Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на білети.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
669.18 Кб
Скачать

58. Пожежні автомобілі.

У розпорядженні пожежних частин є різні пожежні автомобілі, їх поділяють на основні і спеціальні.

До основних належать пожежні автонасоси, авто­цистерни, автомобілі вуглекислотні і пінявого гасін­ня, зв'язку й освітлення та аеродромної служби, які забезпечені необхідним інвентарем та обладнанням. Автонасосами воду можна подавати за допомогою відцентрового насосу на відстань 150...200 м. На автонасосах є невеликі резервуари для піноутворення або змочування. Автоцистерни мають спецрезервуари для води, а також забезпечені рукавами, стволами, мотузками, шанцевим інструментом, апа­ратами для захисту пожежників у задимлених і за­газованих приміщеннях.

До спеціальних машин належать автомеханічні дра­бини, рукавні автомобілі та газодимозахисної служ­би тощо.

59. Завдання пожежної безпеки, її значення у життєдіяльності людини.

Пожежа — це неконтрольоване горіння, що завдає матеріальних втрат. Тому пожежну безпеку будівель і споруд з часу їх проектування повинні за­безпечувати проектні, будівельні, експлуатаційні організації та особливо працівники пожежної охоро­ни, оскільки пожежі завдають значної матеріальної шкоди і призводять до загибелі людей. Більшість пожеж на будівництві виникає внаслідок необереж­ності працюючих. Причини виникнення пожеж на будівництві різні і численні, зокрема:

  • необережне ставлення працюючих до вогню,

  • несправність електричних мереж та порушення правил експлуатації електрообладнання

Для попередження пожеж на будівельних майдан­чиках повинен бути постійний нагляд і контроль інже­нерно-технічних та адміністративних працівників за виконанням норм і правил пожежної безпеки при про­веденні всіх видів будівельно-монтажних робіт.

На кожному будівельному об'єкті має бути при­значена наказом особа, на яку покладається відпові­дальність за пожежну безпеку.

Пожежна безпека грунтується на виконанні двох взаємозв'язаних систем: попередження пожеж та протипожежний захист.

Система попередження пожеж включає комплекс організаційних заходів і технічних засобів, спрямова­них на виключення умов виникнення пожеж. До таких заходів належать:

  • запобігання виникненню горючого середовища і джерел запалювання в ньому,

  • підтри­мання тиску в горючому середовищі нижче макси­мально допустимого.

Система протипожежного захисту — це сукупність організаційних і технічних заходів, спрямованих на за­побігання можливості впливу на людей небезпечних факторів пожеж і зменшення матеріальної шкоди від них.

Це такі заходи:

  • застосування негорючих і важкогорючих матеріалів і засобів замість горючих і пожежонебезпечних чи зменшення кількості застосу­вання горючих засобів;

  • ізоляція горючого середовища;

  • застосування засобів пожежогасіння і евакуації лю­дей із зони пожеж, конструкцій з регламентованою межею вогнестійкості і горючості, засобів індивіду­ального і колективного захисту людей, системи про­тидимового захисту, пожежної сигналізації і засобів оголошення про пожежу; організація пожежної охо­рони об'єкта.