Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

бизнес-планирование

.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Рис. 3.25. Приклад розрахунку ЧПС.

Для розрахунку платежів використовують функції:

-ПЛТ – розрахунок суми періодичного платежу для ануїтету;

-ОСПЛТ – розрахунок платежу для погашення основної суми інвестиції на основі постійності сум платежів і процентної ставки;

-ПРПЛТ – розрахунок відсотків по інвестиції.

Як бачимо із цього огляду, в Excel досить функцій для проведення фінансових і інвестиційних розрахунків. Звичайно, розрахунок у цьому випадку вимагає уваги й знання форматів.

Наприклад, необхідно стежити, щоб одиниці виміру ставок збігалися, тобто щоб не використовувалася в одному аргументі річна процентна ставка, а в іншому - ставка за місяць. Вони повинні бути приведені до одного виду. Якщо роблять щомісячні платежі по трирічній позиці з розрахунку 12 % річних, то на місяць ставка складе 12% / 12, а кількість періодів буде дорівнює 36. Якщо ж мова йде про річні платежі, то кількість періодів буде дорівнює трьом, а ставка – 12 %.

41

Для контролю правильності розрахунків Excel видає стандартні повідомлення про помилки. При роботі з фінансовими функціями найчастіше зустрічаються наступні помилки:

-#ЗНАЧ! – означає, що функція містить не припустимий тип аргументу;

-#ДЕЛ/0! – функція намагається виконати ділення на нуль, що, як відомо, неприпустимо;

-#ИМЯ? – неправильне ім’я. Швидше за все, невірно написана назва функції або в посиланні на діапазон осередків пропущена двокрапка;

-#ЧИСЛО! – неправильне число. Наприклад, замість числового аргументу зазначений текстовий або для функції, що обчислюється шляхом ітерації (наприклад, ВСД), неможливо знайти результат.

3.7.Спільне використання Microsoft Word і Excel у бізнесплануванні.

Як правило, для підготовки такого складного документа, як бізнес-план, недостатньо можливостей тільки Word або Excel. Звичайно текстову частину оформляють в Microsoft Word, а розрахунки здійснюють в Excel. Самі електронні таблиці в готовий план можуть і не входити: дані просто переносять у таблиці, оформлені в Word.

Однак є можливість прямо включати в текст документа Word повністю або частково таблицю Excel. Це виконує інструмент вставки (меню Вставка). У полі тексту формується порожня таблиця Excel, у яку потім можна скопіювати вміст будь-яких електронних розрахункових таблиць.

Отже, стандартні офісні додатки Word і Excel надають широкі можливості для розрахунку та оформлення професійного бізнес-плану. У текстовому редакторі вводять основні відомості, форматують їх, а також вставляють таблиці й ілюстрації.

Excel – розрахункові таблиці, у яких використовують убудовані формули й макроси, виводять звіти в зручному для подання виді та ілюструють їх різноманітними діаграмами і графіками.

4. ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ПРОГРАМ У БІЗНЕСПЛАНУВАННІ.

4.1. Система «Майстерня бізнес-планування».

4.1.1. Загальні положення системи.

Як уже говорилося, для бізнес-плану важлива єдність форми і змісту. Зміст – переконливий опис і точні розрахунки, – звичайно, насамперед, але важливо й те, у якій формі стане план перед потенційним інвестором.

42

Серед спеціалізованих програм найцікавішими є відкриті, у яких користувач може сам контролювати хід зроблених обчислень. Тим більше що більшість із них розроблені в середовищі Excel, що частково описане вище.

З 2000 року компанія «Корпоративні фінанси» пропонує набір шаблонів і методик для інвестиційного аналізу. У 2006 році вийшла у світ сьома версія системи «Майстерня бізнес-планування», установка якої полягає в копіюванні файлів із шаблонами на жорсткий диск комп’ютера.

«Майстерня бізнес-планування» поставляється у вигляді диска, без документації. Посібник користувача додається в електронному виді у форматі Word.

Ліцензійна угода повідомляє про звичайні в таких випадках умови використання продукту: тільки на особистому комп’ютері, без дозволу на копіювання та поширення.

Щоб встановити програму на комп'ютер, в меню, що запускається авто-

матично, варто вибрати пункт Установити Майстерню бізнесу-планування. Процес установки вимагає декількох мінут, а встановлена система займає на диску близько 60 Мбайт (папка КФ). У меню програм з’являється окрема група Бізнесплан. Сюди входять:

-посібник користувача;

-текстові шаблони (причому як на російській, так і на англійській мовах; однак в останньому випадку переведені тільки заголовки);

-два шаблони таблиць Excel: інвестиційний і фінансовий аналіз;

-методичні матеріали.

Методичні матеріали – це вибіркові статті, у різний час опубліковані на сайті компанії (http://www.cfin.ru). Ці документи постійно доступні в Інтернет, але набагато простіше, коли всі вони зібрані разом. Так що добірка може виявитися корисною при постійній роботі в області бізнесу-планування.

Безсумнівно, більшу цінність Методичних матеріалів представляє розділ Колекція бізнес-планів реальних проектів. За ствердженням розробників, всі плани були створені на основі справжніх проектів, тільки подекуди змінені вихідні дані з метою збереження комерційної таємниці. Матеріали підібрані так, щоб проілюструвати різні сфери бізнесу.

Особливий інтерес представляє розмаїтість оформлення бізнес-планів: розробники постаралися представити всі можливі варіанти. Це стосується не тільки зовнішнього вигляду, хоча розмаїтість шрифтів і варіантів графіки теж цікава. Важливо, що представлено плани, в оформленні яких використані або тільки текстовий редактор Word, або тільки Excel, або і той і інший разом. Таким чином, розробник бізнес-плану, звернувшись до прикладів, може сам визначити, що йому зручніше та що під силу.

4.1.2. Функціональні можливості.

Отже, після автоматичної установки на комп'ютері з'являється окремий каталог з усіма шаблонами та двома розрахунковими таблицями.

43

Фінансові розрахунки, що стосуються аналізу поточного стану компанії, проводять за допомогою шаблона Excel Фінансовий аналіз.

Для розрахунку ефективності інвестиційного проекту додається шаблон

Excel Інвестиційний аналіз.

Розробку текстової частини бізнес-плану ведуть у документі Word Бізнес-

план.

Усе компоненти системи незалежні, з ними можна працювати автономно, по мірі необхідності або підготовленості.

Центральна частина – це пункт Бізнес-план, що, по суті, являє собою сукупність шаблонів Word. Тут наведені заголовки основних розділів і підказкилегенди, як їх заповнювати. Крім основних розділів бізнес-плану, програма пропонує також створити розділи «Компанія» і «Фактори ризику та стратегія їхнього зниження».

Заповнення шаблонів досягається послідовною розробкою розділів і підрозділів, запропонованих шаблоном. Система наводить підказки та рекомендації загального характеру, наприклад: «Гарним критерієм для оцінки якості біз- нес-плану може служити наступна перевірка: людина, не знайома з вашим проектом, повинна, відкривши його опис протягом декількох хвилини, зрозуміти суть пропозиції, довідатися, що від нього потрібно, і як ви оцінюєте перспективи. Якщо це неможливо, ваші шанси на успіх значно знижуються».

Список питань, що приводяться до кожного пункту плану, дозволяє скласти найдокладніші описи. Для приклада приведемо питання з розділу «Компанія».

-Що таке наша компанія, хто її власники, хто її очолює, коротке резюме керівника.

-Сформулюйте місію компанії. Вона повинна відповідати наступним вимогам:

відрізняти компанію від інших;

припускати критерії досягнення успіху;

бути зрозумілої для тих, хто не знайомий з вашою компанією;

мати надихаюче формулювання.

-Вкажіть, якими базовими принципами, цінностями та ідеями ви керуєтеся у своєму бізнесі, що відрізняє вашу компанію від конкурентів або інших схожих компаній.

Далі в такому ж ключі перераховуються наступні пункти:

-Історія компанії;

-Стратегічні переваги;

-Організація бізнесу;

-Структура компанії;

-Ключові підрозділи;

-Географія, канали збуту та дистрибуції;

-Поточний стан.

44

У шаблонах наведена достатня кількість рекомендацій, питань, порад, які дуже корисні при написанні всіх розділів плану.

Весь план розбитий на окремі файли-шаблони. Це зручно, оскільки кожний розділ може бути досить об’ємним, а працювати із громіздким документом проблематично. Крім того, якщо план складає група фахівців, вони легко можуть розподілити роботу між собою. Оскільки вихідні заготовки оформлені в одному стилі, згодом, при завершенні роботи, окремі файли утворять єдиний документ, що не потребує серйозного правлення.

Використовуючи гіперпосилання, можна управляти всіма розділами з головного документа.

При заповненні розділів плану всі коментарі поступово зникають, і в шаблонах залишається тільки ваша ділова інформація. Коментарі виконані у вигляді текстових вставок для того, щоб вони не плуталися з основним текстом документа. Однак все-таки потрібно звернути увагу, щоб в остаточному виді ці підказки не залишилися. Заготовки для таблиць і діаграм, зрозуміло, заповнюють власними даними.

Шаблон Фінансовий аналіз служить для дослідження й подання фінансової звітності за минулі періоди. Основою для розрахунку основних показників є баланс і деякі додаткові дані. Звітність перетвориться до єдиного виду, а потім може бути конвертована в обрану валюту. Є можливість приведеного аналізу (на конкретну дату).

Шаблон працює з усіма форматами звітності, що існували в Росії з 1998 року. Окремим аркушем представлена звітність для українських підприємств.

Шаблон Інвестиційний аналіз – основний інструмент розрахунків, застосовуваний у програмі. Він дозволяє прогнозувати успішність реалізованого інвестиційного проекту, досліджувати його ефективність і можливість ризику, оформити проект для подання інвесторові. Як і у випадку з фінансовим аналізом, цей шаблон включає кілька окремих аркушів; деякі з них призначені для введення даних, інші – для отримання результатів.

Шаблон інвестиційного аналізу перевіряє правильність даних і додаткових обчислень.

4.1.3. Особливості системи.

При роботі з «Майстернею бізнес-планування» не потрібно забувати, що це прикладний продукт, призначений для конкретної роботи з одним планом. Однак це не означає, що ви не можете працювати з декількома планами одночасно. Просто для кожного з них треба зробити окрему установку.

Загальні рекомендації перебувають у додатку до посібника користувача. Як уже говорилося, у ньому наведені в компактному виді основні вимоги до заповнення розділів бізнес-плану. Тут також можна зустріти приклади найбільш вдалих розділів плану.

45

До складу продукту «Майстерня бізнес-планування» входять також методичні матеріали, відібрані із сайту компанії-розроблювача «Корпоративний менеджмент». Вони даються у вигляді гіпертекстових документів (HTML), що спрощує роботу. Матеріали стосуються наступних питань:

-бізнес-планування;

-інвестиції й інвестори;

-оцінка бізнесу;

-аналіз ризику інвестиційних проектів;

-фінансовий аналіз.

Програма існує у двох модифікаціях: стандартна версія та професійна. Перша містить все необхідне для розробки бізнес-плану, що не вимагає складних фінансових розрахунків. Її рекомендують при одноразовій підготовці документів для власного проекту.

Професійна версія включає значно могутніший інструментарій для інвестиційного аналізу, працює із тривалими проектами й містить додаткові аналітичні звіти. Вона орієнтована на тих, кому доводиться створювати проекти регулярно або кому потрібно більше глибокий фінансовий аналіз. Розроблювачі рекомендують цю версію для фахівців кредитних відділів банків: простий інтерфейс дозволяє швидко ввести дані про проект, а аналітичні інструменти відразу виявляють сховані погрози.

Відмінності професійної версії від стандартної.

-Кількість періодів розрахунку збільшено до 60 (у стандартної – 12). Це дозволяє будь-які проекти розрахувати із кроком в один місяць.

-Програма розраховує бюджетну ефективність проекту. Це корисна можливість у тих випадках, коли інвестором проекту або одним з його учасників є держава.

-Фінансові звіти можуть бути представлені як на російській, так і англійській мовах.

-Професійна версія дозволяє аналізувати чутливість проекту до змін основних факторів, що впливають на його результати: обсягу продажів і вартості продукції, величини змінних і постійних витрат, а також по інвестиційним витратам і розміру процентної ставки по кредитах. Досліджується не тільки зміна прибутковості проекту, але й імовірність дефіциту засобів, що може привести до неможливості виконання зобов’язань.

-База прикладів бізнес-планів у професійній версії майже у два рази більше.

-Аналіз фінансового стану може проводитися на великих масивах даних; у стандартній версії до чотирьох періодів звітності, у професійній – до 24.

4.1.4.Висновки по використанню системи «Майстерня бізнес-

планування».

Продукт «Майстерня бізнес-планування» – це не програма у звичайному розумінні, а набір шаблонів Word і Excel. За рахунок використання інструментів

46

офісних програм розроблювачі постаралися максимально спростити роботу як із самим шаблоном документа Бізнес-план, так і з розрахунковими таблицями.

«Майстерня бізнес-планування» є гарним інструментом для складання бі- знес-плану з нуля. З нею може почати роботу навіть непідготовлений користувач, що володіє елементарними навичками обходження з комп’ютером. Для цього в шаблонах існує система підказок і рекомендацій. Велика кількість прикладів з різних областей діяльності підтверджує універсальний характер методик цієї системи.

Окремого згадування заслуговує посібник користувача, у якому не тільки розкриті особливості роботи із продуктом, але також розглянуті й загальні питання інвестиційного та фінансового менеджменту. У додатках наведені в мінімальному обсязі рекомендації з оформлення плану, а також викладені критерії ефективності інвестиційного проекту. Досить докладно розписані фінансові показники (коефіцієнти) оцінки звітності.

4.2. Програмні продукти «Альт-Інвест» і «Альт-Інвест Сум».

4.2.1. Загальні відомості.

Програми компанії «Альт-Інвест» цілком підходять під визначення «програмний продукт»: вони являють собою файли для офісного додатка Excel. Програми поставляються з диском де розташовані дистрибутив і з необхідною документацією (посібник користувача і методичний посібник «Основні положення методики оцінки інвестиційних проектів»).

Програми захищені ключем, що запобігає використанню нелегальних копій. Ключ використовують один раз при установці.

Компанія «Альт-Інвест» пропонує два продукти для підготовки бізнесплану і проведення інвестиційного аналізу: «Альт-Інвест» і «Альт-Інвест Сум».

За допомогою програми «Альт-Інвест» підготовляють, аналізують і оптимізують різні інвестиційні проекти та вирішують наступні завдання:

-підготовка фінансових розділів ТЕО й бізнес-планів;

-моделювання і оптимізація схеми здійснення проекту;

-проведення експертизи інвестиційних проектів;

-ранжирування інвестиційних проектів.

Програму застосовують для роботи з інвестиційними проектами в різних галузях. Крім того, проекти можуть мати й різну спрямованість: модернізація, будівництво нових об'єктів, поява нового виду послуг і т.ін. Оцінку проекту проводять по трьох критеріях:

-ефективність;

-фінансова спроможність;

-ризики здійснення проекту.

47

При розрахунках використовують звичайні вихідні дані: виторг від реалізації, поточні витрати, інвестиційні витрати й джерела фінансування. Складають також опис економічного оточення.

Методика розрахунків відповідає рекомендаціям UNIDO.

«Альт-Інвест Сум» – це розширена інтегрована версія програми «АльтІнвест». Вона призначена для роботи із групами проектів і для порівняння різних варіантів реалізації. Крім того, з її допомогою можна оцінювати проекти, що реалізуються на вже діючому підприємстві – модель дозволяє описати й провести оцінку ефективності декількох інвестиційних рішень, скласти деталізований фінансовий план діючого підприємства та оцінити стан підприємства з урахуванням інвестиційних проектів. Стан підприємства оцінюють за декількома критеріями.

Перший. Ефективність інвестицій (капітальних вкладень). По кожному інвестиційному проекту розраховують набір показників: простий і дисконтований термін окупності, NPV, IRR, NPVR, максимальна ставка кредитування. Також визначають показники ефективності по обраній групі інвестиційних проектів.

Другий. Фінансова спроможність. По кожному інвестиційному проекті формують звіт про рух грошових коштів, що дозволяє визначити потребу кожного проекту чи групи проектів у джерелах фінансування. Модель розрахункового рахунку підприємства без обліку проектів і модель розрахункового рахунку підприємства з урахуванням проектів дозволяють визначити можливості підприємства по фінансуванню проектів за рахунок власних коштів, а також оцінити потреба в позикових джерелах фінансування. При побудові графіків кредитування враховують раніше залучені кредити діючого підприємства.

Третій. Ризики здійснення проекту. Аналіз чутливості дозволяє визначити границі зміни вихідних параметрів, за якими обрані підсумкові показники зберігають прийнятний рівень.

«Альт-Інвест Сум» дозволяє одночасно описати та провести оцінку від одного до двадцяти інвестиційних проектів. Кожний проект ведеться на окремому аркуші, аналогічному аркушу програми «Альт-Інвест». Важливо, що модель дозволяє оцінити не тільки кожний проект окремо, але й ефективність загальних інвестиційних витрат по групі проектів. Групу проектів визначає сам користувач.

Введення фактичних даних в аркуші Баланс і Звіт про прибутки діючого підприємства дозволяє автоматично сформувати фінансовий план. При відсутності перспективних планів розрахунок дозволяє оцінити майбутній стан підприємства виходячи з даних звітних форм. Макетування роблять шляхом внесення змін у фінансовий план компанії. Можна варіювати обсяги виробництва, витрати, капітальні вкладення, переведення існуючих незавершених вкладень на баланс, схеми обслуговування раніше залучених кредитів і т.д. При цьому враховують такі важливі закономірності, як зміна потреби в оборотному капі-

48

талі при зміні обсягів виробництва, зміна амортизаційних відрахувань при введенні або реалізації постійних активів і інше.

Формується три базові форми фінансової звітності:

-звіт про рух грошових коштів;

-звіт про прибуток;

-баланс.

Крім того, формується набір основних фінансових показників:

-для кожного з розглянутих проектів;

-по обраній групі інвестиційних проектів;

-для підприємства без обліку проектів;

-для підприємства з урахуванням інвестиційних проектів.

В«Альт-Інвест Сум» закладені можливості вибору методу розрахунків. Розрахунки виконують як у постійних, так і в поточних цінах; можна також моделювати різні варіанти розвитку інфляційних процесів і вибирати необхідну підсумкову валюту.

Програмні продукти компанії «Альт-Інвест» є відкритими. Користувач має можливість:

-створюватинеобхіднусхемуопису вихідних відомостей для розрахунків;

-переглядати послідовність виконання розрахунків;

-змінювати закладений алгоритм розрахунків, опираючись на особливості конкретного підприємства;

-вводити нові табличні форми й показники.

Додані користувачем таблиці та показники стають повноцінними елементами моделі, всі сервісні можливості програми успішно працюють із ними. Оскільки керування даними і розрахунками виконується через Excel, є можливість захистити розрахункові формули від змін або зняти захист.

Основні параметри можна настроїти перед початком роботи:

-валюта (розрахунок може вестися у двох валютах);

-тимчасові параметри проекту (дата початку, крок розрахунку й тривалість);

-перелік продуктів / послуг, статей витрат і джерел фінансування;

-податкове та економічне оточення.

4.2.2. Висновки по використанню програм.

Програми «Альт-Інвест» і «Альт-Інвест Сум» являють собою докладні розрахункові таблиці, у яких зручно проводити розрахунки усіх складових фінансового та інвестиційного планування. Програми побудовані відповідно до рекомендацій UNIDO, які визнані в плануванні ділової активності по усьому світі й адаптовані до особливостей нашого законодавства.

Програми розраховані на підготовленого користувача, фахівця в області фінансового менеджменту, якому не потрібно роз’ясняти подробиці оформлення плану. Вони надають повноцінні інструменти для розрахунків і складання таблиць, які потім потрібно експортувати в текстові документи. Оскільки про-

49

грами працюють у середовищі Excel, що широко використовують у самих різних областях, не потрібно додатково вивчати інтерфейс і особливості роботи. Всі основні стандартні операції, такі як форматування, збереження файлів і інші, не відрізняються від аналогічних при виконанні інших робіт в Excel. Користувачеві не доводиться відволікатися на вивчення програми – він повністю зайнятий безпосереднім рішенням завдань бізнесу-планування.

4.3. Програмна система Project Expert.

4.3.1. Загальні положення.

Розроблювач Project Expert – компанія «Експерт Сістемз» (www.expertsystems.com). Цей продукт є закритою системою, тобто не вимагає для своєї роботи ніяких інших додатків. Всі розрахунки сховані від користувача, програма функціонує за принципом «чорного ящика»: на вході подають дані, на виході одержують готовий результат.

Останню сьому версію програми поставляють із електронним ключем HardLock, що захищає Project Expert від несанкціонованого використання.

Програма працює під керуванням операційної системи Windows 98/NT/2000. Для установки необхідно 30 Мбайт дискового простору, не рахуючи місця для ведення бази даних проекту. Розроблювачі вказують, що бажано наявність установлених програм Microsoft Word і Excel. Безпосередньо для роботи з Project Expert вони не потрібні, але можуть бути використані при виводі звітів.

У комплект поставки входять: дистрибутив програми; електронний ключ захисту; посібник користувача; реєстраційна картка та ліцензійна угода.

Програма може працювати як на окремому комп’ютері, так і в складі локальної мережі.

4.3.2. Функціональні можливості.

Project Expert – програмна система, призначена для розробки й аналізу фінансової моделі підприємства, як нового, так і вже діючого. Програма пропонує наступний порядок роботи:

-побудова моделі;

-визначення потреб і розробка стратегії фінансування;

-аналіз ефективності проекту;

-формування звітів.

Надалі можна використовувати модель оцінки стану проекту вже в процесі його реалізації.

Фінансові звіти можуть бути проілюстровані графіками й діаграмами декількох видів (до п’яти).

50