Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

бизнес-планирование

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Опис проекту. Побудова моделі починається із опису проекту (заголовок, ім’я файлу і т.ін.). Тривалість проекту може становити від двох місяців до ста років. Допускається супровід опису коментарем, що носить допоміжний характер і не використовується згодом при підготовці звіту для бізнес-плану.

Виробництво продукції або надання послуг – це основний зміст будьякого проекту, тому далі складають список продуктів, підбирають одиниці виміру та визначають дату початку продажів кожного продукту. Всю цю інформацію заносять у базу даних проекту.

Текстову частину бізнес-плану готовлять за допомогою спеціального модуля. Розділи бізнес-плану представлені у вигляді дерева: основні розділи діляться на підрозділи і т.д. Заповнення ведуть у середньому із трьох вікон, у верхньому наведені наводящі запитання, а в нижньому – зразки. Структуру дерева можна настроювати під конкретні завдання, тобто видаляти або додавати окремі розділи плану.

У модулі Відображення даних вказують масштаб подання даних і настроюють параметри відображення підсумкових таблиць. Всі розрахунки роблять із кроком в один місяць, поквартально або по роках.

Модуль Настроювання розрахунку призначений для задання параметрів визначення ефективності проекту та ступеня деталізації результатів.

Після настроювання й заповнення даних доцільно захистити проект від випадкових або несанкціонованих змін. Щоб виконати ці дії, потрібно нажати кнопку Захист проекту і у вікні, що відкрилося, встановити пароль.

Заповнення інших розділів. Інші розділи бізнес-плану заповнюють на відповідних вкладках картки проекту.

Розділ Компанія включає опис стартового балансу (нове підприємство або діюче), основних правил обліку фінансової діяльності, структури компанії і походження витрат.

У розділі Оточення задають різні настройки, що стосуються валюти, дисконтних ставок, інфляції та податків.

Розділ Інвестиційний план служить для складання календарного графіка початкових капітальних вкладень і підготовчих робіт. Тут визначають етапи робіт, ресурси, необхідні для виконання цих етапів, і їхню вартість, а також формують активи підприємства, способи і терміни їхньої амортизації.

Вихідні дані про збут продукції та про витрати періоду виробничої діяльності вводять у вікнах розділу Операційний план. Для прогнозу обсягу збуту тут указують необхідні відомості про потребу в матеріалах, нормуванні праці і вартості ресурсів.

У розділі Фінансування представлені основні можливості фінансування проекту. Потребу в капіталі оцінюють за звітом про рух грошових коштів (кэшфло). В останньому рядку звіту представлений баланс готівки на кожний момент діяльності підприємства. Негативне значення залишку означає, що для реалізації проекту бракує коштів. У цьому випадку необхідно передбачити фінансування із зовнішніх джерел. Таких джерел два: внески інвесторів і позики.

51

У розділі Фінансування задають умови залучення фінансових ресурсів, порядок обслуговування кредитів і розрахунків з акціонерами, а також умови використання прибутку підприємства та розміщення вільних коштів.

Опис умов фінансування завершує опис проекту в цілому. Ті розділи, які розташовуються нижче, відносяться до розрахункової частини.

Аналіз проекту. Результати моделювання діяльності підприємства відбиваються у фінансових звітах, таблицях і графіках. Це найважливіші дані для бі- знес-плану, одержані в результаті роботи програми. Їхнє оформлення та перегляд виконують у розділі Результати, що містить дев’ять модулів.

Розділ Аналіз проекту містить набір інструментів для оцінки фінансової ефективності проекту. Фінансове становище компанії її перспективи визначають фінансові показники, які зведені в таблицю. Ефективність інвестицій представлена розрахунковими даними, також розташованими в таблиці. Тут розраховують доходи акціонерів і кредиторів компанії, визначають запас міцності проекту (аналіз чутливості до змін різних параметрів), визначають точку беззбитковості та враховують статистичні погрішності по методу Монте-Карло. Аналіз змін дозволяє порівнювати збережений стан проекту та поточний. Звіт Доходи підрозділів відбиває структуру доходів і витрат, пов’язаних з діяльністю окремих підрозділів, що входять у проект.

Оцінку бізнесу проводять у режимі діалогового вікна. Тут вводять дані про величину прогнозного періоду, оцінки пакетів акції і т.д. Оцінку роблять по одному з п’яти методів: Гордона, чистих активів, ліквідаційної вартості, передбачуваного продажу або експертної оцінки.

Розділ Актуалізація призначений для контролю над виконанням розробленого проекту. Тут можна вводити фактичні дані та коректувати проект в процесі його виконання. Крім того, можна одержати актуалізований звіт про рух грошових коштів і звіт про неузгодженість планованих і фактичних грошових потоків.

Таким чином, всі необхідні розрахункові дані будуть легко доступними для наступного використання як для складання бізнес-плану, так і для контролю його виконання.

В Project Expert 7 реалізований механізм динамічного зв’язку з іншими додатками Windows (DDE). Тому підготовлені звіти можуть бути передані, наприклад, в Word зі збереженням зв’язків. Крім того, звіти можуть передаватися у форматі HTML зі збереженням гіперпосилань. Це, безумовно, дуже зручно при роботі з електронними документами.

4.3.3. Додаткові можливості.

Програмна система, крім основного додатка Project Expert, містить у собі також кілька окремих програм, призначених для аналізу й планування при різних умовах ведення бізнесу. Всі додатки мають ідентичний інтерфейс і сумісні формати даних. Всього пропонуються три програми:

52

-Project Integrator;

-«What-if аналіз»;

-PIC Holding.

Project Integrator. Додаток Project Integrator призначений для об’єднання проектів, зв’язаних за яким-небудь критерієм, які ведуть спільно різні компанії. Проекти, об’єднані в групу, повинні мати однакові основні валюти. Їхню сумарну тривалість визначають від початку самого раннього до завершення самого пізнього, вона не повинна перевищувати 100 років, що, цілком достатньо при нинішньому рівні розвитку нашого ринку.

Критерії, по яких об’єднують проекти, визначає сам користувач. Зрозуміло, всі вхідні проекти повинні бути попередньо розроблені в програмі Project Expert. Порядок роботи такий:

-відкриття об’єднаного проекту;

-об’єднання компаній у групу;

-формування списку окремих проектів;

-настроювання й розрахунки;

-аналіз результатів.

Для об’єднання в програмі передбачений досить зручний механізм діалогового вікна. За допомогою значків можна додавати або видаляти як проекти, так і компанії.

Результати розрахунку об’єднаного проекту відображаються у фінансових звітах і графіках по різних модулях:

-прибутку-збитків;

-кеш-фло;

-баланс;

-ефективність інвестицій.

Отримані результати можна роздрукувати.

«What-if аналіз». Програму «What-if аналіз» застосовують у двох випад-

ках.

Перший. Коли розглядають варіанти одного проекту, які відрізняються параметрами.

Другий. Коли потрібно порівняти кілька проектів, що мають однакову тривалість і валюту.

В обох випадках програма виконує розрахунок показників ефективності та відображає результати порівняльного аналізу у звітах і на графіках.

Якщо розглядають кілька варіантів одного проекту, то необхідно створити кілька копій проекту, що розрізняються параметрами, а потім зробити їхнє порівняння з базовим варіантом.

Відхилення параметрів задають від значення в базовому варіанті убік збільшення (плюс) або зменшення (мінус).

53

Аналіз варіантів роблять на вкладці Результати.

Тут можна переглянути значення економічних показників, зібраних у таблиці, і зрівняти їх попарно. Показники проектів складаються з тих, що використовувалися у випадку аналізу одиночного проекту, власних таблиць користувача, деталізації результатів у різних таблицях і розрахунку численних фінансових коефіцієнтів.

Варто відзначити, що графіки за даними таблиць побудувати дуже просто. Досить виділити дані, нажати праву кнопку "мишки" й виконати в меню, що з’явиться, команду Графік.

Графік з’являється миттєво в вікні, що відкрилося. Щоб уникнути плутанини графіки будуються для одного варіанта.

Графіки основних залежностей – чистий наведений дохід (NPV), період окупності (РВ) і внутрішня норма рентабельності (IRR) – для всіх варіантів формують на вкладці Графіки.

PIC Holding. Додаток PIC Holding створений на основі Project Expert і служить для опису фінансування проектів і формування загального бюджету холдингу. Для моделювання холдингу його діяльність представляється у вигляді взаємозалежних проектів, які описують компанії холдингу. При цьому враховують взаємні фінансові зобов’язання і грошові потоки.

Операційну діяльність самої холдингової компанії характеризує окремий проект. Вважається, що зовнішні проекти реалізують дочірні компанії, які мають власний баланс і кэш-фло, але пов’язані з головною компанією кредитними зобов’язаннями.

PIC Holding автоматично відслідковує взаємні зобов’язання й реагує на зміни грошових потоків окремих проектів. Завдяки цьому стає можливим розглядати весь набір фінансованих проектів як єдине ціле і коректувати рішення по їхньому фінансуванню.

Характер фінансованих проектів і самої холдингової компанії описують в

Project Expert, а весь холдинг – в PIC Holding.

4.3.4. Висновки по програмній системі Project Expert.

Програмна система Project Expert – самостійна оболонка для всебічного аналізу як нових проектів або підприємств, так і вже існуючих.

Планування роблять шляхом створення математичної моделі та аналізу її функціонування.

Дружній інтерфейс програми нагадує офісні програми Microsoft. Project Expert обладнана розгорнутою системою допомоги, у ній використовують професійні математичні та статистичні методи моделювання.

Введення даних роблять у простій доступній формі: програма підказує, що й куди вводити.

54

Закритість програми не виключає можливості настроювання параметрів проектів залежно від умов, що змінилися, законодавства і т.д.

Формування закінченого бізнес-плану автоматизовано наполовину. Більшість звітів, графіків і текстів може бути експортоване в Word або у формат HTML для наступної роздруківки. Однак відразу, одним натисканням кнопки, одержати готовий бізнес-план не можна.

Як будь-яка складна система, Project Expert вимагає значних зусиль і часу для освоєння, незважаючи на інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, пробні версії та навчальні приклади.

Для роботи програми потрібне велика кількість даних, без яких деякі розрахунки просто не будуть зроблені. Формули розрахунків сховані і не можуть бути змінені. Втім, це компенсується можливістю введення власних таблиць і формул користувача.

У цілому програма зручна для розрахунку проектів і підприємств, особливо якщо це доводиться робити часто.

4.4. Класична система Comfar III Expert.

4.4.1. Загальні положення класичної системи.

Програма Comfar – одна з перших систем, що з’явилися на ринку, такого роду. У деяких оглядах можна зустріти заяви, начебто розроблювачі не підтримують цей програмний продукт багато років, хоча це невірно. Періодично програму обновляють і прибирають виявлені помилки. Із всіх закордонних програм Comfar найбільш популярна в нас, поряд з Propspin. До речі, ці назви – абревіа-

тури. Comfar – це Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting, тобто

«комп'ютерна модель для аналізу виконання і звітів». Propspin – Project Profile Screening and Preappraisal Information System, «інформаційна система для відо-

браження профілю та попередньої оцінки прибутку проекту». Трохи складно для сприйняття, але справедливо по суті – розроблювачі постаралися максимально точно виразити в назвах функції обох програм. Якщо Propspin, створена на основі електронних таблиць, дійсно тільки поверхово оцінює варіанти проекту, то Comfar – серйозна моделююча система, що імітує грошові потоки з можливістю оцінки ефективності і більшою кількістю різноманітних графіків. У неї, щоправда, старомодний інтерфейс і незвично висока для наших умов ціна. Однак при всьому цьому ніхто не може заперечувати її незаперечних достоїнств, головним з яких є реалізація загальновизнаної методики UNIDO – Організації Об’єднаних Націй по промисловому розвитку.

Коротенько нагадаємо, що ця методика гарантує фахівцеві розуміння його бізнес-плану західними фінансистами. Фахівці міжнародного рівня постаралися зібрати воєдино загальні системні вимоги та розробити універсальну технологію. Вона підказує, які пункти і як повинні бути освітлені, яким питанням

55

приділити більше уваги, яким менше, які проводити розрахунки і навіть які потрібні ілюстрації та скільки. Скласти бізнес-план по UNIDO можна для будьякої сфери діяльності: виробничої, сільськогосподарської або комерційної поза залежністю від галузі. Універсальність методики – це її сильна сторона. Її недоліком є те, що не враховуються специфічні особливості окремих видів підприємницької діяльності. Таким чином, багато можливостей проекту виявляються обмежені.

Це не дивно, тому що методика розроблена, головним чином, для підприємців країн, що розвиваються, які шукають інвестиції з боку фінансових структур розвинених держав. Останнім, у свою чергу, важливо мати надійну систему контролю.

У численних оглядах можна зустріти приблизно таку характеристику Comfar: застарілий інтерфейс, розроблений ще за зразком MS-DOS, відсутня можливість використовувати кілька вікон, програма закрита та погано адаптується до податкового оточення, крок розрахунків - рік. На думку деяких експертів, недостатньо добре розроблений облік інфляції. Дозволимо собі не погодитися з останнім твердженням. Справа в тому, що Comfar саме й розроблена для країн, що розвиваються, у яких інфляція звичайно – дуже важливий фактор економічного середовища. Взагалі, будь-яка критика програми стає несуттєвою, якщо взяти до відома її більш ніж поважний вік: перша версія була створена ще в 1983 році. Зрозуміло, з тих пор вона змінилася невпізнанно хоча б тому, що змінилося кілька поколінь операційних систем. Проте, весь це час програма неквапливо розвивалася, розширювалися її функціональні можливості, і сьогодні вона в тому чи іншому ступені локалізована більш ніж для 130 країн. Локалізація може бути як дорогою, повною (переводять інтерфейс, довідку та друковану документацію), так і частковою (тільки інтерфейс або інтерфейс і довідку). Останній варіант найбільш простий і швидкий. Як стверджують розробники, локалізація – це ініціатива агентів місцевого ринку, з якими вони працюють у співавторстві. Втім, для нас важливо тільки те, що Comfar має російську версію, причому повноцінну.

Точно так само програма може поставлятися під різні операційні системи. З огляду на те, що в наших краях, як, втім, в усьому світі, поза конкуренцією

Windows, далі будемо розглядати Comfar III Expert для Windows.

4.4.2. Інтерфейс програми.

Отже, остання версія програми, Comfar III Expert, має скромний, добротний, але досить простий і наочний графічний інтерфейс.

Тривала еволюція програми наклала свій відбиток: розроблювачам, мабуть, важко все-таки розстатися із занадто простим оформленням у традиціях псевдографіки. Однак все необхідне в інтерфейсі є: звична система меню, панель інструментів з наочними значками і т.д.

56

Мабуть, сама помітна особливість зовнішнього вигляду програми – двохвіконне робоче поле.

Проект у програмі має вигляд дерева: всі його складові модулі, зв’язані між собою. Таким чином, дійсно досягається наочність навіть при самих складних розробках. Ліва частина робочого вікна (вікно загального виду) представляє структуру в зменшеному, схематичному виді, оскільки складний проект займає багато місця і оглянути його цілком у вікні огляду не завжди вдається. Праворуч перебуває прямокутна рамка, переміщуючи яку, можна легко переходити до потрібної частини проекту у вікні огляду.

Різні рівні структури мають у програмі різні кольори. Використовуються найпоширеніші відтінки: червоний, зелений, голубий і жовтий.

Кожний функціональний модуль проекту відображається окремим прямокутником або вузлом. Якщо вузол має «відростки» (що входять у нього модулі), то його прямокутник закінчується стрілкою, спрямованою вправо.

Наочність – дуже важлива властивість програми, що дозволяє швидко та зручно реалізовувати всі функціональні можливості, які в ній закладені.

4.4.3. Загальна характеристика.

Основні особливості Comfar – закритість, універсальність і гнучкість. Насамперед, відзначимо, що Comfar – закрита система. Це означає, що

формули та алгоритми обчислень сховані від користувача і він не може їх прямо змінювати. Це зроблено, звичайно, свідомо, щоб уберегти розроблювача бі- знес-плану від спокуси підігнати результати. Тобто, у принципі, закриті системи найбільше чесно формують проект. Біда тільки в тім, що в умовах складного податкового законодавства, зовсім неможливо зробити точне настроювання розрахунків. Тому результат буде все-таки приблизний, із застереженнями. Однак якщо серед інвесторів є закордонні банки та фінансові компанії, закритість Comfar значно збільшує ймовірність схвалення проекту з їх боку. Саме подання бізнес-плану у форматі даної програми підвищує довіру західного інвестора та усуває розбіжності по зовнішньому вигляді представлених розрахунків.

Як уже згадувалося, Comfar теоретично годиться для розрахунку проекту будь-якого типу. Усього їх існує п’ять: промисловий, сільськогосподарський, інфраструктурний, туристичний і добувний (гірничорудний). Для кожного застосовують відповідні формати введення даних і таблиці результатів. Властиво, що будь-який проект повинен бути зведений до однієї із цих категорій. Далі визначають глибину аналізу – фінансовий або економічний, а також новий це проект або розвиток існуючого. Можна також уточнити форму ведення проекту, представивши його як спільне підприємство, або, наприклад, врахувати можливість прив’язки до міжнародних програм під егідою ООН. Це обмежений перелік проектів, зв’язаних в основному з поновлюваними джерелами енергії й скороченням забруднення навколишнього середовища в процесі виробництва.

57

Перші випуски програми орієнтувалися на стандартизовану структуру розрахунку, що взагалі робило її обмежено-придатною до реальних розрахунків. Тепер враховані численні варіанти введення даних, зокрема:

-різні інтервали планування, аж до місяця;

-багато валютних розрахунків;

-облік інфляції;

-одночасні розрахунки проекту по декільком десяткам товарів;

-можливість модифікувати введені дані;

-змінний горизонт планування;

-джерела фінансування, що включають позики (довготермінову і короткотермінову) та акціонерний капітал;

-можливість визначення умов розподілу прибутку.

Цікаво, що з урахуванням специфіки держав, що розвиваються, у програмі реалізована можливість визначення обмінних курсів місцевої та іноземної валют, офіційного і курсу «чорного ринку».

Інвестиційні, експлуатаційні та маркетингові витрати можуть доповнюватися і уточнюватися за рахунок вбудованих елементів.

На думку розроблювачів, нинішня версія програми придатна як для проектів малих підприємств, так і для масштабних завдань індустріального рівня.

Comfar будує модель проекту як генератора грошових потоків. Є можливість вести розрахунок, як у місцевій, так і в іноземних валютах. Процедура розрахунку включає стандартні функції для визначення чистого оборотного капіталу, обслуговування заборгованості, амортизації постійних активів і податку на прибуток. Набір коефіцієнтів, по яких визначають заможність проекту, користувач може задати сам.

Непрямі витрати можна прив’язувати до проекту в цілому або розподіляти по товарах, можна також використовувати прямі розрахунки витрат і проводити аналіз у постійних або поточних цінах.

Аналітичний розділ включає аналіз інвестиційних і операційних витрат і фінансової діяльності. Розраховують три основні підсумкові форми:

-планований грошовий потік (кеш-фло);

-звіт про чистий прибуток;

-прогноз балансу.

Кожна форма представлена у вигляді таблиці і набору графіків. Загалом, нічого нового, що не дивно, адже Comfar – своєрідний еталон програми інвестиційного аналізу, а зразкам не потрібно доводити свою переконливість.

Проте, таблиці несуть всю необхідну інформацію про інвестиційні витрати, виробничі витрати, програми виробництва і продажів, джерела фінансування та обслуговування заборгованості.

Результати господарської діяльності включають, крім стандартних таблиць, також звіти по прибутковості продукції, фінансові коефіцієнти та аналіз беззбитковості.

58

Програма проводить розрахунок чутливості основних показників проекту, таких як чистий дохід або рентабельність, до відхилень вхідних даних: ціни продажу, витрат на одиницю продукції та обсягу продажів.

Модуль економічного аналізу призначений для ведення розрахунків на макрорівні. Тут можна розрахувати економічну норму прибутковості, додану вартість і вплив величини обмінного курсу з обліком зовнішніх економічних ефектів.

Працюють із програмою в три етапи. Спочатку вводять параметри проекту, такі як відомості про виробничу програму, маркетинговий план і схема фінансування проекту. Потім визначають необхідні показники, і Comfar їх розраховує, надаючи можливість оцінити результати роботи математичної моделі проекту. Далі відбувається корекція даних і вивід результатів. Таким чином, можна погодитися з тим, що система досить проста в освоєнні та не вимагає якоїсь спеціальної підготовки. З нею може працювати користувач навіть із початковим рівнем знання комп’ютера, у той же час потрібна глибока економічна підготовка або керівництво грамотного фінансиста.

Все вищесказане відноситься до достоїнств програми. Однак не можна не згадати й цілий ряд недоліків Comfar.

Насамперед, це серйозні спрощення, які іноді не дозволяють описати реальні схеми формування виробничих запасів, нестандартні варіанти оплати сировини й матеріалів і нестандартні схеми продажу товарів, наприклад, із затримкою платежу, що в наших умовах не рідкість.

Програма заявлена як універсальна, а за універсальність доводиться розплачуватися недостатньою гнучкістю. Обмеження виникають як на етапі опису діяльності, так і в процесі аналізу, тобто проект виходить зручним для аудитора, але незручним для аналітика.

Мабуть, найбільш серйозний недолік програми – це неможливість обліку діючого в країні оподатковування. Comfar не дозволяє використовувати для розрахунку різні види податків, визначати для них оподатковувану базу та співвідносити з різними видами витрат. Із цієї причини важко розрахувати проект із внутрішніми інвестиціями. Comfar використовують в основному для обґрунтування проектів за кордоном або усередині країни при участі іноземного капіталу.

Крім того, у програмі не можна формувати поточні пасиви, тобто перелік вихідних даних обмежений. Звичайно, цю проблему можна вирішити, згрупувавши дані, але це додаткова і непроста робота.

Те, що форми звітів жорстко задані, теж не назвеш достоїнством, оскільки в них не відбиваються навіть багато розповсюджених сьогодні фінансових показників.

Існують ще й прикрі дріб’язки начебто відсутності гнучкого механізму завдання інфляційного впливу на витрати та співвідношення валют і відсутності розвинених засобів для опису сітьового графіка проекту. Це знов таки наслідок обмеженої функціональності.

59

4.4.4. Висновки по класичній системі.

Програма Comfar уже давно набула статус класичної. Вона трохи старомодна та незграбна, хоча її закритість, з одного боку, спрощує освоєння, оскільки користувачеві не потрібно думати, як побудувати модель проекту. Програма сама проводить його через всі фази роботи. Потрібно відзначити, що процес цей занадто докладний; для швидкого планування проекту оцінки ця процедура представляється великоваговою та незручною.

З іншого боку, закрита програма сковує творчу ініціативу фінансиста. Загалом, це не дивно, якщо згадати, ким створена програма і для кого – міжнародною організацією для країн, що розвиваються. Очевидно, що при створенні розроблювачі виходили з недостатньої компетентності користувачів і постаралися закрити всі лазівки для фінансових маніпуляцій. Модель, розроблена в Comfar, повинна бути прозора, прямолінійна і проста. Такий розрахунок важко проводити, оскільки практично немає можливості щось спростити, необхідно враховувати всі дріб’язки, відповідати на всі питання побудови моделі. Зате таку модель легко перевірити. Програма орієнтована скоріше на інвестора, чим на розроблювача, тобто так, щоб інвесторові легко було перевірити сумлінність підприємця. Саме тому подання даних бізнес-плану у форматі Comfar традиційно викликає велику довіру в західних фінансистів.

У розроблювачів реальних проектів можуть виникнути також проблеми, пов’язані з обмеженістю деяких функцій. Наприклад, тут складно розрахувати проект тривалістю менш року. Навіть облік інфляції та процентних ставок по кредитах неможливо зробити для періоду меншого, чим рік. Очевидно, що програма орієнтована на великі довгострокові проекти. Це логічно, тому що тільки такі можуть зацікавити іноземну фірму, і навряд чи підприємцеві прийде в голову залучати закордонні інвестиції для дрібних проектів.

Однак самий великий недолік – відсутність можливості обліку податкового законодавства. Вважається, що в країнах, що розвиваються, воно полегшене, принаймні, у програмі можна прописати тільки прибутковий податок. Очевидно, що для наших умов таке спрощення чревате значним перекручуванням моделі.

Простота роботи із програмою обертається досить високою трудомісткістю процесу створення моделі проекту, оскільки неможливо обійти мовчанням деякі незначні, на думку укладача плану, кроки. Потрібно послідовно пройти по всьому шляху опису проекту і задати всі необхідні параметри. Таке під силу тільки дуже витривалому та досвідченому фінансистові. Тобто сам факт розрахунку проекту в Comfar – свідчення певного рівня компетенції розроблювачів, принаймні, в основних фінансових питаннях.

Велика увага приділена також сучасним аспектам розвитку підприємництва в країнах, що розвиваються, таким як захист навколишнього середовища або можливість одержання додаткового фінансування проектів за рахунок продажів квот на шкідливі викиди. Таким чином, розроблювачі як би наполегливо повчають користувача.

60