Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

4. Обов’язки інженера по техніці безпеки.

Загальне керівництво роботою з безпеки праці й стан техніки безпеки та виробничої санітарії на підприємствах і будівництвах покладено на началь­ників управлінь. Керує службою техніки безпеки го­ловний інженер, який приймає рішення щодо техніч­ного забезпечення будівництва, а саме:

- координує діяльність структурних організацій з питань охорони праці; розробляє комплексні плани поліпшення охорони праці, контролює виконання наказів, норм, правил, інструкцій, вказівок з питань безпеки праці, навчання та інструктаж робітників;

  • стежить за станом і застосуванням засобів індивідуального та колективного захисту, технологічної та монтажної опалубки, за забезпеченням виробничих дільниць плакатами, знаками безпеки, а також за виконанням інших положень і завдань з комплексного плану поліпшення умов охорони праці й санітарно-оздоровчих заходів;

  • бере участь у розслідуванні виробничого травматизму, у розробці заходів для запобігання йому, а також у проведенні аналізу виробничого травматизму;

  • контролює якість проектів виконання робіт;

  • організовує лекції, кіносеанси, екскурсії з охорони праці, обладнує кабінети і стенди з техніки безпеки;

- перевіряє знання працюючих з техніки безпеки.

5. Система стандартів безпеки праці. Нормативні документи з техніки безпеки в будівництві.

Система стандартизації охоплює майже всі сфери й галузі народного господарства України, в тому числі захист природи, безпеку праці. На території нашої держави діють також міждержавні стан­дарти, зокрема система стандартів безпеки праці (ССБП).

Система стандартів безпеки праці (ССБП) є ком­плексом взаємопов'язаних стандартів, направлених на забезпечення безпеки праці працюючих.

Завданням ССБП є установлення:

  • загальних ви­мог і норм за видами небезпечних та шкідливих ви­робничих факторів;

  • загальних вимог безпеки до ви­робничого обладнання, виробничих процесів;

  • вимог до засобів професійної захищеності працюючих; ме­тодів оцінки безпеки праці.

Стандарт — нормативний документ, в якому встанов­лені для загального та багаторазового використання правила, вимоги, загальні принципи чи характерис­тики, що стосуються різних видів діяльності.

Стандарти містять вимоги щодо забезпечення без­пеки, життя і здоров'я людей, охорони навколишньо­го природного середовища тощо.

До державних стандартів прирівнюються державні будівельні норми та правила, а також державні класи­фікатори техніко-економічної та соціальної інформації.

Пріоритетними напрямами у вітчизняній стандар­тизації вважатимуться безпека, життя і здоров'я людей, екологія, надійність, сумісність і взаємозамінність про­дукції, інформаційні технології, ресурсозбереження.

Техніка безпеки - це найважливіша частина курсу «Охорона праці». Основним документом, що встанов­лює вимоги безпеки у будівництві, є СНиП 111-4-80* «Техника безопасности в строительстве».

На основі цього нормативного документа проводять навчання та інструктаж працюючих; закладають у проекти без­печні методи та способи зведення будівель і споруд, здійснюють безпечну організацію будівельного май­данчика; розробляють підручники, інструкції, пам'ят­ки з техніки безпеки для тих, хто працює на будівель­ному майданчику.

Важливу роль у запобіганні виробничому травма­тизму відіграють інструкції та пам'ятки з техніки без­пеки. Одні з них мають вивішуватися на постійних ро­бочих місцях, будівельних машинах і механізмах, а інші видаватися робітнику після проведення усного інструктажу.

В інструкціях і пам'ятках з деяких видів робіт і професій, що їх розробляють інженерно-технічні працівники підприємств, відомств, міністерств та затверджують головні інженери і керівники, коротко викладаються норми і правила техніки безпеки (по­жежної безпеки, санітарні норми), виконання яких гарантує безпеку.