Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

27. Роботи, на які видається наряд-допуск.

Перед початком робіт у місцях, де є чи може ви­никнути виробнича небезпека (не пов'язана з ха­рактером виконуваної роботи), відповідальному виконавцю робіт потрібно видати наряд-допуск на проведення робіт з підвищеною небезпекою згідно з дод. 4 СНиП ІН-4-80*.

Наряд-допуск складають на основі особливого пе­реліку робіт, а також виходячи з місцевих умов і особ­ливостей будівництва. Його затверджує головний інженер будівельно-монтажної організації. У разі ви­конання роботи на території діючого підприємства наряд-допуск має бути підписаний також відповід­ною посадовою особою цього підприємства.

Наряд-допуск потрібно видавати для виконання таких робіт:

  • будівельно-монтажних з використанням будівельних машин в охоронних зонах повітряних ліній електропередач;

  • будівельно-монтажних у колодязях, шурфах чи закритих посудинах;

  • земляних на дільницях з патогенним зараженням ґрунту (смітники, скотомогильники, цвинтарі);

  • будівельно-монтажних на території діючого підприємства, коли виникла чи може виникнути в даних умовах виробнича небезпека;

  • будівельно-монтажних на дільницях, де може виникнути виробнича небезпека через виконання інших видів робіт на суміжних дільницях, а також робіт, зазначених у додатку 5* СНиП 111-4-80*.

Особа, яка видала наряд-допуск на проведення робіт, повинна контролювати виконання відповідаль­ним керівником робіт заходів щодо безпечної праці. Наряд-допуск видається на строк, потрібний для ви­конання даного обсягу робіт.

У разі зміни умов проведення робіт виконувати їх можна тільки після видачі нового наряду-допуску. Наряд-допуск не знімає відповідальності з виконроба (майстра) за правильну організацію праці, прове­дення інструктажу з техніки безпеки з робітниками на робочому місці у встановленому порядку і вико­нання правил техніки безпеки робітниками безпосе­редньо на робочому місці.

28. Техніка безпеки при арматурних роботах.

Арматуру для залізобетонних робіт нині заготов­ляють і обробляють переважно в добре оснащених механізмами спеціалізованих цехах і доставляють на будівельний майданчик у готовому вигляді.

При невеликих обсягах арматурних робіт армату­ру заготовляють у майстернях, оснащених механіз­мами і верстатами. Для безпеки виконання робіт основні операції в цих майстернях відділяють від дру­горядних, а верстати розставляють так, щоб виключи­ти перехрестя потоків арматури та розворот стрижнів для обробки другого кінця.

Виконуючи роботи, пов'язані із заготовкою арма­тури, місця для її розмотування та виправлення обго­роджують. Для попередження розлітання відрізків ар­матури передбачають спеціальні пристрої завдовжки менш як 0,3 м. Між двосторонніми верстатами вста­новлюють запобіжну сітку заввишки 1 м. Заготовлену арматуру складають у відведених для цього спеці­альних місцях.

Під час виконання робіт, пов'язаних з натягненням арматури, потрібно у місцях переходу працюючих робити захисні огорожі заввишки не менш як 1,8 м. Устаткування для натягнення арматури обладнують сигналізацією, що приводиться в дію при включенні приводу. У місцях, де заготовлюється арматура, не по­винні перебувати люди ближче ніж за 1 м від арма­турних стержнів.

Конструкції опалубки для вкладання арматури і бетонної суміші у монолітні конструкції будівель по­винні бути надійними. Опалубні роботи складаються із встановлення підтримувальних риштувань, виготов­лення опалубки та її монтажу.

При бетонуванні опалубка несе значні наванта­ження, тому опорні її частини (стояки, підкладки) по­трібно встановлювати на надійній основі, щоб не до­пустити до осідання забетонованих конструкцій.

Часто опалубку виготовляють і поставляють у виг­ляді великих елементів разом з арматурними карка­сами, що є просторовими конструкціями. У цих випадках монтаж опалубки, а також влаштування підтримувальних риштувань виконують, додержуючи всіх вимог техніки безпеки, що належать до монтажних робіт.