Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
druk_2_02.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Контроль виконання лабораторної роботи

1. У новонародженої дитини з'явилися симптоми геморагічної хвороби у зв'язку з гіповітамінозом К. Розвиток захворювання зумовлений особливою біологічною роллю вітаміну К. Якою?

A. Інгібує синтезу гепарину

B. Є кофактором протромбіну

C. Є специфічним інгібітором антитромбінів

D. Впливає на протеолітичну активність тромбіну

E. Є кофактором γ-глутаматкарбоксилази

2. У якості антикоагулянтів використовують різноманітні речовини, у тому числі полісахарид природного походження, а саме:

A. Гепарин

B. Гіалуронова кислота

C. Дерматансульфат

D. Хондроїтинсульфат

E. Декстран

3. Пацієнтові необхідно провести екстирпацію кількох зубів. У коагулограмі – зниження показників згортальної системи крові. Стоматолог призначив синтетичний аналог антигеморагічного вітаміну. Який саме?

A. Варфарин

B. Дикумарол

C. Вікасол

D. Алопуринол

E. Кобаламін

  1. У хворого виявлено схильність до рецидивуючих тромбозів. Які дослідження варто провести для виявлення причини цього захворювання?

  1. У дитини 12 років спостерігається підвищення температури до 39 С, больові відчуття в області горла під час ковтання, збільшення під нижньощелепних лімфатичних вузлів. Педіатр встановив діагноз – гострий тонзиліт. Які, на вашу думку, цитокіни беруть участь у протидії запальному процесу, що відбувається?

Приклади тестів “Крок – 1”

1. Пацієнтка Д поступила в клініку зі скаргами на загальну слабість, головокружіння, появу гематом на тілі, тривалу кровоточивість незначних подряпин. В анамнезі – тривале, впродовж 2-х місяців, застосування профілактичних доз Аспірину. При лабораторному обстеженні – зниження кількості еритроцитів і гемоглобіну, подовження часу згортання крові. Який біохімічний механізм виникнення даного стану?

  1. Порушення синтезу тромбоксану А2

  2. Порушення синтезу простацикліну

  3. Недостатність вітаміну К

  4. Дефіцит VІІІ фактора згортання крові

  5. Часткова відсутність у плазмі фібриногену

2. При обстеженні пацієнта на СНІД було отримано два позитивних результати імуноферментного аналізу (ІФА). Який метод необхідно використати для виключення псевдопозитивного результату ІФА?

А. Імунофлюоресценцію

В. Радіоімунний аналіз

С. Люмінесцентний аналіз

D. Полімеразну ланцюгову реакцію

Е. Молекулярну гібридизацію

3. У крові хворого визначено високу активність протромбіну, що є загрозою тромбозу судин. Який препарат слід застосувати у даному випадку?

А. Оксалат натрію

В. Оксалат калію

С. Цитрат натрію

D. Гепарин

Е. Етилендіамінтетраацетат

4. У пацієнта В, який тривалий час страждав на дисбактеріоз кишок, спостерігається підвищена кровоточивість, в основі якої лежить порушення посттрансляційної модифікації ІІ, VІІ, ІХ, Х факторів згортання крові в печінці. З недостатністю якого вітаміну це пов’язано?

  1. К

  2. В12

  3. В10

  4. С

  5. Р

5. У калі новонародженої дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні, виявили високий вміст імуноглобуліну А. Це пов’язано з...

A. Високим вмістом іg А у молоці матері

B. Підвищеним синтезом іg А

C. Зниженим синтезом іg М

D. Зниженим синтезом іg С

E. Підвищеним синтезом іg А і М