Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

9. Організація інструктажів і навчання по питаннях з охорони праці.

Однією з причин виробничого травматизму є неякі­сне навчання або несвоєчасність і недоброякісність інструктажу з техніки безпеки.

На основі нормативної документації лінійні інженерно-технічні працівники (ІТП) та інші ІТП за списками посад, затвердженими керівною організацією, зобов'язані періодично проходити пе­ревірку знань чи правил техніки безпеки і виробни­чої санітарії з урахуванням характеру робіт. Поза­планова перевірка проводиться в разі переведення працівника на іншу посаду, а також на вимогу органів Державного нагляду й технічної інспекції праці.

Знання перевіряє комісія, призначена керівником будівельно-монтажної організації, про що робиться запис у журналі реєстрації. При цьому видається посвідчення спеціальної форми. Робітники, які тільки влаштувалися на роботу, повинні за рішенням керів­ників організацій пройти навчання та інструктаж з безпеки праці. Після закінчення навчання, що має бути проведене не пізніше ніж через місяць з дня влаштування на роботу, спеціальна комісія перевіряє знання робітників з безпечних методів виконання робіт. Відповідно робиться запис у журналі й ви­дається спеціальне посвідчення. Така перевірка про­водиться щороку.

Контролюють навчання працівників правилам з безпеки праці в підрозділах організації (підприєм­ства) відділи (бюро) чи інженери з охорони праці.

За характером і часом проведення інструктажі для працівників поділяють на:

  • вступний,

  • первинний на ро­бочому місці,

  • повторний,

  • позаплановий

  • цільовий.

Вступний і первинний інструктажі на робочому місці проходять усі робітники, які влаштовуються пра­цювати на будівництво, а також учні, направлені на будівництво для проходження виробничої практики, перед допуском їх до роботи. Представники тих про­фесій (монтажники-верхолази, покрівельники та ін.), які мають пройти медичний огляд, подають адмініст­рації медичний висновок. Лише після цього їх можна оформити на роботу і проінструктувати.

Вступний інструктаж з техніки безпеки проводить інженер з техніки безпеки або інший працівник служ­би техніки безпеки, на якого покладені обов'язки інженера з техніки безпеки. Працівників ознайом­люють з особливостями роботи на будівельному майданчику й робочому місці, обслуговуванням буд­івельних машин та механізмів, правилами користу­вання електрообладнанням і електрифікованими інструментами, індивідуальними захисними засоба­ми та правилами користування ними, діючими сиг­налами і прийомами безпечного виконання доруче­ної роботи, правилами особистої гігієни, засобами подання першої медичної допомоги, правилами утри­мання робочого місця.

Про проведення вступного інструктажу роблять відповідний запис у спеціальному журналі реєстрації і заповнюють особисту картку. Виписка з журналу про інструктаж зберігається в особовій справі робітника. Осіб, призначених на роботу з підвищеною безпе­кою, ознайомлюють з додатковими правилами без­пеки, враховуючи специфіку цієї роботи. Інструктаж закінчується практичним виконанням і показом безпечних прийомів роботи.

Первинний інструктаж на робочому місці проводить керівник робіт. Він ознайомлює робітника з його обо­в'язками на цьому робочому місці, з технікою безпеки за професією, прийомами безпечної експлуатації ме­ханізмів, правилами користування індивідуальними за­собами захисту, сигналізацією та особистої гігієни. Після перевірки знань протягом двох — п'яти змін ро­бітники працюють під безпосереднім наглядом майстра чи бригадира, й тільки після цього їх допускають до самостійної роботи. Під час проведення виробни­чого інструктажу робітника забезпечують спецодягом та засобами особистого захисту.

Повторний інструктаж також проводять на робо­чому місці для всіх працівників періодично, через пев­ний час, але не рідше одного разу на квартал на ро­ботах з підвищеною небезпекою та один раз на півріччя на інших роботах.

Позаплановий інструктаж проводять, якщо зміню­ються правила з охорони праці, умови та характер робіт, технологічні процеси у зв'язку з модернізацією обладнання, інструменту тощо, а також після нещас­них випадків і у разі порушення робітниками вимог безпеки праці.

Цільовий інструктаж проводять з працівниками пе­ред початком виконання робіт, на які оформляють наряди-допуски (наприклад, робота в шурфах, колодя­зях, охоронній зоні повітряних ліній електромереж). Проведення цільового інструктажу фіксують у нарядах-допусках на виконання робіт.

Про проведення всіх видів інструктажу записують у спеціальних журналах з обов'язковими підписами інструктуючих та інструктованих. Якщо робітник ви­явив незадовільні знання, то його до роботи не до­пускають і знову направляють на проходження інструктажу.