл;

С – концентрація кальцію, мг/добу.

Пояснити отриманий результат. Зробити висновок.

Клініко-діагностичне значення. За умов норми вміст кальцію в добовій сечі становить 100 – 300 мг/добу або 2.5 – 7,5 ммоль/добу. У стоматологічній практиці спостерігають паралелізм між ступенем тяжкості супутніх стоматологічних захворювань (пародонтоз, карієс тощо) і обміном кальцію при таких захворюваннях як рахіт, остеопороз, ниркова остеодистрофія, метастази в кістки тощо. Причинами порушення обміну цього макроелемента можуть бути як екзогенні (неповноцінне і незбалансоване харчування), так і ендогенні фактори.

Гіперкальційурію спостерігають при гіпопаратиреозі, злоякісних пухлинах, ацидозі, остеопорозі. Знижується виділення кальцію з сечею при гіпокальціемії, гіпотиреозі, остеомаляції, стеатореї.

Контроль виконання лабораторної роботи

1. У крові та сечі жінки віком 63 роки, яка хворіє на ревматизм, підвищена концентрація оксипроліну. Що є основною причиною гіпероксипролінемії?

А. Активація пролілгідроксилази

В. Деградація колагену

С. Порушення функції нирок

D. Активація катепсинів

Е. Деградація гіалуропротеїну

2. До фібрилярних елементів сполучної тканини належать колаген, еластин і ретикулін. Вкажіть амінокислоту, яка входить тільки до складу колагену, і визначення якої в біологічних рідинах використовують для діагностики захворювань сполучної тканини?

A. Гідроксипролін

B. Гліцин

C. Фенілаланін

D. Пролін

E. Лізин

3. Пацієнт обстежується в клініці з приводу підозри на колагеноз. Цю патологію можна підтвердити за умови збільшення в крові:

A. Вмісту оксипроліну та оксилізину

B. Активності ізоферментів ЛДГ

C. Вмісту креатину та креатиніну

D. Вмісту уратів

E. Активності трансаміназ

4. У хворих на колагеноз спостерігають деструкцію сполучної тканини. Які дослідження лабораторних показників крові та сечі доцільно призначити хворому з підозрою на наявність колагенозу (хронічна форма)?

A. Активності трансаміназ крові

B. Активності ізоензимів ЛДГ крові

C. Вмісту уратів у крові

D. С-реактивного білка в крові

E. Вмісту оксипроліну та оксилізину в крові та сечі

5. У сечі пацієнта було виявлено значне зниження вмісту кальцію . Які порушення в кістковій тканині можуть виникати внаслідок цього?