Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

6. Організація і проведення оперативного конт­ролю.

Система оперативного контролю включає рег­ламентовані звіти керівників виробничих дільниць і цехів перед керівництвом підприємств і головою профспілкового комітету, звіти керівників підприєм­ства і профспілкової організації про стан охорони пра­ці й техніки безпеки та заходи щодо його поліпшення.

Оперативний контроль проводять для посилення профілактичної роботи з метою запобігання вироб­ничому травматизму; підвищення особистої відпові­дальності керівників господарських та профспілко­вих організацій за створення здорових і безпечних умов праці на виробництві, забезпечення постійної участі в цій роботі громадських інспекторів і проф­спілкових комітетів.

Відповідно до схеми оперативного контролю встановлено три ступені проведення опе­ративного контролю.

Перший ступінь полягає в тому, що майстер чи виконроб щодня разом з громадським інспектором з охорони праці до початку робіт обходить виробничі місця, виявляє порушення техніки безпеки та запи­сує їх до журналу оперативного контролю із зазна­ченням відповідальних осіб і строків усунення пору­шень.

Майстер чи виконроб перед початком зміни про­водить інструктаж робітників дільниці (цеху) з техні­ки безпеки, щоб вжити необхідних заходів для досягнення безпеки на робочих місцях під час вико­нання конкретних видів робіт.

Якщо виявлені порушення становлять небезпеку для працюючих, то починати роботу забороняється, про що доповідають керівництву підприємства.

Після закінчення строків усунення порушень майстер і громадський інспектор з охорони праці перевіряють, чи враховано записані в журналі оперативного конт­ролю зауваження, і відмічають усунення порушень.

На другому ступені проведення оперативного контролю начальник дільниці (цеху), представник профспілкового комітету і громадський інспектор з охорони праці один раз на тиждень обстежують ви­робничі дільниці, перевіряють стан охорони праці й техніки безпеки на дільницях (у цехах) і виконання зауважень першого ступеня, вживають необхідних заходів щодо усунення виявлених порушень, робля­чи записи в журналі оперативного контролю.

Третій ступінь передбачає, що один раз на місяць комісія під керівництвом начальника управ­ління разом з головою профспілкового комітету і головою комісії з охорони праці перевіряють стан охорони праці, здійснення заходів щодо безпечно­го виконання робіт, якості проведення оператив­ного контролю першого і другого ступенів, усунен­ня порушень, записаних у журналі оперативного контролю, заслуховують звіти керівників дільниць (цехів) про проведення оперативного контролю дру­гого ступеня.

Результати перевірок оформляють актом, який ра­зом із звітами керівників дільниць (цехів) обговорюють на нараді третього ступеня оперативного контролю. Проведення такої наради оформляють протоколом, у якому зазначають дату проведення наради, список присутніх осіб та їхні посади, а також порядок ден­ний, який включає тільки питання з оперативного кон­тролю. Протокол підписують керівник підприємства й голова профспілкового комітету. У разі потреби на основі протоколу видається наказ по підприємству (управлінню, заводу). Копії протоколу (наказу) вида­ють під розписку виконавцям і в п'ятиденний строк надсилають вищестоящім організаціям (трест, домо­будівний комбінат, об'єднання).

Кожного 10-20-го числа наступного за кварталом місяця керівник підприємства й голова профспілко­вого комітету звітують перед керівником тресту, ДБК про виконану роботу щодо створення безпечних умов праці та проведення оперативного контролю першо­го, другого і третього ступенів.