Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по МАРКЕТИНГУ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.94 Mб
Скачать

2. Операційний і стратегічний маркетинг.

На шляху реалізації цілей маркетингової діяльності існує три рівні роботи, що забезпечують їх успіх.

Перший – точне уявлення того, що потрібно створити та основний маршрут досягнення цієї мети. Це представляє собою довгострокову програму (стратегію)

Другий – як використати ресурси, які є у наявності, що робити у кожний конкретний день та проміжок часу(тактика)

Третій – вміння розпізнати особливості сучасного моменту, своєчасно внести корективи у тактику або стратегію(оперативне реагування)

Таким чином, існує поділ на такі види маркетингу:

  • Стратегічний, що спрямований на перспективу декількох років, до якого належить вибір ринків, визначення видів виробництва окремих продуктів та інших важливих рішень, які вже змінити швидко практично неможливо.

  • Операційний маркетинг представляє собою використання таких засобів як товар, ціна, збут, просування та вміння колективно виконувати окремі маркетингові процедури діяльності(дослідження ринку, проведення реклами та стимулювання збуту, налагодження дистрибуції та логістики та інші)

3. Внутрішній і міжнародний маркетинг

Внутрішній (національний) маркетинг – це діяльність стосовно забезпечення потреб вітчизняних споживачів та виробників шляхом вільного обміну. У сучасному житті існування господарської системи, яка обмежена національними кордонами практично неможливе. Таким чином, внутрішній маркетинг співіснує з міжнародним маркетингом та створює сферу глобальний маркетинг.

Глобальний маркетинг – це комплексна діяльність на різних географічних ринках, яка основана на зі стандартизацією пропозиції товарів та послуг. Це передбачає, що фірми-виробники практично ігнорують ринкові кордони і використовують похідність ринків для отримання переваг у конкуренції.

Слід зазначити, що на світовому ринку одночасно існують тенденції глобалізації, інтернаціоналізації діяльності суб’єктів господарської діяльності та регіоналізації, що пов’язано з наявністю інтересів (потреб) різних бізнес-кіл та національних (регіональних) політичних еліт.

Таким чином, існує маркетингова діяльність країни, маркетингова діяльність регіону (наприклад, маркетинг Харківщини), маркетинг національних, багатонаціональних і транснаціональних корпорацій.

Рис. 2.6 Міжнародний маркетинг та його основні елементи

4. Промисловий маркетинг і маркетинг споживчого ринку.

Промисловий маркетинг – це вид діяльності у сфері матеріального виробництва та промислових послуг, який спрямований на задоволення потреб підприємств, установ та організацій шляхом обліку.

Промисловий маркетинг обслуговує промисловий ринок, який складають підприємства та фізичні особи, що закуповують продукти промислового призначення для отримання прибутку та виконання своїх функцій.

Учасники промислового ринку:

  1. Підприємства та приватні підприємці (промислові оптової та роздрібної торгівлі, сфери послуг)

  2. Бюджетні установи органи законодавчої і виконавчої влади, місцевого самоврядування)

  3. Некомерційні організації (заклади освіти, науки, медичні організації, військові структури, громадянські організації)

Споживчий ринок

Промисловий ринок

  1. Багато покупців, які купують продукти для власних потреб

  1. Покупці – не професіонали

  2. Великий вплив психологічних чинників на купівлю

  3. Невелика кількість продуктів, які купує один покупець

  1. Значно менша кількість покупців, які купують продукти для виробничого використання

  2. Покупці – професіонали

  3. Раціональні мотиви купівлі

  1. Великий обсяг разових покупок