Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

51. Організація пожежної безпеки в Україні.

В Україні протипожежний захист безперервно вдосконалюється, забезпечується найновішою бойо­вою технікою і сучасними методами попередження і гасіння пожеж. На це спрямовано ряд постанов Ка­бінету Міністрів, Закон України, «Про пожежну без­пеку», прийнятий Верховною Радою України 17 груд­ня 1993 року. У великих містах і на найбільш пожежонебезпечних об'єктах організовані і діють воєнізовані пожежні частини. Багато об'єктів у не­великих містах охороняють професійні (не воєнізо­вані) пожежні підрозділи.

Державний пожежний нагляд в Україні здійснює Управління Державної пожежної охорони Міністер­ства внутрішніх справ України. На Державний пожеж­ний нагляд покладено такі обов'язки:

  • участь у державних комісіях з прийняття в експлуатацію підприємств, будівель та споруд;

  • сприяння впровадженню на об'єктах народного господарства засобів гасіння пожеж;

  • пропаганда з питань боротьби з пожежами і організація видання літератури з цих питань;

  • розробка і видання правил, інструкцій і технічних норм з протипожежного захисту, обов'язкових для всіх підприємств, установ і окремих осіб;

  • здійснення систематичного контролю за виконанням протипожежних правил, інструкцій і технічних норм;

  • контроль і перевірка боєздатності пожежних підрозділів і справності засобів пожежогасіння в усіх відомствах, установах і організаціях.

Відповідно до цих обов'язків органам Державного пожежного нагляду надано право:

  • проводити протипожежне обстеження всіх об'єктів промислового і цивільного призначення;

  • вимагати від керівників підприємств і установ, а також від окремих осіб необхідних даних для з'ясування протипожежного стану того чи іншого об'єкта;

  • притягувати до адміністративної відповідальності чи до суду осіб, винних у порушенні правил, норм та інструкцій з протипожежного захисту;

  • зупиняти частково чи повністю роботу об'єкта (чи його частини) у випадку виявлення порушень правил протипожежного захисту, які створюють загрозу виникненню пожежі.

До пожежогасіння на об'єктах народного госпо­дарства, в житлових і громадських будівлях, а також на новобудовах широко залучається громадськість. У попередженні і гасінні пожеж беруть участь доб­ровільні пожежні дружини і постійно діючі пожежно-технічні комісії.

Добровільні пожежні дружини (ДПД) на промис­лових об'єктах і великих будовах організовують згідно з Положенням про добровільні пожежні дружини.

На об'єктах чи в цехах начальник будівництва організовує ДПД з числа робітників, службовців та інженерно-технічних працівників. їхнє завдання по­лягає у проведенні заходів з охорони від пожеж підприємств, будов, баз, складів та інших об'єктів.

За здійснення протипожежних заходів, а також за забезпечення пожежної безпеки під час про­ведення будівельно-монтажних робіт відповідає на­чальник будівництва або особа, яка його заміняє. Ці особи зобов'язані додержувати встановлених законодавчими актами правил пожежної безпеки, своєчасно виконувати вказівки органів Державного пожежного нагляду, організовувати навчання роб­ітників і службовців правилам пожежної безпеки і діям на випадок пожеж. Найчастіше пожежі, а іноді вибухи на будмайданчиках виникають внаслідок по­рушення встановлених норм пожежної безпеки і протипожежного режиму робітниками і службов­цями.

У випадках невиконання обов'язків чи негативного відношення до протипожежних норм, внаслідок чого сталася пожежа, відповідальні особи притягуються до різного виду відповідальності, навіть до кримінальної.