Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

бизнес-планирование

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Одеська державна академія будівництва та архітектури

Кафедра організації будівництва та охорони праці

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

«НАПИСАННЯ БІЗНЕС-ПЛАНІВ ЗА ДОПОМОГОЮ КОМП’ЮТЕРА»

по вивченню дисципліни «Бізнес-планування у будівельній галузі»

для самостійної роботи студентів спеціальностей базового напрямку 0921 – «Будівництво»

ОДЕСА 2008

1

ББК У23

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

УДК У31

Вченою Радою факультету

 

економіки та управління в будівництві

 

Протокол № 6 від «07» лютого 2008р.

Методичні вказівки розглянуті і рекомендовані до друку на засіданні кафедри організації будівництва та охорони праці, протокол № 5 від «04» лютого

2008р.

Укладачі: к.т.н., доцент Постернак І.М. к.т.н., доцент Постернак С.О.

Рецензенти:

1.Кандидатекономічних наук, доцент кафедри«Менеджменту і економіки морського транспорту» Одеської національної морської академії Сотниченко Л.Л.

2.Директор приватного підприємства «Композит» Погребний М.С.

Уметодичних вказівках докладно висвітлюються основні програмні продукти для написання бізнес-планів, використання яких є сьогодні актуальною задачею для керівників підприємств, будівельної галузі зокрема чи їх підрозділів. Розглянуто частково теоретичні основи розробки бізнес-планів за допомогою комп’ютера та докладно висвітлені універсальні офісні програми (Microsoft Word і Excel), а також спеціалізовані програми (Майстерня бізнес-планування,

Альт-Інвест та Альт-Інвест Сум, Project Expert, Comfar III Expert), які суттєво допомагають при написанні бізнес-планів. Методичні вказівки повинні допомогти студентам оволодіти знаннями з питань техніки бізнес-планування діяльності підприємств, чи їх підрозділів за допомогою комп’ютера.

Методичні вказівки рекомендуються студентам спеціальностей базового напрямку 0921 – «Будівництво» для самостійної роботи при вивченні навчальної дисципліни «Бізнес-планування в будівельній галузі».

Відповідальна за випуск: завідуюча кафедрою організації будівництва та охорони праці к.т.н., доц. Беспалова А.В.

2

З М І С Т

ВСТУП……………………………………………………………………………..……....4

1.Загальні положення бізнес-планування……………………………………………….5

2.Можливості комп'ютера у загальному виді при складанні бізнес-плану…….……10

2.1.Офісні програми……………………………………………………….………….10

2.2.Спеціалізовані програми……………………………………………………….…11

3.Використання універсальних офісних програм у бізнес-плануванні……….……...14

3.1.Шаблони Microsoft Word………………………………………………….………15

3.2.Шаблони Microsoft Excel…………………………………………….……………18

3.3.Використання графіки в Word………………………………….………………...18

3.3.1.Растрова графіка…………………………………….……………………….19

3.3.2.Векторна графіка……………………………….……………………………20

3.4.Використання таблиць в Word…………………………………………………...22

3.5.Побудова діаграм в Excel………………………………………………….……...22

3.6.Excel для складних розрахунків та планування …………………….…………..23

3.6.1.Відносні і абсолютні посилання………………………….………………...23

3.6.2.Включення у формулу даних іншого аркуша або іншої книги……….….26

3.6.3.Формат R1C1………………………………………….……………………..27

3.6.4.Групова арифметична операція…………………….………………………28

3.6.5.Формули масивів………………………………………………………….....29

3.6.6.Перевірка даних, що вводяться……………………………………..………30

3.6.7.Функції Excel, що застосовуються при проведенні фінансових розрахунків…………………………………………………………….…….34

3.7.Спільне використання Microsoft Word і Excel у бізнес-плануванні…………....42

4.Використання спеціалізованих програм у бізнес-плануванні……………….……...42

4.1.Система «Майстерня бізнес-планування»…………............………..…………...42

4.1.1.Загальні положення системи…………………………………………..……42

4.1.2.Функціональні можливості………………………………………………….43

4.1.3.Особливості системи……………………………………………………..….45

4.1.4.Висновки по використанню системи «Майстерня бізнес-планування».....46

4.2.Програмні продукти «Альт-Інвест» і «Альт-Інвест Сум»…………………......47

4.2.1.Загальні відомості…………………………………………………..………..47

4.2.2.Висновки по використанню програм………………………………..……...49

4.3.Програмна система Project Expert………………..……………………………….50

4.3.1.Загальні положення ………………………………..………………………..50

4.3.2.Функціональні можливості………………………………..………………...50

4.3.3.Додаткові можливості……………………………………………..………...52

4.3.4.Висновки по програмній системі Project Expert…………..……………….54

4.4.Класична система Comfar III Expert……………………………………..………..55

4.4.1.Загальні положення класичної системи……….………………………..….55

4.4.2.Інтерфейс програми…………………………………..……………………...56

4.4.3.Загальна характеристика…………………………..………………………...57

4.4.4.Висновки по класичній системі.……………………………………………60

ВИСНОВОК……………………………………….……………………………………….61

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………….……………………………….....63

ДОДАТОК А. Основні терміни та поняття……………….…………………………….64

3

ВСТУП

Бізнес і план. Ще зовсім недавно, в умовах соціалістичної економіки, дані поняття здавалися несумісним! Це командно-адміністративна система планувала, управляла та встановлювала показники росту. Вільний ринок нібито перебував у владі стихії, його трясли кризи. Зрештою, історичний процес усе розставив по своїх місцях. Виявилося, що економіка не так легко піддається адміністративному керуванню, що вона живе й розвивається за об'єктивними законами. Як не дивно, саме планування бізнесу відповідно до цих законів – невід’ємна складова розвитку економіки.

Ми вже, на щастя, пережили той час, коли бізнесом іменувалися різноманітні напівлегальні способи збагачення та всі засоби були гарні. Бізнесменами при цьому іронічно називали аматорів які «ловили рибку в мутній воді». Про яке планування тут говорити?

Усе стає зрозумілим, якщо взяти до відома, що слово «бізнес» означає «справа» у самому загальному змісті. Бізнес будується на тверезому розрахунку, строгому контролі, скрупульозному аналізі і точній звітності. Не можна заперечувати, що в основі будь-якого успішного підприємства лежить оригінальна ідея, що виникла в спостережливої, творчої й енергійної людини. Безперечно, ідеї рухають світом у цілому й бізнесом зокрема. Однак від проекту до його втілення у виробництві, системі надання послуг або іншій сфері лежить величезна прірва – ідея без матеріальної підтримки мертва. Вона завжди має безліч шляхів реалізації, з яких потрібно вибрати оптимальний. Це і є завдання бізнесплану.

Грамотно та чесно складений бізнес-план допомагає уникнути помилок уже на самому початку реалізації проекту, вчасно перешикуватися й, можливо, навіть урятуватися від руйнування. Головне, бізнес-план – основа для ухвалення рішення про інвестування. Без нього навіть сама яскрава ідея не надихне інвестора. Тільки оцінивши розрахунки, ризики, імовірний прибуток і можливі втрати, можна прийняти рішення, надавати підтримку проекту чи ні.

Очевидно, що складання бізнес-плану – процес трудомісткий і часом рутинний. Саме собою напрошується рішення – використовувати для цього ком- п'ютер. Дійсно, комп'ютер не тільки дозволяє легко працювати зі стандартними формами, але й автоматизувати розрахунки (основний зміст плану), представивши результати в зручній і наочній формі.

Для створення й заповнення форм можна успішно використовувати універсальні офісні програми (наприклад, текстовий редактор Microsoft Word). Один раз створені в Word форми можна використовувати багаторазово. Для розрахунків, аналізу, прогнозів цілком підійдуть універсальні електронні таблиці (інша назва – табличні редактори), такі як Microsoft Excel. Ця програма має широкі можливості для виводу результатів і оформлення діаграм. Одним словом, маючи навички роботи з офісними програмними продуктами, можна успі-

4

шно розрахувати та оформити бізнес-план. Зрозуміло, при цьому потрібно добре знать його структуру й стандарти оформлення.

Однак прогрес не стоїть на місці: з'явилися спеціалізовані комп'ютерні програми для бізнесу-планування. У них реалізовані можливості оформлення, розрахунків і створення документа заданої стандартної структури, можна також використовувати довідкову систему, докладні підказки, попередження і готові форми. Такі програми досить широко поширені.

Методичні вказівки відповідають вимогам навчальної програми з дисципліни «Бізнес-планування в будівельній галузі» [15], та розробленні у відповідності до «Положення про редакційно-видавничу діяльність в ОДАБА» [16].

Основний текст методичних вказівок розроблений у відповідності до навчальних посібників: «Бизнес-план на компьютере: быстро и просто» Ігор Клоков [11]; «Бізнес-план: технологія розробки» І.З. Должанський, Т.О. Загорна [3]; за що авторам виражається велика вдячність.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ.

Бізнес-планування – це творче осмислення майбутнього тієї або іншої компанії. Тільки автор плану, і ніхто інший, вирішує, у якому напрямку реалізовувати свою підприємницьку активність, якими темпами, які ставити цілі і яким чином їх досягнути, які вжити заходи для зменшення ризику та нейтралізації несприятливих факторів. Таким чином, нічого загального із плановою економікою бізнес-планування не має. Насамперед, тому, що на першому місці – ефективність. Під ефективним плануванням розуміють постановку актуальних цілей і знаходження кращих способів їхнього досягнення.

Оскільки кожний проект починають найчастіше з нуля незалежно від того, хто його затіває, бізнес-планування рівною мірою необхідно як для новачка, так і для досвідченого підприємця, який розпочинає нову справу.

«Пишу – читаю двічі», – говорили древні. По цій чи з іншої причини, але бізнес-план – це обов'язково письмовий документ, що враховує можливості і перспективи бізнесу з однієї сторони та коментуючи способи реалізації поставлених завдань – з іншої. Навчитися складати бізнес-план потрібно з кількох причин:

Перша. Починаючому керівникові легше представити, що його чекає, уже на етапі складання плану.

Друга. Навіть досвідченим підприємцям корисно прорахувати заздалегідь, як змінюються умови ведення справи, вивчити конкурентне середовище та розширити вже наявні пізнання.

Третя. Бізнес-план дозволяє чітко побачити перспективи, перевірити розумність і реалістичність ідей. Так, саме на папері проект проходить перше випробування! Сама робота над планом – гарний іспит для керівника і його команди.

5

Четверта. План – кращий орієнтир для команди виконавців. З ним звіряють результати практичної роботи, по ньому враховують внесок кожного в спільну справу, він відображає особисті перспективи. План – це оптимальний і надійний шлях до успіху.

П’ята. Бізнес-план зв'язує ініціатора проекту і його інвестора. Створення будь-якого великого підприємства вимагає значних засобів, особливо на самому початку. Щоб залучити гроші, необхідно переконати інвестора в прибутковості проекту та одночасно довести йому свою здатність мислити реалістично. До деякої міри бізнес-план – це продукт на продаж, виходить, він повинен бути привабливим для того, хто його «купує», тобто інвестує гроші в проект.

Буває, що підприємець опирається на власні засоби. Тобто виходить, що проект обходиться без інвестицій. Просто в цьому випадку автор плану і інвестор – одна й та сама особа. Бізнес-план допомагає переконатися, що підприємцеві не потрібні позикові засоби, які прийдеться повертати з відсотками.

Слово «бізнес» викликає в більшості з нас лише негативні асоціації. Це пов'язане з тим, що в пору становлення ринкових відносин «бізнесом» називали різноманітні, найчастіше незаконні, способи збагачення. Тим часом бізнес – це будь-яка справа, будь-яке гідне заняття. Тому й загальноприйнятий термін «бі- знес-план» означає план справи, план розвитку ділової активності.

До речі, і саме поняття планування для багатьох пов'язане з формальним підходом і недостатнім розумінням законів економіки. У радянські часи реальне планування нерідко підмінювалося авантюрним прожектерством, що й привело, зрештою, до колапсу. Парад цифр гіпнотизував владу, які вважали себе вище об'єктивних законів розвитку економіки і суспільства в цілому. Однак, незважаючи на те, що плани складалися, затверджувалися, виконувалися та перевиконувалися з великою помпою, реальних успіхів було не так вже й багато. Чому?

План припускає тільки те, що можна й потрібно здійснити. Можна – тому що для цієї справи (бізнесу) є ресурси, а потрібно – тому що є об'єктивна потреба, є споживачі продукту або послуги і стійкий попит (причому попит платоспроможний). Не можна запланувати бізнес тільки тому, що вам хотілося б ним займатися. Не можна запланувати прибуткове виробництво в 10 млн. пар взуття для країни з населенням 9 млн., навіть якщо є ресурси для цього та велике бажання шити туфлі. Неможливо в невеликому спальному районі, де вже існує п'ять перукарень, створити новий перукарський салон і розраховувати на швидке одержання доходів. Однак це тільки на перший погляд.

Зайве на внутрішньому ринку взуття може принести колосальний прибуток, якщо добре налагоджені канали експорту при сприятливій світовій кон'юнктурі. Зайвий новий перукарський салон у лічені тижні переманить клієнтів, якщо в ньому будуть трудитися гарні візажисти на неймовірно привабливих для відвідувачів умовах. Тому як же визначити, який із проектів гарний, а який ні? Адже якщо мова йде про вкладення великих засобів, нікому в голову не прийде ризикувати навмання, щоб потім уже на практиці подивитися що вийшло. Ри-

6

зикнути грошима можна тільки тоді, коли є впевненість, що цей ризик мінімальний, що всі витрати окупляться, що справа, якою ви збираєтеся зайнятися, взагалі комусь потрібна, крім вас, і здатна принести прибуток. Без плану в цьому випадку не обійтися.

Зі сказаного можна вивести визначення бізнес-плану. Бізнес-план – це документ, у якому описуються основні характеристики проекту (підприємства), аналізуються можливі проблеми його реалізації та позначаються шляхи рішення цих проблем. Бізнес-план дає відповідь на головне питання: чи варто починати бізнес?

Очевидно, що такий важливий документ дорогого коштує. Зрештою, він може запобігти руйнуванню або обґрунтувати ризиковані інвестиції й принести вагомий дохід. Не дивно, що вартість складання на замовлення гарного бізнесплану становить кілька десятків тисяч умовних одиниць (доларів).

Кому потрібний бізнес-план?

Насамперед, план потрібний тому, хто збирається працювати відповідно до його. Очевидно, що складання бізнес-плану – перша, а вірніше, «нульова» стадія розвитку будь-якого проекту або справи (як «нульовий цикл» у будівництві, тобто закладка фундаменту).

Із чого взагалі народжується успішний бізнес? Із вдалої ідеї. Ідеї можуть бути й не свої. Чужих ідей може бути відразу декілька. Ідея для вдалого бізнесу може бути й запозиченою. Але що обов'язково повинно бути власне, так це біз- нес-план.

Визнайте безперечну істину: бізнес-план потрібний, по-перше, щоб переконатися в життєздатності проекту. По-друге, він необхідний для залучення інвестицій, адже будь-який великий проект вимагає капіталовкладень. З бізнеспланом простіше переконати потенційних інвесторів вкласти гроші у вашу справу.

Будь-яка справа, будь-який бізнес стоїть на трьох китах:

-ресурси – людські, грошові, сировинні, тимчасові та інші;

-менеджмент – система керування підприємством;

-маркетинг – система заходів по реалізації продукції, послуг і обліку ко- н’юнктури ринку.

Логічно укласти, що бізнес-план потрібний для наступних цілей:

-для оцінки потреб у ресурсах;

-обґрунтування капіталовкладень і розрахунку очікуваних прибутків;

-організації зусиль і розподілу обов'язків;

-в остаточному підсумку для ухвалення рішення про те, чи варто взагалі займатися тим або іншим бізнесом, чи принесе він дохід, що і виправдає всі зусилля.

Бізнес-план – це перша поява виношеної, продуманої й привабливої ідеї «на публіці». Те, що представляється таким привабливим і обіцяним на словах, на папері виглядає більше приземленим, але й більше реальним.

7

Сформована кон’юнктура або, навпаки, швидко мінлива обстановка – все це безпосередньо впливає на бізнес. Це теж повинно бути враховане в плані.

Легко зрозуміти, що варто робити два варіанти бізнес-плану: один для себе (максимально правдивий, «песимістичний») і другий для інших (привабливий, «оптимістичний»). На практиці звичайно розробляють дві редакції плану, причому перший і основний – це внутрішній документ. На його основі оформляють зовнішній план, з яким можна йти до інвестора, якщо таке потрібно. В ідеалі, у самому строгому виді, внутрішній і зовнішній плани повинні з'єднатися в один. Питання про їхній збіг зв'язаний тільки з безпомилковістю оцінок і розрахунків. Причому чим більше розвинений ринок, пророблене і прозоре біз- нес-середовище, тим більше точними будуть прогнози, тим менша дистанція, що розділяє «песимістичну» та «оптимістичну» версії.

Говорять, що песиміст – це добре інформований оптиміст. У випадку з бі- знес-планом саме внутрішній документ проробляють більш детально, у ньому передбачають всі можливі варіанти невдач і способи їхнього усунення. Така деталізація, можливо, зовсім не потрібна інвесторові і тільки віджахне його. Однак, з іншого боку, якщо інвестор виявиться прозорливіший за вас і, вивчивши план, помітить уразливі місця – це викличе його недовіру.

Отже, внутрішній план – найбільш ретельний, у ньому враховують всі варіанти, вплив усіляких факторів, особливо несприятливих, як порізно, так і в сукупності. Навіть якщо в реальних умовах імовірність їхнього впливу мізерно мала. У ході написання плану потрібно знайти, по можливості, всі підводні камені і спробувати продумати способи їх обійти.

Зовнішній план пишуть для партнера, інвестора, тобто для критично настроєного читача. Зрозуміло, у ньому уникають найбільш гострих питань, згладжують або зовсім не вказують спірні моменти. При цьому ви однаково чесні перед інвестором, адже ви реально оцінили ситуацію у внутрішньому документі й готові дати відповіді на будь-які каверзні питання. Просто ви знаєте себе краще і більше собі довіряєте.

Для більшості підприємців бізнес-план – це єдина «літературна» праця в їхньому житті. Наявність або відсутність творчих здатностей виразно впливає на даний вид роботи: часом комерційну ідею викладають надмірно детально, в обсязі 200 сторінок і більше. Захват від письменницького дарунка, що раптом відкрився, може послужити погану службу. Великий опис малоефективний – на перший план виходить другорядне. Однак від того, наскільки виразно викладена ідея, може залежати, залишиться бізнес-план просто «літературною працею» або стане керівництвом до дії і втілиться в життя.

Як відбувається знайомство з бізнес-планом в інвестиційному відділі банку або фірми, що займається інвестиціями? Плани, представлені до розгляду, вивчає менеджер. Далі найбільш розумні проекти передають «вище». Наступний співробітник вибирає ті що сподобалися і передає їх керівникові, який приймає рішення по них. На кожному етапі відкидають чотири з п’яти представле-

8

них планів. Такий конкурс, звичайно, не витримає великий опис, що і прочитати проблематично, тим більше зрозуміти, гарна ідея або погана.

З іншого боку, план розміром у десяток сторінок, що коротко викладають суть справи, може здатися непереконливим. Оптимальний варіант, як показує досвід від 35 до 70 сторінок.

Бізнес-план потрібний і підприємцю – початківцю, і досвідченому бізнесменові. Важко представити, щоб керівник компанії сам розписував деталі нової справи. Начебто б простіше обтяжити цією рутиною підлеглого або замовити план у консалтинговій фірмі. Однак не в цьому випадку. За кордоном, наприклад, якщо відомо, що бізнес-план складений без участі керівника, інвестори попросту не розглядають заявку.

Такий підхід цілком виправданий. Тільки працюючи над планом, керівник бізнесу здатний моделювати свої наступні дії, тільки ризикуючи власним часом і власною кишенею, можна реально претендувати на успіх. План, складений на замовлення, ніяк не враховує індивідуальні особливості керівника проекту. Починаючи роботу над планом, бізнесмен продумує свої майбутні дії та перевіряє на міцність як ідею, так і власні можливості.

У той же час потрібно бути гранично чесним із самим собою. Немає більшої небезпеки в бізнесі, чим самообман. Наприклад, якщо план заснований на участі інвестора без обліку його реальної необхідності, можна легко угодити в пастку. Інвестора часто сприймають як добродійника, що захистить, допоможе й підтримає при будь-якому розкладі. Те, що на свої гроші він рано або пізно захоче одержати солідний відсоток, упускають із виду. З іншого боку, якщо розвиток бізнесу погано розраховано, а він виявиться успішним, інвестор стане утриманцем, визискувачем, а зовсім не помічником у справі.

Класичний бізнес-план складається приблизно на три роки вперед. При цьому, наприклад, розбивку основних показників першого року роблять по місяцях, другого року – поквартально, на третій рік розраховують тільки річні показники.

Очевидно, що класичний варіант придатний для класичних умов – для ринкових відносин, що сформувалися. У наших умовах обставини настільки мінливі, що загадувати на більш-менш тривалі строки нереально. Справді, економічне становище в нас змінюється дуже швидко, і будувати розрахунок на два-три роки вперед було б помилковим. Вітчизняний бізнес-план – це план на рік, але все-таки з максимально докладною розбивкою.

Разом з тим, незважаючи на нашу будівельну специфіку, план вирішує стандартні, класичні завдання:

-вивчити ємність і перспективи ринку збуту;

-оцінити прибутковість справи, тобто зіставити витрати й доходи;

-оцінити ймовірні ризики;

-визначити показники, по яких будуть контролювати реалізацію проекту або розвиток справи.

9

2. МОЖЛИВОСТІ КОМП’ЮТЕРА У ЗАГАЛЬНОМУ ВИДІ ПРИ СКЛАДАННІ БІЗНЕС-ПЛАНУ.

Як уже говорилося, для бізнес-плану важлива єдність форми і змісту. Зміст – переконливий опис і точні розрахунки, – звичайно, насамперед, але важливо й те, у якій формі стане план перед потенційним інвестором.

2.1. Офісні програми.

Оскільки бізнес-план – це текстовий документ, неважко припустити, що для його оформлення відмінно пасують можливості текстового редактора Microsoft Word. Справді, Word дозволяє не тільки набирати і редагувати текст, додавати або забирати окремі фрагменти, але й виразно його оформляти, змінюючи шрифти, їхні розміри, колір і розташування. Крім того, за допомогою цієї програми можна легко створювати таблиці, а також додавати до тексту ілюстрації. Останні версії Word дозволяють зберігати результат у гіпертекстовому форматі (HTML), щоб переглядати його за допомогою браузера або публікувати в Інтернет. Іноді ця функція може виявитися досить корисною, особливо при складанні електронної версії документа, що будуть читати не роздруковуючи. Гіперпосилання дуже зручні, адже одним клацанням кнопкою миші можна переміститися в потрібну частину документа, наприклад для довідки, і повернутися назад.

Сьогодні Word – основна програма для роботи з текстом, без знання її основ неможливо вважати себе користувачем, що опанував комп’ютер. На щастя, інтерфейс текстового редактора досить простий і для його освоєння потрібні мінімальні зусилля. Word може бути настроєний під певний смак і завдання користувача. Існує, звичайно, і усереднена конфігурація, що оптимально пасує середньому користувачеві. Це настроювання за замовчуванням; воно автоматично формується при установці програми. Зміни вносять уже безпосередньо під час роботи.

Інший варіант оформлення бізнес-плану – подання електронного документа у форматі PDF. Такий документ захищений від змін, його можна роздрукувати саме в такому виді, у якому його хотів би бачити автор. Він компактний і може містити ілюстрації будь-якої складності. Для читання і роздруківки використовують широко розповсюджену програму Adobe Acrobat Reader.

Перераховані програми призначені для роботи з текстом, але, у бізнесплані не обійтися без серйозних розрахунків. Причому вони можуть вестися по змінним вихідним даним. У цьому випадку, звичайно, зручно використовувати спеціальний тип програм – електронні таблиці.

Електронні таблиці – програми для автоматизації розрахунків, а також для структурованого подання і обробки даних, складання баз даних, побудови діаграм та іншого. Всі результати роботи можуть бути виведені на друк або експортовані в інші програми.

10